Column: Knikker-mania

Knikker-mania (gamificatie)

Nu heb ik altijd geleerd dat het niet om het spel gaat maar de knikkers, echter in de huidige beurs denken vele dat het een spel is en doen alsof het geen echt geld is. Nu heb ik een tijd (rond 2000) in een daghandelscentrum op het Frederikplein gezeten en vele bezoekers deden het met een papertrade account (eerst altijd niet met echt geld) beter dan met een normale portefeuille (eigen kapitaal). Dus wellicht is het huidige speelgevoel bij de jonge beleggers (lees speculanten) uiteindelijk goed voor het rendement omdat de angst om echt geld te verliezen er niet is.

Natuurlijk heeft het spel effect alles te maken met de verweving van Crypto ’s met de andere financiële markten. Zelf mainstream media bedrijven zoals De Telegraaf, hebben het ineens in een titel over: sparen, beleggen en een Cryptopotje? Er wordt gedaan alsof Cryptomunten iets met beleggen te maken heeft. Zoals voor de oude generatie, vroeger bij de Golden ten Casino’s konden starten zonder gokvergunning omdat men het in tegenstelling tot roulette vergeleek met een behendigheidsspel. Ook deze Golden Ten clubs hadden eigenlijk niks met een behendigheidsspel van doen. Maar wellicht is het nog beter om het nog duidelijker te maken en te vergelijken met de Tulpenmanie en dan gaat dus een grote krant zeggen tegen huismannen en huisvrouwen; “doe maar een klein bedragje in Tulpenbollen want die kosten nu wel net zo veel als een grachtenpand maar dat wordt het nieuwe geld…”

Plan B?

Bitcoin leek volgens de speculanten even goedkoop onder de 40K en werd dus iets omhoog gezet, maar de grote trend is nog steeds omlaag.

Bitcoin

Verkoopsignaal in de AEX

De AEX (EOE) staat onder zijn Twindicator en heeft dus een verkoopsignaal. De Twindicator staat op 797,71 punten. De EB indicator doet het in deze (huidige) consolidatiefase minder goed en dus negeren we die even.

AEX

Rente niet omhoog?

Als ik de column van Mathijs Bouwman in het FD van zaterdag lees dan heeft hij het over de staatschuld van Nederland naar de toekomst (2060). In bijna alle scenario’s gaat hij ervanuit dat er economische groei is, inflatie is en ook nog een lage rente? Ja, dat is inderdaad allemaal positief voor schulden. Maar wat als je deflatie hebt? Of wat als de rente terug gaat naar de niveaus van 40 jaar gelden? Of wat als we een periode krijgen zonder groei? Als het even niet voor de wind gaat en of de truc met de inflatie niet lukt dan hebben we ineens honderden procenten schulden ten opzicht van de GDP…

Ander verhaal

In de NRC stond er woensdag de 12de een achtergrond verhaal met een uitleg waarom de ECB de rente liever niet wil verhogen, maar laag probeert te houden. Belangrijkste reden was: angst voor een nieuwe staatschuldencrisis in de eurozone. Er werd vooral gewezen op Italië en Griekenland. Italië heeft dus nooit iets geleerd exemplarisch: Silvio Berlusconi (85) veroorzaakte financiële crisis en had mening schandaal achter zijn naam doet gewoon weer mee met de aankomende verkiezingen en ook onze bekende Mario Draghi doet mee… Maar dus even omdat niet iedereen in Europa even goed om kan gaan met kapitaal en niet iedereen dezelfde economische groei weet te hebben…vinden wij het normaal dat een rentenier niet meer kan rentenieren en dat een pensioengerechtigde minder pensioen en minder aanvullend pensioen krijgt door de extreem lage rente?

Inflatie verhalen

In lijn met dit verhaal hebben we in Europa met grote verschillen te maken. Duitsland en Nederland hebben bijvoorbeeld veel inflatie maar meer Zuidelijk hebben we volgens de statistieken een lage inflatie. Gemiddeld zitten we boven de ECB doelstelling en dan hebben we het niet eens over de gevoelsinflatie. Uiteindelijk zien we in de financiële markten dat de rente langzaam maar zeker oploopt en de Amerikaanse marktrente houdt gewoon trend met Europa en visa versa.

Tbonds

Omgekeerd Robin Hood effect?

En nogmaals moeten spaarders en pensioengerechtigden opdraaien voor de lage rente wens van de overheid omdat die gelden minder goed aanwenden? Moet een volgende generatie die ook al andere problemen van ons erft ook het schuldenprobleem er bij hebben?

Ondertussen is er (vooralsnog) nog weinig aan de hand met de aandelenmarkten.

Euro Banks

Stank voor Bank?

Hoewel mogelijke gebeurde er afgelopen vrijdag in de VS toch het een en ander. De Banken die voor in de publicatiecyclus van het cijferseizoen zitten vielen bijna allemaal terug. Nu is het voor de grote jongens (zeker in Europa) nog te vroeg om van een trendbreuk te spreken, maar we krijgen wel een waarschuwing uit de VS.

BAC

Voor de banken zaten Chip jongens

Een paar chip bedrijven zijn al met cijfers geweest, deze bedrijven komen standaard al heel vroeg in de publicatiecyclus en de reacties zijn mixed. Woensdag komt onze ASML met cijfers en nieuws over de brand in een fabriek. Dat brengt met tot het chip tekort.

Het afgelopen jaar zijn er heel weinig nieuwe auto’s verkocht en nu weet ik dat er in elektrische auto’s meer chips zitten dan in een gewone benzine versie, maar ook zijn er geen record aantallen elektrische auto’s verkocht ten opzichte van de gewone auto. Dus ja er waren meer elektrische auto’s maar is dat de reden van het tekort? En waarom duurt het zo lang? En blijft het zo groot dat chip tekort? Immers we hebben het al bijna twee jaar over “het chip tekort”.

Hebben we het over Chips dan hebben we het over: ASML. Dit bedrijf heeft in de grafiek ondanks alle verhalen een verkoopsignaal en pas met koersen ver boven de Euro 692,75 wordt het signaal te niet gedaan.

ASML

Taiwan Semiconducter Manufacture Corparation 

Chipmaker TSMC kwam met cijfers en daar werd enthousiast op gereageerd. Toch kan deze beweging omhoog gemakkelijk nog een dubbele top worden. Natuurlijk als we de komende week nog verder omhoog gaan en ver boven de oude top uitgaan dan wordt het weer een heel positief patroon maar gezien de historische stijging achter ons lijkt dit onmogelijk.

TSMC

Besi is the Best? of Better, Best, Besi?

In Nederland ging Besi naar aanleiding van de TSMC cijfers nog sneller omhoog dan TSMC ?

Werden de shorts even uit de markt  geduwd? Alles is mogelijk de cijfers moeten nog komen en de grafiek spreekt boekdelen. Want ook hier zijn we zelfs met dit ‘over-enthousiasme’ (lees stijging) nog steeds in een grote trading-range (bandbreedte) en dan zitten we dichtbij de bovenkant van deze bandbreedte. Dus wellicht een idee om een call te schrijven?

Besi

Wat zegt de Sox index?

De index waar alleen maar Chipbedrijven in zitten heeft ook een verkoopsignaalgegeven in de Twindicator. Alleen als het signaal snel te niet gegaan wordt mogen we dit signaal negeren maar anders moeten we ook in de AEX rekening houden met een grotere terugval.

Ander nieuws

Die terugval zou je ook kunnen verwachten als de situatie in de Oekraïne escaleert. In de NRC stond een heel uitgebreid verhaal waar de conclusie eigenlijk was dat de Russen 100 procent zeker  zouden invallen om een deel van dit land te bezetten zodat het zeker niet kan aansluiten bij de NAVO. Maar dit kan dan minimaal grote gevolgen voor de gasprijs en olieprijs hebben.  

Soxx

Wereld politiek?

Maar aangezien de politiek totaal onvoorspelbaar is, kijk ik toch nog even naar de Nasdaq en daar hebben we ondanks een klein herstel ook nog steeds verkoopsignalen.

Nasdaq index

Tesla Truck of Truc?

Een belangrijk aandeel voor de Tech en andere indices is Tesla. Tesla flirt met een verkoopsignaal in de Twindicator. Gezien het laatste nieuws dat Musk klaarblijkelijk oude vetes uitvecht met een voormalig medewerker van de toezichthouder kon er best iets geks gaan gebeuren met eerdere zaken waar hij steeds wonderlijk weg kwam. Ook de recente vertraging van de Tesla Truck kon wel eens een spreekwoordelijke druppel worden die een emmer doet overlopen. Immers er spelen meerdere effecten (denk aan concurrentie, outflow uit Arck, etc.)

Tesla

Het sentiment loopt niet gelijk aan de echte beweging

Een ander belangrijk aandeel voor de indices: Apple, dit aandeel heeft reeds verkoopsignalen gegeven. Mogelijk door vertraging van hoofd telefoon? Technisch en Persoonlijk zie ik er een Hoofd schouder in (dus zeer negatief). Maar de beleggers denken dat we bezig zijn met “All time highs”….

 

Apple  

Toch nog even de Banken sector in de VS

Zoals gezegd de Banken sector in de VS zit op een belangrijk punt. Goldman Sachs zakte zelfs door de Twindicator lijn en heeft dus een verkoopsignaal. En kijkende naar de rit van onder de 150 dollar naar boven de 400 zou je zeggen…

Goldman

Jan Piet Morgen

Ook JPM Chase is onder de Twindicator lijn gesloten en dus ook hier een verkoopsignaal. En als je dan kijkt wat een mega beweging we reeds achter de rug hebben, in nog geen 2 jaar tijd ook meer dan 100 procent hoger dan zou ik ook hier serieus omgaan met dit draaisignaal.

JPM corp

Mogelijk bevestiging?

De Sp500 mini future bevestigd dit verhaal dus wellicht krijgen we eindelijk de lang verwachte correctie?!?!!

S&P 500

We gaan het zien

Hoe groot, hoe snel en hoe de jonge beleggers gaan reageren op de eventuele correctie wordt nog een raadsel. Maar ik heb er zo mijn gedachten over.

Watch the bonds

Maar nogmaals los van alle spanningen en cijfers, de rente is allesbepalend voor de beurs en uiteindelijk als de centrale banken stoppen (zoals aangekondigd) met het opkopen van obligaties, gaan we een meer normale markt rente zien. De eerste effecten daarvan zijn reeds zichtbaar. Zie bijv. de German Bund futures.

Bunds

Disclaimer:

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen en is daarmee niet voor iedere belegger geschikt.

De columnist(blogger) heeft op moment van schrijven persoonlijk geen posities in de Bitcoin en ook niet in losse aandelen (dus geen belang in of met een van de genoemde aandelen). Ook zijn er geen andere relaties met de genoemde bedrijven en/of onderliggende waarden.

 

Deel dit bericht: