Column: Lekker Netflix-en

Even lekker Netflix-en

Afgelopen week was een rare week met: verkiezingsweek Frankrijk, veel bedrijfscijfers gepubliceerd, grote uitschieters in bepaalde aandelen (gemixte reacties), inflatie cijfers, centrale bankiers, een IMF bijeenkomst, de ‘buy backs’ van bedrijven op historische top niveaus (1.000.000 miljoen dollar in de Sp500 bedrijven) en een failliete Russische bank in Nederland. Dit is zo maar een korte en niet complete opsomming van het nieuws, want dan vergeet ik nog het slechtste nieuws uit de Oekraïne, verkrachtingen, massamoord (lees: ontdekking nieuw massagraf), veel schade woningen, veel burger slachtoffers en helaas voor de beurs belangrijker: veel grondgebied verloren, geen staakt het vuren en een nog langere strijd.

Aan het laatste nieuws, lijken we klaarblijkelijk te gaan wennen. Zo stond op donderdag er in de NRC een interessant betoog over de oorlog met als titel: “Graaien in de schatkamer Oekraïne” en daarmee werd veel van de strijd verklaart. Het blijkt (zoals we wel weten) met oorlog simpel te gaan over geld (olie en grondstoffen) en macht en deze keer dus grondstoffen. Maar het innemen (graaien) van grondstoffen, gaat grote economische gevolgen hebben voor het Westen. Helemaal omdat het Westen door deze Russische acties, af wil van de Russische olie en het Gas. We komen we zo nog op terug als we het hebben over inflatie.

ASML

Enorm veel volatility

Maar eerst nog even over de gekte afgelopen week, want begin van de week na de Paas hadden we er wonderwel allemaal ineens zin in en spoot de beurs omhoog. Dit was op een ‘paar’ goede bedrijfscijfers, maar heel veel negatieve zaken werden even genegeerd. Ik zeg een ‘paar’ omdat er los van een aantal goede resultaten, ook een aantal heel slechte resultaten uitkwamen. En dan doel ik nog niet eens zo zeer op alle bedrijfsresultaten, want de beleggers keken bijv. ook naar groei van het aantal abonnees bij Netflix. Na jaren van groei in het aantal abonnees nu ineens een krimp. Nu was dit deels door hun vertrek uit Rusland, maar dit verklaarde niet de gehele krimp.

Sowieso liepen bedrijven te googelen met Russische afschrijvingen en de effecten van de Oekraïense oorlog. Soms werden de cijfers van vorig kwartaal gewoon ook aangepast en dan viel het huidige Rusland effect ogenschijnlijk mee. Andere bedrijven pasten niet de cijfers aan en blijven gewoon in Rusland, etc., etc. Kortom het interpreteren van cijfers is er niet makkelijker op geworden omdat niet iedereen hetzelfde deed. Sowieso komen we uit een corona periode en daarmee is de vergelijking met vorige kwartalen voor veel bedrijven ook al moeilijk.

Maar terug naar lievelingen

Met aandelen van Netflix en met Spotify wordt op Facebook en andere plekken veel geadverteerd. Men adverteert met dit soort super aandelen en heeft het dan altijd over het bijzondere positieve historische rendement. Dit geeft de onervaren beleggers de suggestie dat je de resultaten uit het verleden zo te  reflecteren zijn (lees kopiëren) naar de toekomst. Kortom dat je daar als kleine belegger blind in moest stappen… Helaas de echte wereld bleek anders.

Nu is Netflix een heel mooi bedrijf en heeft het ver geschopt met al haar vernieuwingen. Het bedrijf is zelfs een werkwoord geworden. Een Netflix doen is lekker thuis een avond een film of serie bekijken. Bijzonder dat een bedrijf dit kan want er zijn er niet veel die een werkwoord zijn  geworden. Netflix is in de club gekomen van Google en Xerox. Ook die bedrijven wisten het in de VS (of de wereld) te schoppen tot werkwoorden.

Een Netflix-je doen

Recent is er een nieuwe betekenis bij het werkwoord gekomen want dit is nu ook in een avondje 50 miljard beurswaarde verliezen. Ja helaas ook dat een Netflix-je doen. Ja, als een werkwoord zou het voor de beren ook best leuk zijn maar natuurlijk dat is het zeker niet.

Nu werd de daling geprikkeld door het aantal abonnementen, mogelijk advertenties in de toekomst en concurrentie. Maar geen van die dingen zou toch een nieuw feit moeten zijn voor goed ingevoerde en goed betaalde analisten, in vorige columns had ik meerdere keren gewezen op al deze punten en ook de grafieken waren heel duidelijk. Ook de na corona trend, waarbij alles wat tijdens de lockdown populair was nu wordt verkocht was heel duidelijk. Maar gelukkig heb ik er geen verstand van….

Ik zou denken dat je na een daling van 700 naar bijna 200 dit (winstgevende) en veel belovende bedrijf zou moeten kopen. Maar we kopen liever het aandeel van een praatjesmaker, omdat de mensheid al eeuwen van ‘storytelling’ houdt.

Netflix kort

Een Teslaatje doen?

Tesla had ondanks dat de fabriek in Berlijn pas in maart open ging, door de opening van deze fabriek een record omzet van 310.000 auto’s. Voor andere autoproducenten is dit aantal niet veel en kijkende naar de markt waarde van het aandeel Tesla hebben we het helemaal nergens meer over. Ook had Tesla in januari reeds aangegeven dat ze dit jaar meer dan 1,5 miljoen auto’s zouden produceren, dat is per kwartaal dus… Nu is het natuurlijk knap van Tesla dat als er tekorten zijn aan chips in de sector zij hier geen last van hebben. En dat er na de start van de Oekraïneoorlog er ook aan andere producten als draadbomen, lichte metalen, bouwstoffen voor accu’s, etc. een tekort aan is en Tesla hier nog geen last van heeft. Tot slot zelfs de Chinese lockdown had geen effect. 

Het was natuurlijk ook een mooi resultaat, 3,2 miljard dollar winst in dit kwartaal. Maar daarom krijgt de topman waarschijnlijk meer dan 23 miljard dollar bonus. Is dat niet wat veel? Los van de bonus discussie zouden we ook eens kunnen kijken hoeveel subsidie Tesla al die jaren gekregen heeft in de vorm van Co2 rechten en hoeveel kreeg Tesla bij de bouw van de fabriek in Berlijn? En hoeveel subsidie zit er direct en indirect op de verkoop van elektrische auto’s? Dus is de bonus terecht? Kortom laten we in Nederland nooit meer boos zijn op een bijstandsvrouw die boodschappen kreeg van haar moeder en dit niet aan de belasting had aangegeven.

Tesla

De Twindicator van Tesla staat op 1.033,44 USD en omdat het slot hier voor dag twee onder was hebben we een short signaal. Daar zal Musk niet blij mee zijn want dit weekend maakte hij zich weer druk over iedereen die short zit in zijn aandeel. Nu is het hem eerder gelukt de shorts er uit te pesten maar ik vraag me af of dit blijft lukken.

Hieper de Hype

Spotify is meegegaan in te trend van Netflix en ging dus ook mee omlaag met Netflix. Het aandeel stond bijna 400 en staat nu op 110… Wanneer moeten we het kopen?

Spotify

Inflatie met de T van tijdelijk

Aan de inflatiekant is er een hoop gaande. Zo gaan bijv. in Nederland leraren meer verdienen, zijn er wilde stakingen op Schiphol voor meer loon en is er in de arbeidsmarkt het nodige aan de hand. Los van mogelijke looninflatie is er wel een ander dingetje aan de hand namelijk de energieprijzen. Nederland wil net als de rest van Europa af van het Russische gas, Russische olie en Russische kolen. Maar dan willen we ook nog eens direct van al onze biomassa (hout centrales) centrales af…

En dan hebben we het nog niet eens over alle andere commodity’s die door de Oekraïne oorlog in prijs gestegen zijn. Want wie wist dat Rusland een van de grootste producenten van Kunstmest is. Kunstmest is de basis van de landbouw.

Mede door de inflatie berichten is de rente verder opgelopen. Zie bijv. de 5jaars obligatie futures in de VS. Het enige goede nieuws van de rente stijging is dat we nu op een niveau beland zijn waar je minimaal tijdelijk een steun in de grafiek en dus een pauze van de stijging zou verwachten.

usa 5 jaar

Hypotheek rente is gelinked aan…

De German Bund futures hebben ook een daling achter de rug en zijn ook bijna op een steun niveau. Nu is dit wellicht niet duidelijk in de onderstaande grafiek maar die is dan ook meer bedoeld om te laten zien hoe snel de rente gestegen is en dus hoe hard de Bund (lees de waarde van obligaties) wel niet gedaald is (lees zijn). Een hogere markt rente zou directe effecten moeten hebben op de huizenmarkt omdat deze directe effecten op de hypotheekrente heeft.

bunds

The French connection

De verkiezingen in Frankrijk zijn voor de komende week van belang. Als Macron toch nog verliest heeft dit grote effecten voor de Euro en het stabiliteitspact. Maar op het moment van schrijven (zondag) zijn de uitslagen nog niet bekend.

Van de ene grap naar de andere.

cac40

Even als grap Gap

In Technische Analyse hebben we het over Gaps dus gaten in de grafiek. We hebben het over Gap-filling runaway gaps en nog veel meer. Het is dan ook wel geinig dat als je bedrijf Gap heeft je ineens een Gap hebt.

Gap

Tesla met de T van Twitter

Als Musk nu special een bedrijf met een T wilt kopen dan zijn er toch meer bedrijven te verzinnen da Twitter. Waar je als eigenaar al meteen te maken gaat krijgen wie moet ik toelaten en wie niet? Mag je nepnieuws verspreiden, etc. dus dat de Tesla topman een bod doet blijft een raar ding. Te meer omdat hij aandelen Tesla in borg gaat geven.

Twitter

Koffietijd

Van alle dingen die ik niet begrijp ben ik blij dat ik eindelijk wel iets begrijp. Namelijk koffietent Starbucks deed eindelijk wat ik verwacht had en ging omlaag. Starbucks is een bedrijf dat veel toeristen als klant heeft en veel kantoren. Dus als mensen thuiswerken en mensen niet op reis gaan of mogen door corona…

Starbucks

Niks te FAANG-EN

Nu hebben we geen FAANG aandelen meer na de naamswijziging van Facebook in Meta. We kregen toen MAANG of iets anders maar het bekte minder lekker. Maar ondanks dat we geen naam meer hebben zijn de aandelen allemaal nog steeds gecorreleerd en gaan bijna allemaal gelijk omlaag en omhoog. Maar Meta (FB) ging dus omlaag.

fb

Om dan maar door te gaan naar de A, Amazon ging ook omlaag en heeft net als Meta verkoopsignalen.

amzn

Zeg nog eens A

Na de A van Amazon krijgen we de A van Apple. Ook hier hebben we verkoopsignalen maar dit aandeel is nog iets echt omlaag gegaan.

Apple

A detail

Als we bij Apple meer in detail gaan dan zien we dat we onder de Twindicator zijn maar nog wel boven de 200daags gemiddelde (rode lijn. Persoonlijk denk ik dat het een kwestie van tijd is.

kort Apple

De N van pijN

Over de N hoeven we het eigenlijk niet te hebben maar wel is het goed nog even de lange termijn te zien en te zien hoe snel je van 700 naar 210 USD kon. Terwijl er eigenlijk niks extreem schokkends was als bijv. een fraude. Het geeft meer aan hoe we aan het kopie traden zijn en allemaal hetzelfde doen. Nou ja bijna allemaal dan.

Netflix lang

Corona effect

Netflix was een aandeel wat na het open gaan van de corona economie dus een verkoop was en dus was de daling niet heel moeilijk te voorspellen. Google heeft ondanks dat het een top bedrijf is ook gewoon verkoopsignalen.

Google 

Meta met de M van Meme?

Nu we het toch over allemaal hetzelfde doen hebben, dan hebben we het ook nog even snel over de Meme beleggers. Want ook AMC en Gamestop zijn zoals ik al eerder verwacht had gewoon op hun retour. Niemand durfde meer short in deze aandelen, maar had je wel gedurfd dan had je het prima gedaan. Als al die kleine speculanten, immers beleggen kunnen we het niet noemen, uit gegokt zijn kan iedereen weer gewoon aan het werk.

AMC

In het licht van de Meme beleggers

De Bitcoin staat nog steeds onder de Twindicator en is dus een verkoopsignaal. Hoezo correlatie met aandelen?

Bitcoin

De indices

De afgelopen week bleven we per saldo boven de Twindicator maar de EB indicator draaide weer naar een verkoop. Kijkende naar de beweging in de VS op vrijdag dan zouden we ook in Europa de komende week (mogelijk) een verdere daling verwachten.

eoe

 

De Duitse Dax was overigens helemaal perfect in de Twindicator de afgelopen week.

dax

Kijkende naar de VS

Nu zie ik in de Amerikaanse S&P500 een groot Hoofd schouder patroon en als dit echt zo gaat worden wat ik verwacht, dan gaan we dus een nog veel grotere beweging omlaag maken.  

 

S&P 500 futures

De futures op de S&P 500 geven een gelijk beeld als het meer in detail plaatje van de SP500 index. We zijn even tegen de 200daags lijn aangebotst en daarna omlaag gegaan…

sp500

Rus-sell

Ook andere indices zoals de Russell 2000 geven ook verkoopsignalen in Twindicator en ook in de chart patronen zou je gemakkelijk negatieve patronen kunnen herkennen.

russell2000

Nog even dit

De uitlevering van een klokkenluider vind ik altijd een verkeerd ding. Maar dhr. J. Assange, van Wikileaks.org lijkt dichterbij zijn uitlevering dan ooit en dat terwijl hij in de VS gewoon de doodstraf kan krijgen voor zijn bekendmakingen. Bizar dat niemand dit iets uitmaakt.

Russell

De cirkel is rond

Nu begon ik met het record van de 1 “Trillion dollar buyback” in de Sp500 bedrijven, maar de historie blijkt dat de topmannen in ‘Buy backs’ meestal geen goed markt gevoel hebben gehad…

Maar wellicht is het deze keer anders?!?

Deze week: Koningsdag (maar beurs gewoon open), einde maand en deze week een berg bedrijfscijfers (bijna 1/3 van alle S&P 500 bedrijven). 

 

Disclaimer:

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites.

Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies.

 

Deel dit bericht: