De Amerikaanse verkiezingen zijn voor de wereld-economie en dus voor de beurs nog veel belangrijker dan de Britse-Exit. Bij beide kregen of krijgen we regelmatig in de media updates over hoe de kiezers er over denken en wat ze stemmen. Trump lijkt door zijn stoere rijke mannen praatjes over vrouwen, die heel toevallig uitlekte net voor de verkiezingen, ineens geen kanshebber meer. Maar hebben we niet van het Britse referendum geleerd dat exit pools niet altijd een eerlijk beeld geven? Als je gebeld wordt is het waarschijnlijk not done om voor Trump te zijn, maar in het stemhokje kan jezelf zijn en anders doen dan je gezegd hebt te gaan doen. Ook kan er nog van alles gebeuren in deze laatste weken.
Nu weet iedereen dat, ondanks dat ik een beer ben en weet dat Trump niet goed voor de beurs is, ik zeker geen fan van Trump ben. Ik heb het sowieso niet op dit soort vastgoedjongens die de tijd mee hebben gehad en dit verwarren met briljantie of zelfs genialiteit. Ik houdt er toch ernstig rekening met het feit dat hij goede kansen heeft om te winnen.
Winst Trump betekent tegen de free trade, voor belastingverlaging en dus meer schulden voor Amerika en dus een zwakke dollar, maar ook is Trump tegen de FED inmenging en nu is mijn mening dat we al tijden niet in een vrije markt leven en dus als we de boel los laten krijgen we de jaren dertig “all over again”. Nu hebben we dus alle reden om te hopen dat ik het weer eens enorm mis heb. In mijn fonds neem ik posities, zoals bij de Brexit.
Overigens de Britse-Exit begint steeds meer effect te krijgen. Neem bijvoorbeeld beurslieveling Unilever. Dit aandeel heeft last met de lage pond. Deze pond heeft gevolgen dat de producten (bijv. thee) die ze inkopen duurder zijn en dus moeten er ook prijsverhogingen in de UK worden doorgevoerd, maar daar is de markt nog niet helemaal rijp voor. Technisch gezien een verkoopsignaal in Unilever.
De AEX rommelt een beetje zo rond een long signaal, maar echt overtuigd ben ik nog niet.
De Duitse DAX heeft een zelfde verhaal, per saldo gebeurt er te weinig om heel enthousiast te worden. Als het door stijgt, moet je wel weer mee doen in deze gekte.
Grote verschillen
De Amerikaanse Dow Jones geeft nog steeds een short signaal en dat is raar. Het kan niet zo zijn dat de Amerikanen omlaag gaan en wij in Europa omhoog.
De Nasdaq staat nog positief, maar zit ook rond de Twindicator lijn en dus is er geen haast om in deze index te stappen.
Cijferseizoen gestart
Het belangrijke trendzettende fonds Alcoa ging omlaag, we zien dat het cijferseizoen is gestart. En waarschijnlijk kunnen we uitgaan van het spreekwoord; als er één schaap over de dam is..
Afgelopen vrijdag zat iedereen op de banken in de VS te wachten
Vorige week kwamen ook de drie grote banken met cijfers. Nu ging ik in de cijfers Citi long, maar dit aandeel viel net als de andere bank aandelen omlaag. Ik hou dan ook een stoploss op close van 47,18 USD in de Twindicator aan.
Terwijl als je de maand grafiek ziet dan kreeg je zin om dit aandeel weer eens op te pakken. Het staat nog steeds op 1 tiende van wat het eerder stond.
WellsFargo had recent nog wat schandalen, maar de cijfers vielen in dat licht best mee. Dit aandeel ging dan ook maar beperkt lager. De Twindicator geeft korte termijn een long.
Als je de Weekgrafiek bekijkt dan zie je direct waarom ik mijn portie even spreekwoordelijk aan Fikkie geef. Ik zie juist verkoopsignalen in dit lange termijn plaatje.
JP Morgan Chase heeft ook koopsignalen in de Twindicator, maar die zitten dusdanig boven in de trend dat ik ook dit signaal aan me voorbij laat gaan.
Ervaring onbetaalbaar
Er zijn creditkaartbedrijven die adverteren met onbetaalbare ervaringen, maar hoeveel leren de creditkaartbedrijven uit het verleden? Want in het FD (maandag 10 oktober) stond afgelopen week een artikel over de mogelijke terugkeer van de Subprime problemen, maar dan via autoleningen die steeds vaker niet afbetaald kunnen worden. Nu staat er totaal 1.100 miljard dollar uit aan autoleningen. De vraag is even of creditkaartbedrijven de volgende zijn?
Mastercard staat rond de Twindicator lijn en dus opgelet. Onder de 99,81 USD moet je short.
Geluk op met Twitter?
Dit aandeel is een aandeel waar ik heel gelukkig mee ben. Als ik short ging, dan ging het omlaag en als ik long ging, dan ging het aandeel omhoog. Nu maakte de directie een tijdje geleden bekend dat er bedrijven waren die interesse hadden om het bedrijf over te nemen waarna de koers hard omhoog ging, maar vervolgens kwamen alle mogelijke kopers met berichten dat zij geen interesse hadden en dus ging de koers weer omlaag. Nu zit ik weer long want ik kan niet bevatten dat nu ineens alle mogelijke kopers weg zijn. Ik zit dus nu op een verlies, maar heb eerder meer dan genoeg gewonnen. Toch moet het niet veel meer zakken, anders ruil ik ook deze positie in.
Deutsche Bank nog steeds niet echt uit de gevaren zone
In de media blijft de Deutsche Bank, maar niet in rustig vaarwater te kunnen komen. De Deutsche Bank lijkt als een soort Lehmann Brothers gestraft te moeten worden door de politiek. Iedereen vindt het klaarblijkelijk leuk om tegen deze partij aan te trappen. Als de koers blijft liggen kun je wat mij betreft deze aandelen wel oppakken.
Volkswagen zit nog in diesel-gate
Volkswagen is ook als een van de weinige bedrijven gepakt met hun sjoemelsoftware, maar uit een recent onderzoek van de RWD blijkt dat meer dan de helft van de diesel auto’s vervuilender dan ze officieel aangegeven hadden . Vooral de Jeep Grand Cherokee blijkt veel meer uitstoot te geven. Nu heeft VW miljarden moeten betalen aan de Amerikanen en gaan wij nu ook miljarden claimen bij hen? Ik blijf het raar vinden dat er een bedrijf kapot gemaakt is en de rest er mee weg komt. Technisch lijkt het dan ook een mooi moment om VW op te pakken.
ASML, je kent het wel
Iets anders wat mij opvalt is dat er wel heel veel aandacht was voor ASML in het FD de afgelopen tijd. Dit weekend zelfs een apart boekje over ASML….ik kan dan ook niet achterblijven en zal ook nog even naar de grafiek kijken. Ik zie helaas een short signaal vanuit de Twindicator. Dus ik ben niet heel enthousiast.
Ter afsluiting:
Nog iets anders als je leest dat in Brussel er alleen al 91.241 lobbyisten zijn om de politiek te beïnvloeden. Krijg je dan ook niet het gevoel dat we een soort Rome voor de val zijn?