Column: Laat de spelen beginnen

De mensen die op hem gestemd hebben zijn waarschijnlijk heel blij dat hij allerlei beloftes nakomt. Maar los van de uitvoerbaarheid van een plan om een muur neer te zetten en de buurman te laten betalen, vraag ik me af of het nu echt slim is en echt goed voor de beurs is om je handelspartner waar je 520 miljard dollar per jaar mee handelt om die goede buur te schofferen.

Los van de handels effecten en dus economische effecten wordt je als land ook afgesneden van goedkope krachten en dus worden je producten duurder en dus kan je eigen bevolking minder kopen. Nu zijn de Mexicanen 1, maar de Chinezen zijn binnenkort ook aan de beurt. Ook dan hebben we het effect dat heel veel producten alleen maar duurder worden. Denkt u maar aan onze Action winkels die mogelijk zelfs naar de beurs komen als hun producten duurder worden…

Hoewel de wereldhandel ernstig in gevaar is gekomen ging de transportindex alsnog even gewoon omhoog. Eerdere verkoopsignalen werden weer even kapot gemaakt. Nu lijkt het vooralsnog op een dubbele top, maar we moeten dus weer wachten op bevestigingen omlaag.

30-01 01

Amerika terug in de tijd

Ook vraag ik me af of ik wel nog zo graag op vakantie ga naar een land waar men officieel mensen discrimineert op geloof en dat, omdat men zogenaamd terrorisme wil vermijden. Het doet mij allemaal een beetje te veel denken aan de film de Siege, waar men iedereen van een ander geloof in de VS uiteindelijk opsloot.

Elke dag gekker

Op zondag was het laatste nieuws dat buitenlanders die op bezoek zijn in de VS alle websites moeten opgeven die ze hebben bezocht en al hun contacten uit hun telefoon moeten delen met de Amerikaanse autoriteiten…

Een ander verhaal waar ik niet achter sta is dat Trump de abortusklinieken en andere pro-abortus stichtingen van geld af heeft gesneden. Ik denk nog steeds dat mensen dit niet voor hun lol doen en dus breng je veel mensen die geen gebruik meer kunnen maken van abortus ernstig in de problemen.

Ook vraag ik me openlijk af als je aan de ene kant bezig bent met je jezelf terug te trekken als land en je uit Irak en lokale militairen opleid of het dan handig is dat zij weten dat ze nooit welkom zijn in de VS. Ook vraag ik me af hoe dit nieuws ontvangen is in Iran en in de Verenigde Emiraten? Dus vraag ik me een beetje af; stimuleert dit juist niet in plaats van dat het een oplossing is voor terrorisme…

30-01 02

Amerika First

Maar wat we er als Europeanen ook allemaal van vinden, de beurs ging er op omhoog. Ik ben mijn Amerikaanse belangen wat aan het afbouwen.

Naast dat de VS die beurstechnisch dus goede zaken doet, hebben we ook China wat ineens weer tegen de Twindicator lijn zit en dus mogelijk ook ineens weer een koop geeft.

30-01 03

Het land van de rijzende index

Japan had ook al eerder weer een koopsignaal gegeven. Nu betekent dit niet dat ik nu ineens helemaal long zit en volop mee doe omhoog.. Nee, ik laat die gekte maar een beetje langs me heen gaan, maar ben dus ook even niet groot short. We moeten even wachten tot het short moment weer voorbij komt.

30-01 04

Lange rente omhoog

Wat wel weer negatief voor de beurs is, is dat de lange rente in de VS weer oploopt. Een hogere rente is negatief voor de beurs. Houdt daarom de TLT in de gaten.

30-01 05

Het zit de beren nog niet mee

Vorige week draaide de EB indicator ineens weer naar long. De indicator had eerder een verkoop gegeven. Kortom; we zitten nog steeds vast in de consolidatie. Voor mij als actieve belegger allemaal dodelijk saai.

30-01 06

In de Eurostoxx50 hadden we hetzelfde verhaal als de AEX.

30-01 07

Trump waarheden

Nu toch maar even een aandeel wat geprofiteerd heeft van de Trump ideeën om een muur te bouwen: Caterpillar. Het aandeel ging al eerder op de plannen om de infrastructuur, pijpleidingen, etc. omhoog op de beurs. Ik blijf er vanaf, want Trump vertelt niet altijd echte waarheden. Dus eerst maar eens zien en dan geloven.

30-01 08

Te koud voor mijn shorts?

Nu is het letterlijk en figuurlijk te koud voor shorts en dus heb ik even geen positie in de Amazons, de Facebooken en andere dure aandelen, maar ik sta wel nog steeds klaar om alsnog short te gaan.

30-01 09

BMW te koop

Toch zijn er wel aandelen die verkoopsignalen geven. Neem even BMW dit bedrijf verkoopt ook veel auto’s in de VS. Mogelijk zijn de Duitsers en de andere buitenlanders de volgende waar Trump een handels oorlog meegaat beginnen? Wat het ook is, BMW is even een sell.

30-01 10

Nog een voorbeeld?

Een ander aandeel waar ik verkoopsignalen in heb is het sympathieke Binck. Ze hebben last van minder actieve Belgen (beurstax en winsttax), probleempjes bij ALEX, concurrentie en steeds meer regeldruk vanuit de autoriteiten die hogere kosten met zich mee brengen die niet direct door te rekenen zijn naar de klant. Ook is de Volatility laag en dus is er minder handel.

30-01 11

Tot slot de Vix

Ik zei het al: de bewegelijkheid is laag. De volatility index VIX staat zelfs onder de 10 en dat terwijl er toch een hoop staat te gebeuren in de wereld.  Puts zijn goedkoop en dus mag je natuurlijk al wel hier en daar kleine plukjes puts op indices kopen.

30-01 12

IJs vissen?

Ik zit klaar om weer short te gaan, maar wacht nog even af. Geduld is een schone zaak. Het is zoals Livermore altijd zei: There is a time to go long, a time to go short and there is a time to go fishing. Dus ondanks het eventuele ijs gaan we gewoon even vissen.

  1. voor degene die toch heel positief zijn over Amerika zou ik zeggen lees eens dit onderzoek over de schulden in de VS en bedenk dan hoe positief dat echt is?

Deel dit bericht: