Column: Jantje lacht en Jantje huilt

Los van het manisch depressieve karakter van de beurs, begint er op de beurzen eindelijk een belangrijke verandering waarneembaar te worden. Iets wat ik al langer roep begint door te dringen bij de rest van de beleggers, namelijk een lage rente is niet alleen maar feest omdat aandelen daarmee goedkoop lijken. Een lage rente geeft namelijk ook aan dat er recessievrees is en maakt consumenten nerveus en onzeker. Daarnaast is de lage rente en de recessie pijnlijk voor banken, verzekeraars en de pensioenen. De twee grootste pensioenfondsen komen zeer waarschijnlijk met kortingen iets dat zeker niet goed is voor de consumenten uitgaven. Ouderen gaan op dit soort nieuws meer sparen.

Aegon slechtte kwartaal cijfers de afgelopen week en daarmee een duik omlaag.

Eerder kwam ING, maar nu ook kwam de Rabo en andere banken met veel kritiek op de ECB. De lage rente was ooit bedacht om na de kredietcrisis de financiële sector er weer bovenop te helpen, maar nu bezwijken de financiële waarden juist aan de extreem lage rente en heeft de economie die lage rente stimulansen nu nodig? Of draait de economie redelijk tot goed? Oké, de olieprijs is wat omlaag en heeft een verkoopsignaal, maar dat is ook geen drama.

De banken en verzekeraars zijn wel een drama

Neem ABN Amro bijna gehalveerd in korte tijd en dat was nog in een bull markt….

ING ook, elke keer dat je denkt dat ze goedkoop zijn worden ze nog goedkoper.

En niet alleen de grote jongens ook Van Lanschot blijft duikboten.

En niet alleen de Nederlandse banken zijn een drama ook Deutsche Bank (DB) is weer terug op de low van begin juni en dus onder de 6 euro geweest.

Het kan altijd goedkoper

Ja, even in historisch perspectief zien we dat DB voor de kredietcrisis nog boven de honderd euro stond. In de kredietcrisis stond het aandeel rond de 15 euro. Nu dus onder de 6 euro…

Complimenten aan Draghi

Commerzbank ook onder de 5 euro geweest. Dit aandeel stond voor de kredietcrisis nog rond de 250 euro… Je zou als belegger toch maar aan buy and hold doen.

Niet alleen banken hebben het slecht kijk maar eens naar onze eigen verzekeraar; Nat Ned, de koers is weliswaar nog niet op niveaus, zoals: Commerz en Deutsche, maar ook hier is het goed om even iets uit te zoomen en naar het grotere plaatje te kijken.

Als we uitzoomen en naar de weekgrafiek kijken dan zien we mijn inziens dat het spreekwoordelijke feest pas net begonnen is. En ga me niet vertellen dat het allemaal anders is bij de verzekeraars dan bij de andere banken? Natuurlijk hoop ik dat ik het helemaal verkeerd zie, maar ik krijg steeds meer het idee dat de ‘final count-down’ gestart is.

Ja er komen nu weer oude bizarre verhalen over aandelen inkoop door de ECB, maar heeft dit echt gewerkt in Japan? En wie autoriseert deze kolder? Hoe gaan we het ooit terug draaien? Oké, het is een glijdende schaal geweest van de ECB acties met schulden opkopen van ‘collega’ landen in de EU, zoals: Griekenland, Italië en Spanje en toen bedrijfsschulden en andere rente producten….

De VEB heeft hier als optimisten club in 2016 al iets over geschreven, maar niet omdat ik een beer ben maar wel als belastingbetaler en voorstander van de vrije markt zou ik zeker zeggen: DOE HET NIET!!!!!! Don’t go that way!!!!

De wet van de negatieve bijeffecten…

Nogmaals het ABP gaat mogelijk weer pensioenen korten, als gevolg van de rente acties en deze korting dat is niet goed voor de consumptie. Nogmaals, de korting is een indirect gevolg van de extreem lage rente! Maar gek genoeg kunnen we de rente ook niet gemakkelijk meer verhogen zonder de beurs om zeep te helpen, want dat is een beetje zoals afkicken van hard drugs.

Een combinatie van de rente verhogen en dan aandelen tijdelijk inkopen om zo in te gaan tegen een vrije markt, maar zou nog een idee kunnen zijn. Niet dat ze dat überhaupt zouden overwegen. Nee, als ze het doen dan is het en/en waarmee de crash zich langzaam maar zeker gaat voltrekken en er enorm veel geld wordt vernietigd. Laten we hopen dat de ECB niet zijn laatste kredietwaardigheid gaat verliezen, want voor wie moet de beurs eigenlijk hoog gehouden worden? Jan met de Pet die de economie moet aanjagen heeft nauwelijks belang bij een hoge beurs en heeft ook niet echt geprofiteerd van het rente spel. Nee, o.a. grote vastgoed jongens hebben een loterij zonder nieten gespeeld en hierdoor is er een vastgoed bubbel gemaakt, waardoor iedereen met een eigen huis op papier rijker geworden is al dit geld is pas echt iets als je verkocht hebt.

Snel door naar andere problemen

Ja, want we hebben het niet eens over de Brexit problemen en de trade war gehad. Omdat we het al weken over de trade war hebben beperken we ons deze week tot de Brexit. Een gevolg dat we zien is dat de Britse pond onder druk is komen te staan en wat we dan direct zien is dat een lage pond niet goed is voor de Engelse pensionado’s in Spanje (en andere eurogebieden). Ik weet niet hoe een groot deel dat is van de Spaanse economie, maar het gaat niet helpen.

Ook bedrijven als Unilever hebben last van de lage pond. Nu gingen we afgelopen week ineens, noem het een wonder, wel hard omhoog in Unilever. Op zich was het geen wonder, want beleggers kochten ineens weer defensieve aandelen. Is het oplopen van defensieve aandelen echt een teken dat de storm over is?

ASML heeft nog een verkoopsignaal en ook allerlei andere offensieve aandelen hebben nog geen recovery laten zien.

Even uitzoomen… eenvoudig vertienvoudiging

Dit aandeel is reeds 10 keer over de kop gegaan sinds 2009 dus laat Dragi het lekker kopen van onze belastingcenten?

AEX even uit het consolidatie patroon, maar we zitten nog in de grote zwarte candle dus nog geen reden tot optimisme.

De Duitse DAX van hetzelfde laken een pak. Situatie AEX is gelijk aan de DAX alleen de Duitsers liggen er nog slechter bij.

Maar ook de Amerikaanse indices, zoals de Nasdaq hebben gewoon verkoopsignalen. Voor mij zijn de nieuwe aandelen (IPO) altijd een belangrijk signaal.

IPO Jojo

En de IPO’s gaan niet heel goed, kijk eens naar Astin Martin nu een klein jaartje op de beurs.

Hoewel een oude James Bond auto een record bedrag op bracht ging het met de nieuwe auto’s minder goed.

Maar als je auto echt problemen geeft dan pakken we een Uber en ook dit aandeel is aan het dalen. Ja het is zo hard gegaan dat je bijna een rebound zou verwachten, maar dit aandeel is zelfs na de correctie nog steeds duur. Maar belangrijker is dat dit aandeel iets zegt over of de Arabieren met hun vervuilende olie IPO en WeWork hoeveel kans men heeft op een succesvolle deal. Bij BNR heb ik over Aramco net als Lease plan steeds gezegd dat ze hun kans hebben gehad en hun tijdsslot tot succes gemist hebben.

Nog even een voorbeeld van een IPO, Beyond Meat heeft nu concurrentie van o.a. Burger King en andere burgergiganten met nieuwe Vega Burgers. Het aandeel was duur en werd tijdelijk nog duurder, maar is ook gestaag aan het dalen.

De meest maffe en daarmee de meest magische eenhoorn?

Nieuwe IPO op de rol: WeWork heeft schulden, maar echt enorme verliezen, doet truckjes met hun boekhouding, etc. maar wordt toch op 47 miljard waarde geschat. Althans daar hopen ze op, maar lees het stuk in het FD, op Bloomberg of op CNN maar eens gekker moet het niet worden. Deze keer ben ik niet de enige die sceptisch is. In theorie zou dit nooit goed kunnen gaan. Zelfs als de ECB het steun kan het niks worden.

Maar los van een mogelijk mislukte IPO,

Het meest belangrijke signaal dat aangeeft dat de show over is: we hebben mega intra day volatility. Volatility geeft altijd een top en of een bodem aan en ja, natuurlijk als je een optimist bent zou je kunnen zeggen dat er een bodem is, maar kijkend naar het historische plaatje lijkt een top toch iets vanzelfsprekender.

Net als het plaatje van de Bitcoin dat ook tijdelijke of permanente top weergeeft.

In de Bitcoin in de euro grafiek hebben we zelfs officiële verkoopsignalen.

In het kader van de negatieve rentes.

Nog even ter gedachten wil ik afsluiten met ‘Collateralized loan obligation’ oftewel CLO ook wel vergelijkbaar met CMO verpakte bedrijfsleningen soms met leverage.

Deze markt is meer dan 600 miljard groot en heeft veel weg van eerdere verpakte hypotheek schulden. Wat voor wie het vergeten is toen niet heel goed uitpakte om me mild uit te drukken. Het is goed te weten wie heeft het in bezit:  https://www.forbes.com/sites/mayrarodriguezvalladares/2019/07/21/banks-are-the-largest-holders-worldwide-of-leveraged-loans-and-collateralized-loan-obligations/#218ac3d13079

En nu nog een relatief lage default rate…. Wees gewaarschuwd.

Bron: https://www.guggenheiminvestments.com/perspectives/portfolio-strategy/collateralized-loan-obligations-clo

Nogmaals ik sluit af met de theorie: volatility is het einde van de beweging of was het vorige week niet bewegelijk genoeg om het volatiel te noemen?

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: