Column: Koopt Hollandse waar

“Koopt Hollandse waar en dan helpen we elkaar”. Met deze nationalistische slogan wilde de Vereniging Nederlands Fabrikaat in een reclamecampagne in de jaren ’30 de burgers stimuleren om producten van eigen bodem te kopen. Dit omdat ons land klein was en handel (export) altijd belangrijk voor onze economie… Uiteindelijk is er, los van het andere beeld op nationalisme, slechts een ‘detail’ veranderd, want enkele Nederlandse bedrijven behoren nu tot de top van de wereld. Maar of ze totaal onvatbaar voor de wereld economie en wat er gebeurt met andere bedrijven zijn, dat denk ik niet. Maar kijkende naar de koersen van de bedrijven waar ik op doel en wetende dat het belangrijke indexfondsen zijn, ben ik verbaasd dat de aandelen in kwestie blijven oplopen terwijl er toch het een en ander aan de hand was in de wereld en het nieuws. Zo had China (zoals vorige week al reeds benoemd) problemen met Tech bedrijven, maar ook het Amerikaanse cijferseizoen toonde resultaten van Tech en chip bedrijven die weliswaar boven verwachting lagen maar toch voor dalingen zorgende aldaar. Deze zaken zouden effect op onze Tech moeten hebben (om ze maar met naam te noemen: ASML, Adyen, ASMI en Besi).

In de olympische gedachten

Een index zoals de AEX kunnen we vergelijken met een olympisch voetbal (of hockey) team, het wijzigt in jaren in samenstelling en dus ook in kwaliteit. Als in dit team een paar extreem grote talenten zitten die steun krijgen van een brede selectie van goede spellers, dan kunnen de toppers helemaal hun ding doen en het geheel naar een hoger plan brengen en zo zorgen dat er prijzen behaald worden (All time highs).

Maar 1 of 2 talenten (spitsen), die met solistische krachten (lees in zijn of haar eentje) het moet doen, zonder goede steun van (kwaliteit bij) de rest van het team dan wordt het waarschijnlijk niks. Natuurlijk kan je even geluk hebben en tijdelijk scoren, maar als de strijd echt losbarst dan is er een probleem en ga je het zonder een grote groep winnaars niet redden. Zo is het precies ook met de Amsterdamse indices, we zien aan een kant luchtvaartbedrijven opnieuw weer miljarden verliezen maken (KLM Air France 1,5 miljard en al vele kwartalen achtereen), banken en verzekeraars worstelen met de extreem lage rente, bierbrouwers ondervinden hinder van horecasluitingen(Heineken), supermarkten (Ahold) en voedingsbedrijven (Unilever) hebben last van oplopende goederenprijzen (inflatie), etc. Kortom er zijn maar een paar bedrijven die het goed doen en een brede groep die het moeilijk hebben. Die kleine groep trek de index maar hoe lang nog?

 

AEX kort

De spits van de AEX is ASML

ASML blijft het vreemd genoeg heel goed doen. Ik zeg vreemd genoeg, omdat chipbedrijven: NVDIA, AMD, INTL  allemaal minder goed presteerde dan wel terug gingen in koers en grote Tech bedrijven als Microsoft, Facebook en Amazon gingen ook lager na cijfers. De topmannen van Google nemen afscheid van aandelen en ook dat zou een signaal moeten zijn.

Als we de kenners moeten geloven gaat ASML naar de 1.000 euro. Echter nu ben ik gelukkig geen kenner en zie ik dit niveau logischerwijs niet geraakt worden. Het bedrijf staat nu al 56 maal de verwachte winst (bron Yahoo), wat dus zeker niet goedkoop is en kijkende naar de performance van het aandeel dan kunnen we ook stellen dat het zeker niet is achtergebleven, noch bij de sector noch bij de index. Ja, er zijn chiptekorten, maar nu draai ik al wat jaren mee en dus weet ik uit de historie dat er helaas ook zoiets is als een varkenscyclus in de semi-conductorindustrie (chips)

 

ASML

De stille middenvelder Adyen

Een ander bedrijf dat de AEX opjaagt is Adyen. Dit betaalbedrijf ( Adyen) heeft een Koers Winst ratio van 269 (bron Yahoo) en is dus alles behalve goedkoop. Nu ben ik er eerlijk in, op de helft in K/W en in koers vond ik het aandeel al duur want ik vergelijk het met het index gemiddelde en kijk hoe bijzonder de dienst is en persoonlijk vind ik betalingen verrichten ook weer niet zo uniek als het ASML product.

Je hebt Square, Shopify, Winlijn, TranserWise, 2Chechout, Payoneer, Skrill, Stripe, Google Pay, Authorize.Net, QuickBooks, Dwolla, Mollie Payments, etc., etc. Concurrenten als Paypall (om het al niet over de standaard banken te hebben) gingen onderuit na bekendmaking van resultaten en hebben ‘slechts’ een Koers Winst ratio van 67 (bron Yahoo). Visa natuurlijk anders, maar min of meer toch ook vergelijkbaar, heeft een koerswinst verhouding van 50 maal de verwachte winst. Kortom waarom gebruikt men dit aandeel om index omhoog te trekken of hebben ze talenten die ik over het hoofd zie?

 

ADYEN

Als je naar de week grafiek van Adyen kijkt zie je eigenlijk pas echt hoe hard dit aandeel gegaan is in de afgelopen jaren. Ook zien we de afgelopen tijd wel heel veel witte Candles waardoor je een soort van “overbought” situatie zou verwachten.

Adyen lang

De luie spitst Besi

Na enig tijd buitenspel gestaan te hebben, heeft Besi een goede inval beurt gemaakt in de AEX. Maar houdt dit bedrijf de rally vol? Nogmaals, veel andere chipbedrijven zijn aan een correctie fase begonnen. Tekorten in de sector hebben ook negatieve kanten voor dit bedrijf.

Besi

De VS won met damesvoetbal van Nederland

Voetballend lijkt de VS in topvorm, maar kijkende naar de Tech bedrijven als Amazon, gaat het minder goed. We staan onder de Twindicator en gingen omlaag op de bekendmaking van de resultaten. Daar kwam nog even een boete van 746 miljoen bovenop voor schending van de privacy van de Luxemburgers (en Europeanen). We zijn dus weer terug in de zijwaartse trend en omdat deze al zo lang aan hield hou ik er rekening mee dat we aan de onderkant er uit gaan vallen.

AMZN

Apple is nog op record jaagt maar het tekort aan chips moet hen ook raken. Na de cijfers corrigeerde ze iets om weer op te veren. Kortom de komende weken worden van belang.

Apple

Inkoopprogramma armoede

We zien veel bedrijven, die met cijfers komen, eerst de lage verwachtingen van de analisten overstijgen, maar daarna met de vooruitzichten voor de toekomst weer tegenvallen. Om de aandeelhouders dan toch blij te maken kondigen ze grote inkoopprogramma’s van aandelen aan. Met de inkoop van je eigen aandelen zeg je dus dat je zeer goed gekapitaliseerd bent. Dat je verwacht dat de economie en je bedrijf het heel goed gaan houden en krijgen de komende tijd (want je verwacht minder kapitaal nodig te hebben). Ook verwacht je geen investeringen en overnames te kunnen doen. Concurrenten zijn heel duur geprijsd anders had je die wel gekocht. Natuurlijk staat die positieve toekomstverwachting ook nog in contrast met de huidige lage rente. Een lage rente geeft juist aan dat de economie niet groeit en de economie stimulatie nodig heeft.

 

Eigenlijk zeg je als bedrijf dat je echt niet meer weet wat je met je geld moet als je eigen aandelen gaat inkopen. Maar is het een goed moment om aandelen te kopen? Zijn ze, kijkende naar de ‘all time highs’, goedkoop? Op dit moment worden er records gebroken in koershoogte maar ook in inkoop eigen aandelen. Het is zelfs zo gek dat staalbedrijven eerst (recent) op een dieptepunt aandelen uitgegeven hebben om de balans te versterken en op een hoogte punt nu weer diezelfde aandelen inkopen als cadeau voor de aandeelhouders. Het inkopen van je eigen aandelen heeft grote effecten op de Winst per aandeel ratio. Er zijn minder aandelen om de winst te verdelen dus krijg je automatisch een hogere winst per aandeel.

 

Nu zijn er volgens mij wel degelijk risico’s in de markt waar je als bedrijf geld voor apart moet houden. Zo hebben we mogelijk looninflatie, problemen met het klimaat (CO2 maatregelen treffen bijna ieder bedrijf) en een laatste probleem, dat ik wil benoemen: de veranderingen in China.

China syndroom

De afgelopen tijd werden er ineens eisen gesteld door de Chinese overheid over het delen van data en of je winst mag maken met opleidingen ja of nee. Dit leidde onder andere in het Chinese bedrijf DIDI wat pas naar de markt gekomen was tot een spektakel.

 

 

Didi

Wordt vervolgt, of worden vervolgd

De markt geloofde ineens dat Didi zichzelf door het mislukken van de beursnotering van de beurs af wilde halen (delisting). Maar het bedrijf Didi gaf zelf aan hier niet aan te denken. Dus het bedrijf wil niet de uitgegeven aandelen terug halen maar toch bleef de koers oplopen en blijven de beleggers in dit sprookje geloven.

Een gevolg van de Chinese maatregelen is dat de Amerikaanse autoriteiten (SEC) geen nieuwe Chinese IPO’s willen. Kortom niet echt lekker voor Chinese bedrijven. Ondanks dit alles ging het aandeel Didi vrijdag bijna vijf procent hoger en had een slot van 10,31 U$D. Nu was de IPO prijs 14 U$S en stonden ze dus nog ver onder hun uitgifte prijs en ook onder hun hoogte punt direct na de uitgifte. (hoog was 18,01 U$D)

China

Onbetrouwbare overheid

Al de recente perikelen rond China en Chinese aandelen zorgde voor een daling van de Chinese indices. Daar kwam nog eens bij dat China zelf aangaf dat het economische herstel stokt. Toen daarbij ook nog eens veroordelingen van eerdere arrestanten in Hongkong bij kwamen kregen beleggers nog meer reden om Chinese aandelen te wantrouwen en deze in de verkoop te doen.

HSI Hongkong

Toen de HSI (de index in Hongkong) hard daalde haastte de Amerikaanse brokers om met goed nieuws verhalen over de Chinese indices naar buiten te komen. Volgens o.a. Goldman wordt maar een klein deel van de Chinese bedrijven geraakt en moet je juist in China beleggen. De grafieken geven nu nog een ander beeld…

 

De stap naar Nikola is ineens heel klein.

 

Nikola oprichters (of oplichters?)

De topmannen (oprichters) van vrachtwagen producent Nikola worden beschuldigd van misleidende statements. Nu was het al tijden een heel festijn in dit aandeel en heb ik regelmatig verkoopsignalen gegeven in dit aandeel, want ze werden eerder al beschuldig dat ze de enige geproduceerde vrachtwagen op elektriciteit/waterstof van een heuvel af hadden geduwd om aan te tonen dat hij inderdaad rijden kon. Daarmee deden ze voorkomen alsof alles reeds perfect werkte. Ondanks deze beweringen en de huidige extra beschuldigingen, is het bedrijf nu nog steeds 4,7 miljard dollar waard. Op de top van de markt was de totale waarde zelfs rond de 26 miljard dollar en dat terwijl het nog geen auto verkocht heeft.

Nikola

De kanarie in de kolenmijn?

Meerdere keren heb ik het over de IPO markt (nieuwe aandelenintroducties) gehad als signaal naar de toekomst. Een grote IPO afgelopen week was die van Robinhood. Deze broker was bij de introductie ineens 32 miljard dollar waard. De IPO prijs (uitgifte) was 38 U$D. De koers ging na de introductie naar de 34,82 U$D. Een belangrijk signaal voor de markt? De beste Broker van de wereld volgens mij, die al tig jaar bestaat en waar ik al meer dan 20 jaar mee handel is, is InterActive en dus niet Robinhood. IBKR heeft een markt waarde van 25,8 miljard U$D en is dus minder waard dan de nieuwkomer. IBKR maakt wel winst en staat slechts 17 keer de winst. Ze rekent in tegenstelling tot HOOD wel fees, maar de fees zijn extreem laag in vergelijking met de concurrentie. IBKR heeft veel grotere klanten, veel meer vermogen, minder stortingen en beschermen hun cliënten bij uitvoeringen iets anders dan je omzet verkopen wat HOOD doet. Dus gratis kan alsnog heel duur zijn. Bij Today’s Brokers openen we al tientallen jaren rekeningen bij IBKR dus ik weet waar we het over heb.

 

Kijkend naar de grafiek is IBKR pas boven de 63,87 U$D weer koopwaardig. Fundamenteel zou ik ze nu reeds durven op te pakken. 

IBKR

Einde maand effect

Afgelopen vrijdag was het einde maand en daarom is het goed even te kijken naar de afgelopen tijd. Al vele maanden gaan we hoger in AEX en andere indices. Nu begrijp ik analisten al tijden niet meer want als we de media moeten geloven is de huidige reden om te stijgen dat de resultaten van alle bedrijven beter dan verwacht waren.

Maar als we de maandgrafieken bekijken staan we op dusdanig hoge niveaus dat je toch briljante cijfers van de bedrijven moet hebben om de huidige waarderingen op de beurs te kunnen verklaren toch?

 

AEX

Even inzoemen

Als we meer in detail naar de maandgrafiek van de AEX kijken dan valt er iets heel erg op….

AEX vanaf 2008

Namelijk een groot aantal (wellicht een record aantal) witte candle’s, het doet in de grafiek een beetje denken aan de jaren negentig voor de Azië crisis, maar zelfs toen hadden we af en toe nog een maand met een dipje, alvorens we een mega dip kregen. Die uiteindelijk door het ‘Plunge Protection team’ werd opgevangen. Nu hebben de toezichthouders al veel kruit verschoten.

De grafiek is vanaf 2008, toen wilde niemand meer beleggen en was men was bang voor de schuldenberg en nu staan we met schulden op ‘all time highs’ en ook met de beurs. Op deze niveaus wil iedereen meedoen en starten met beleggen, maar nogmaals de breedte van de selectie is belangrijk voor het verloop van de wedstrijd.

Wat zegt de rest?

Als we naar de Duitse Dax maand grafiek kijken dan zouden we toch aan de bovenkant moeten zitten.

Duitse Dax

Olympische gedachten

Kijkende naar de Amerikaanse Sp500 dan zien we dat het een dusdanige steile rit is dat ook daar verzuring te verwachten is om het maar in wielrentermen te zeggen. 

Sp500

Verzuring?

Ook de Nasdaq grafiek geeft mooi de steilheid en snelheid van stijgen weer.

Nasdaq Composite

De zeer brede Wilshire 5000 index heeft net als de AEX heel veel witte candles en dus heel veel stijgende maanden achtereen laten zien.

Wilshire 5000

Waar is hier het feestje?

De Bitcoin draaide de afgelopen week in de Twindicator naar een koop. Short moeten dus gedekt zijn en je moet pas weer short als we onder de Twindicator lijn komen.

Bitcoin USD

Tot slot

We zouden het nog over de Duitse inflatie cijfers kunnen hebben, maar een grafiek zegt meer dan duizend woorden, of over het verschil arm en rijk wat door de corona alleen maar vergroot is. We zien dit niet alleen met ruimte reisjes van de miljardairs maar ook de discussies over vaccinatie waar Israël begint met de derde prik en in Afrika heeft men nog niet eens 1 prik gehad.

Wellicht kom ik hier in een speciale column op terug. Officieel is mijn vakantie begonnen dus mogelijk moet u het de komende twee weken zonder me stellen.

Inflatie

Bron grafiek Capital Economics

Disclaimer:

Deze Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen en is daarmee niet voor iedere belegger geschikt.

De columnist heeft op moment van schrijven persoonlijk geen posities in de Bitcoin en ook niet in losse aandelen. (dus in geen van de genoemde aandelen). Ook zijn er geen andere relaties met de genoemde bedrijven en onderliggende waarden.

 

Deel dit bericht: