Column: Maar nog niet helemaal

De afgelopen week werd net na de verkiezingen bekend dat er een werkend vaccine zou zijn tegen Covid-19. Nu werd zo’n vaccin vanaf juni al minstens 6 keer aangekondigd door Trump. Hij gaf toen meerdere malen aan dat het er in weken er zou zijn… maar het gaat er nu blijkbaar in december of in januari eindelijk komen. Overigens denken Nederlandse experts dat de uitrol best ingewikkeld kan worden en zelfs een jaar in beslag kan nemen voor iedereen het kan gebruiken. De beren gingen hoewel de wintertijd is aangebroken, direct weer op de BBQ op dit vaccinverhaal. De AEX schoot in enkele dagen van 530 zo boven de 600 punten. Bizar want daarmee werd de huidige situatie genegeerd en alleen maar heel ver vooruitgekeken door een roze bril.

EOE

Vrijdag de dertiende

De shorts verloren volgens de verhalen in een kort tijd 5,5 biljoen dollar en dat terwijl we voorlopig nog steeds aan het steggelen zijn over wie president in de VS mag spelen.  En hoewel dus kennelijk  de oplossing in zicht is voor corona zetten we in de VS nog wel even dagelijks nieuwe records neer. Het zijn er afgelopen vrijdag de 13de  een 181.196 stuks en dit weekend waren het er soortgelijke aantallen. Ondertussen stromen de ziekenhuizen ook in de VS totaal over en raakt de zorgsector totaal overbelast. Ondanks dat hun grote leider het allemaal ontkent of onbelangrijk vindt

Records zijn er om te breken

Niet alleen in de VS zijn er records met covid19. Ook de rest van de wereld kende afgelopen week records in het aantal coronapatiënten. Op vrijdag waren het er in Duitsland 23.542 stuks en de UK kon ook niet achterblijven en aldaar waren het er 33.470 stuks. Op TV zien we in het zuiden van Italië uitpuilende ziekenhuizen met rijen mensen buiten en patiënten in auto’s. En in het mooie land van Poetin waar ze al langer een vaccine hebben is je corona doodskist… een vuilniszak.  Dat je dit in Afrika of India of een (ander) derde wereld land kunt hebben is nog net te begrijpen, maar we hebben dit gewoon in het moderne en rijke Europa. Oh en Moskou ligt hier net zo dichtbij als de Algarve hoor.  Ondanks dat we blijkbaar meerdere oplossingen dan van Pfizer hebben (ook Moderna kwam met een aankondiging), is de tweede golf nog niet achter ons en is er een grote kans dat we in de praktijk een ingewikkeld proces kennen en we wellicht ook een derde en zelfs een vierde golf en mutaties krijgen zoals bij de Spaanse griep.  Ook al omdat velen kritisch staan tegenover vaccinaties.

Maar ondertussen gingen de beurzen omhoog alsof er gewoon gestimuleerd gaat worden en of er niks aan de hand is. Gestimuleerd kan er mijn inziens voorlopig niet worden zolang Trump niet weg is en de Democraten en de Republikeinen niet weer vriendjes zijn.

Russell

Veel geblaat weinig wol

Voor de rest word ik als mens heel moe van het Trump-achtige geblaat over “de snelste groei van de economie ooit”. Want wat we vergeten te zeggen is dat je de percentages niet bij elkaar op kunt tellen en dan denken dat we weer op het oude niveau zijn. Als je als voorbeeld min 50 procent gaat in Economische groei (dus 50 procent krimpt), moet je daarna plus 100 procent gaan om op het oude niveau te zijn. (100-50%= 50 om van die 50 weer op 100 te komen heb je dus geen 50 maar 100% nodig namelijk twee keer 50 is 100). Nu is dit slechts een voorbeeld maar met onze eigen krimp- en groeicijfers is het niet anders. Het is dan ook bizar dat indices in de VS op ‘all time high’s’ staan en iedereen denkt dat we nog veel verder omhoog gaan. Waarom? Omdat er geen alternatief is? Of omdat er geen risico’s zijn?

Bad looser

Nog even over Trump en een risico. Heel de wereld zat vrijdagavond naar een persconferentie te kijken van Trump omdat iedereen er vanuit ging dat hij zou reageren op de overwinning van Biden die volgens officiële tellingen nu meer dan 300 kiesmannen heeft. Maar nee Trump hield een heel verhaal over hoe geweldig hij corona had aangepakt en dat hij het mede mogelijk had gemaakt dat er zo snel een vaccin was ontwikkeld. Weer een kans op verzoening voorbij gegaan en de volgende dag was er een pro Trump demonstratie met allerlei verkeerde types ertussen.

 

Wild West op internet

Een Europese politicus omschreef het beeldend:  hij wilde minder “Wild West” op het internet … Dit Wild West verklaart wel waarom de Amerikanen er zo groot zijn met Google, Facebook, Twitter, Yahoo, Amazon, etc. maar waar het op uitkomt is wat ik ook altijd roep, namelijk dat er meer regels gaan komen en dat is niet goed voor de resultaten van internetbedrijven.

Een mooi voorbeeld van de stappen die Europa en anderen gaan maken is de boete die Amazon krijgt. Nu is Amazon fundamenteel al langer heel duur en ook technisch is het al langer een verkoop. De vraag is alleen of die gekke beleggers (ja, zo noemt men zichzelf) dit soort aandelen alweer goedkoop vinden. Voor mij is het een short.

Amazon

Tesla heeft steeds meer concurrentie in de luxe modellen en krijgt last van de remmende voorsprong, Mercedes, Audi, VW, Porsche, BMW, Opel, Jaguar, Renault, Citroën, Fiat, etc. zijn tegenwoordig allemaal actief in de elektrische auto markt, om het al niet over alle Chinese merken te hebben. Naast de elektrische modellen zijn er nu ook steeds meer waterstof modellen op de markt, recent kwam Toyota met een Tesla killer de nieuwe Mirai. Daar komt nog eens bij dat door de lagere olieprijs het niet veel meer kost een tank vol benzine of diesel te gooien dan bij de (verkeerd geprijsde) laadpaal ‘t ding vol stroom te gooien. Overigens kost in Duitsland een liter benzine rond  1,15 en in België iets boven 1,20. Een kwart van Nederland tankt dus vermoedelijk daar en niet hier. Fundamenteel was het aandeel al heel lang extreem duur. Technisch hebben we weer verkoopsignalen. Hoewel de wereld gek lijkt geworden durf ik ook dit aandeel wel short

Tesla

Natuurlijk kunnen we niet alles short

Daarom was ik eerder met mijn kooptips gekomen zoals RDSA dat op historisch lage niveaus stond (en staat). Ik denk dat dit aandeel goed bezig is met een energie transitie en al tijden goed bezig is door de afgelopen tijd meer op gas te focussen. Nu had ik zelf even een korte dip verwacht na de overwinning van Biden maar zelfs die hebben we niet gezien.

Kon. Olie

Unibail Rodamco was ook een koop kandidaat en ook die deed het prima. De afgelopen week werd bekend dat ze niet direct gaan verwateren en dat zorgde voor een verdere stijging. Natuurlijk maakte dit wel de kredietbeoordelaars wakker. Maar de kredietbeoordelaars volgen de situatie voorlopig. Als je kijkt waar dit aandeel jaren geleden stond dan zou je denken dat we nog veel meer ruimte omhoog hebben.

Unibail

Ook positief was en ben ik over de bank en verzekeraars- aandelen, vooral ING

ING

En NN Group vond ik leuk. Maar Nationale Nederlanden vind ik op de grafiek minder leuk aan het worden. Persoonlijk neem ik afscheid van dit aandeel.

Nat. Nederlanden

Laag kopen hoog verkopen

Liever heb ik op de grafiek (als bodemvisser) een bedrijf als Aegon boven dat van NN.

Aegon

Tot slot de indices

Zoals gezegd, de Russell 2000 maakte nieuwe records, de Nasdaq ging wel weer omhoog maar is nog niet op de recordniveaus. Gezien de ontwikkelingen in de wereldwijde Pandemie zou je toch geen rally verwachten. Maar of de ‘beleggers’ er ook zo over denken?

Nasdaq

Het korte en het lange plaatje van de AEX is ook nog positief. Maar begrijpen doe ik het persoonlijk niet.

AEX lang

Dus het gezegde dat wijsheid met de jaren komt geldt niet voor een manische beurs. Daar is meer het verhaal dat “Jenever can tell”

Let wel:

De Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit, mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (Guardian strategie). In het verleden was dit op IEX.nl De Polder Portefeuille ( later de Lage Landen Portefeuille). Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Deel dit bericht: