Jong en Fit door huidige markt?
Bijzondere markten en dat zijn het…, je moet lichamelijk en geestelijk wel heel jong en fit zijn om het allemaal bij te houden zo springt het op en neer. Begrijpelijk is het sowieso niet; Want we hebben winst waarschuwingen, snelle rente bewegingen en de oorlog in de Oekraïne gaat steeds slechter voor het westen, want langzaam maar zeker winnen de Russen. En dit zijn nog maar een paar van de vele problemen waar de beurs mee zou moeten kampen.
De Russen zijn niet alleen militair de strijd aan het winnen ook economisch zijn ze aan de winnende hand. Zo is de Roebel weer helemaal hersteld en staat zelfs hoger voor het jaar ten opzichte van de Euro kijkende vanaf 1 januari (voor de oorlog) en dat allemaal na sancties en vertrekkende buitenlandse bedrijven.
Bron: Google Finance
En de aandelen?
Ook de Russische aandelenbeurs (RTS) staat zonder de buitenlanders op het niveau van voor de oorlog en is fors hersteld, dat kunnen we van veel Europese beurzen helaas niet zeggen.
Ondertussen in Europa
Los van de oorlog maar indirect wel beïnvloed, heeft Draghi de grootste moeite alle politieke kikkers in Italië in de spreekwoordelijke kruiwagen te houden. Er is politieke onrust omdat niet iedereen de zelfde koers tegen Rusland wil varen, veel Italianen zijn pro Russisch. Ook in Frankrijk is er politieke onrust nadat Macron het afgelopen weekend de meerderheid in het parlement heeft verloren. We zien dit Italiaanse en Franse probleem terug in de verder oplopende rente spreads in Europa. Er is dus gek genoeg verschil tussen een Italiaanse Euro en een Duitse Euro.
Aan de andere kant van de plas
Ondertussen schrikken we als Europeanen ook weer van de Amerikanen die veel conservatiever zijn dan we steeds denken. Met je wapens op straat lopen en dan ondertussen Pro-life zijn … dit zijn dingen die ik niet kan bevatten en niet kan combineren. Maar de VS doet klaarblijkelijk zijn eigen ding. Zo zorgde de FED presentatie in het congres voor veel beweging op de beurzen. Eerst omlaag maar nadat iedereen een recessie in geprijsd had daalde de rente weer een beetje en gingen we daarom omhoog in de aandelen.
De rente daalde tijdens de verhogingen?
Ja u leest het goed tijdens de verhogingsstappen zijn de optimisten al weer bezig met de rente verlagingen en die werden dan ook weer direct in geprijsd. Nu is het natuurlijk helemaal niet gek dat je in de grote trend van stijgende rente, af en toe een klein stapje terug zet. Maar als je het mij vraagt is de stijgende trend in de rente ook nog niet definitief gebroken. Zo ligt de Twindicator op de 30jarige Amerikaanse T-Bonds op 137,45 en staan we voorlopig hieronder.
Correlatie perfect
De German Bunds hebben een soortgelijk plaatje. De Twindicator op de Bund staat op 150,29 en ook hier zijn we niet boven.
Vreemd of raar?
En kijkende naar de grote beweging is het zeker normaal dat je af te toe opveert.
Dump en Pump of Dumb and Dumber?
Maar moeten de aandelen koersen omhoog als je een rente daling verwacht omdat je een recessie in de economie ziet. De inflatie is iets aan het aftoppen maar echt omlaag gaat hij niet. Het feit dat we stakingen van bijv. het openbaar vervoer hadden in de UK geeft meer aan hoe nijpend het inflatie probleem is.
De S&P 500 herstelde vrijdag hard maar gaan we echt door de Twindicator heen?
Zoomen?
En als we uitzoomen en dan nog eens naar de S&P 500 kijken zijn we dan al uit de neergaande trend? Nee zeker niet. Dus zelfs als we tijdelijk de Twindicator weten te draaien naar een koop dan nog heb ik zo mijn twijfels.
Ander goed nieuws? Geen Margin call
De Bitcoin herstelde de afgelopen week, nadat het vorige weekend een enorme dip had gehad. Het is maar goed dat in het weekend en op maandag de gereguleerde beurzen dicht waren anders hadden we al de spreekwoordelijk poppen aan het dansen gehad. En hoewel de top uit 2017 een tijdelijke steun is zou ik niet positief durven worden van de Bitcoin grafiek.
De aandelen bewogen op rente
Omdat de Bitcoin op maandag zonder de Amerikanen (die hadden een feestdag) herstelde, bleef de daling bij ons beperkt en herstelde we op een rente daling. Maar let wel de Twindicator in de AEX staat op 669,27 en een slot boven dit niveau kan een tijdelijke stijging geven. Maar naar boven is er veel weerstand en de trend is gewoon omlaag. Pas een stijging boven de 200daags zal een echte bevestiging kunnen zijn.
Retracement methode
Ook is het wel goed om even naar de Aex retracement niveaus te kijken. Omdat we even onder de 61,8 procent waren (643) hield ik rekening met een val onder de 575 maar nadat we wonderbaarlijk hersteld leken we op naar de 680 in de AEX te gaan. Dit zou een 50 procent retracement zijn dus boven de 680 zou je vanuit deze theorie meer een optimist kunnen worden.
Onze Oosterburen
De Duitse Dax heeft een Twindicator op 13.564,21 en staat ook nog vrolijk onder het Twindicator niveau.
Tech?
Nasdaq Composite index staat met het slot van vrijdag precies op Twindicator niveau, dus een verdere stijging trickered een verder (tijdelijk) herstel. Maar ook hier is de trend duidelijk nog lager.
Zonder Vol geen lol?
Om te bewijzen dat we nog geen echte bodem hebben gezien wil ik even naar de Volatility (volatiliteit) kijken. Persoonlijk geloof ik er in dat je pas een echte bodem neergezet hebt als je ook een top of topje in de volatility hebben gezien. We kijken daarom even naar de Amerikaanse volatility in de Russell2000 index en deze heeft recent geen belangrijke top of bodem neergezet.
Het einde
Tot slot is het ook wel goed even naar de Verzekeraars te kijken. Neem even de NN Group deze zouden theoretisch van een rente stijging moeten profiteren. Maar was dit echt het geval? Hoe is de trend? Hoe is de Twindicator?
Als toetje
Achteraf bezien kwam ik veel te vroeg met de koop van het Franse software en consultancy bedrijf Atos. De vraag is nu of we wel een bodem hebben gehad? We gaan dit de komende week zien.
Sprekende over de komende week
De komende week ga ik even rust en afstand nemen en hopelijk kom ik tot grote inzichten. Want van de huidige beurs begrijp ik weinig. Los dat ik het zie als ‘bear market rallies’ en dus eigenlijk laatste opgaande schokken. Maar wellicht ben ik veel te negatief en hebben we het ergste achter de rug?
Een 3D voorbeeld
Zo kan je ondanks een ruime ervaring met de Dot.com Bubble het bijna niet begrijpen dat een aandeel op 60 USD goedkoop was in de ogen van de beleggers en rond de 10 USD vindt men het niets meer. Het is totaal niet meer interessant? Wie het begrijpt mag het me komen uitleggen. Tot die tijd hou ik vast aan een negatief scenario.
Disclaimer:
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites.
Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengen risico’s met zich mee.