Column: Lang verwacht en toch gekomen

Een correctie is een beetje als Sinterklaas; hij wordt lang verwacht, het tijdstip dat hij komt lijkt voorspelbaar maar blijft altijd verrassend en als hij er dan is, is hij altijd veel besproken. De vraag die men nu stelt over de huidige correctie is of deze door gaat zetten? Of dat dit het alweer was en van nu af weer het ouderwetse buy the dip gaat werken?

Wat er anders is met de vorige dips die direct opveerde na een kleine daling, is dat de volatility nu toegenomen is en de correctie een gevolg is van de oplopende rente en niet van een ander tijdelijk event. Zowel, de Duitse lange rente als de Amerikaanse lange rente liepen op voorafgaand aan de correctie, de Bunds (de futures) gingen dus lager. Nu na de correctie zie je een beetje een vlucht naar kwaliteit en dus een beetje herstel in de Bunds, maar het signaal is nog steeds duidelijk namelijk een verkoop. Dus de rente is gewoon gedraaid.

12-2-2018 01

AEX zou in de zone 510 een beetje steun moeten krijgen, maar los van tijdelijke steun niveaus heb ik het idee dat we aan de vooravond staan van een grotere correctie. De markt heeft ervoor heel veel goed nieuws geïncasseerd, zoals: opkoopprogramma’s van de overheid, belastingverlaging, lage rente en goede winstgevendheid. Al deze punten komen tot een einde of zijn tot een einde gekomen. Daarmee zou je een langere daling verwachten. Korte termijn zien we een Candle patroon wat een tijdelijk herstel zou kunnen worden.

12-2-2018 02

De Duitse DAX bevestigt het beeld van de AEX helemaal. Iets lager ook hier en mogelijk een tijdelijke steun, maar of het echt over is met de correctie? En of de bodem van karton is of van beton weten we nu nog niet.

12-2-2018 03

Als we op de langere termijn kijken zien we dat de huidige beweging nauwelijks een correctie van enige importantie zouden mogen noemen en dat we dus gemakkelijk verder kunnen zakken.

12-2-2018 04

Ook moeten we niet vergeten dat de correctie niet uit Europa komt, maar getriggerd is vanuit de VS en dus moeten we speuren naar lichtpuntjes in de Amerikaanse indices. De Sp500 heeft nog weinig tot geen draaisignalen. Je kunt dus als oude beer nog prima puts kopen.

12-2-2018 05

Ook de Russell2000 met small en Midkap aandelen geeft nog geen duidelijke draai omhoog. Dus is het herstel moeilijk tot niet te voorspellen.

12-2-2018 06

De Nasdaq 100 is ook pas net echt begonnen met de daling, maar vrijdag wel een hoger slot.

12-2-2018 07

De ouderwetse Dow Jones Industrial Average Index lijkt ook een leuk begin te nemen op een grotere daling. Los van een mogelijk tijdelijk herstel is de wind gedraaid.

12-2-2018 08

Ook de Dow Jones Transportindex geeft nog geen signaal waaruit blijkt dat je positief moet worden.

12-2-2018 09

Zelfs Biotech heeft verkoopsignalen gegeven. Dus waar het herstel vandaan moet komen?

12-2-2018 10

Eindelijk lol om Vol.

De Volatility index, Vix is even naar de 43 geschoten, maar is nu weer 26 geen paniek niveaus. Eigenlijk relatief laag, gezien de enorme beweging en de niveaus waar je vandaan komt.

12-2-2018 11

Sprekende over volatility dan moeten we ook weer even naar de Bitcoin kijken. Dit product heeft nog steeds alle ingrediënten van een enorme hype in zich. Op tv zie je op het journaal en in populaire programma’s nog steeds day traders die over het algemeen succesvol zijn als je ze moet geloven. Het is precies zoals de Dot.com-crisis toen zag je ook op de top heel succesvolle traders. Kortom; het moet kijkende naar het sentiment nog veel verder omlaag. Jammer dat er een generatie speculanten kapot gaat.

12-2-2018 12

Ondanks dat sommige bubbels aan het knappen zijn, zijn aandelen zoals Amzn (Amazon) nog nauwelijks lager. Deze komen ongetwijfeld nog wel aan de beurt als we binnenkort verder omlaag gaan glijden.

12-2-2018 13

Tesla op naar de sterren

Ook Tesla is een bubbel-aandeel dat nog nauwelijks gedaald is en dus alsnog prima kan dalen als de markt doorzet. We hebben alhier ook een verkoopsignaal in de Twindicator. Tesla zelf is me heel veel dingen tegelijkertijd bezig, zonnecellen, batterijen, vachtwagens, raketten, auto’s de ruimte in, Mars-reizen, nieuwe modellen en cash burning.

12-2-2018 14

Meer kwaliteit, maar ook een aandeel met heel veel goed nieuws in zich is Apple. Ook hier verkoopsignalen.

12-2-2018 15

Even afsluiten met een tipje van Cees:

Flow Traders. Het was mijn tip voor meer volatility en ja hoor, er is iets meer Vol in de markt en het bedrijf komt direct met goede cijfers en goede verwachtingen. Ook waren de kapitaalseisen te overzien en onder de controle. Ik heb zelf alweer winst gepakt, maar als het iets terug valt neem ik het zeker weer op.

12-2-2018 16

Kortom; ik denk dat we voorzichtig moeten zijn met de markt en dat het geen kwaad kan bescherming te kopen als je dat nog niet hebt. Mocht je puur short zitten lock winst in en koop putspreads om omlaag mee te blijven doen, maar omhoog in een tijdelijke correctie niet gekilled te worden.

 

– Door Cees Smit
__________________________________________________________________________________
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: