Marketing is magnifiek
Deze column is volledig op persoonlijke titel en is mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (DMA Europe BV). Deze publicatie is dan ook louter alleen de professionele persoonlijke mening van Cees Smit (ook wel Frank van Dongen) en wordt als gedachte (visie) door hem gedeeld aan ervaren beurshandelaren (ervaren beleggers). Deze mening wordt ook als basis voor strategie toegepast in de Today’s Actief Offensief portefeuille (voorheen Lage Landen portefeuille). De column wordt geproduceerd in het weekend (28 en 29 december) en publicatiedatum: maandag 30 december 2024.
Voor de kerst hadden we met mijn Today’s collega’s een dinershow met veel muziek en afgewisseld met een goochelaar die magische trucs uithaalde. Hij deed dit met een paar assistenten fantastisch. Maar zonder iets van de talenten van de goochelaar af te willen doen, de Amerikaanse beursanalisten zijn de beste goochelaars ter wereld. Hun magische marketing trucs zijn van een niveau waar iedere artiest van droomt. Alleen al door steeds namen te verzinnen en dit overal te herhalen worden bepaalde aandeel dusdanig populair dat dit magische effecten heeft.
Zo hadden we het in de media een paar jaar geleden over de FANG aandelen en daar werd niet heel veel later nog een aandeel aan toegevoegd en daarmee werd het toen de FAANG aandelen (Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google wat later ook wel Alphabet wordt genoemd omdat dit de officiële naam is). Vervolgens werd Tesla toegevoegd en werd het FAANGT aandelen. Tesla werd later verwijdert en Netflix werd in een correctie omlaag direct verruild voor een andere N zijnde Nvidia.
Tesla mocht weer terug in de selectie, onder het motto dat dit een van de meest populaire Big Tech aandelen was. Het werden er dus zes Tech met autobouwer Tesla, die ook tot software (o.a. rijdende taxi ontwikkelt) en dus werd bestempeld als Tech. Zoals gezegd content bedrijf Netflix kende een mindere periode en verdween dus stiekem van het Marketing toneel. Het thema van de Big Tech veranderde ook iets van internet, hardware, Software en cloud naar Ai aandelen en dus bleven er 7 over. Die 7 gaan we het zo over hebben.
Eerst even de S&P 500
De ETF op de S&P500 (SPY) heeft een dit jaar een rendement van 25,89 procent (YTD) gemaakt. Straks dus meer over de 7 grote Tech die iets meer dan 34 procent van de S&P 500 zijn. Als je deze 7 niet had gekocht en je had de spreekwoordelijke S&P 493 (dus de andere aandelen in de S&P 500) wel gekocht had je het minder goed gedaan dan de Sp500. In 1981 en 2000 hadden we een soortgelijke situatie waarbij ook slechts een klein aantal grote aandelen de gehele S&P500 trokken. Dus soms is dit een teken van een mispricing die gecorrigeerd dient te worden (en wordt), maar in de jaren 80 heeft het tot 87 geduurd.
Gelijkheid voor iedereen?
Het is daarom ook wel goed te zien dat de S&P 500 Equal Weight index (waarbij alle 500 aandelen een gelijk gewicht hebben in het totaal en dus de grote 7 aandelen minder zwaar dan normaal wegen) ‘slechts’ op 11,88 procent YTD staat. Dat is natuurlijk nog steeds een heel mooi rendement voor het jaar, want zoals je begrijpt had je ook gemakkelijk een nog slechtere keuze kunnen maken dan de gelijk gewogen portefeuille.
Meer huiswerk nodig
Helaas kan ik in het weekend niet snel een actuele grafiek laten zien die ik ook mag gebruiken, maar daarom even een van 9 juni 2024 van de S&P493 (dus ex de 7 grootste aandelen in de S&P500). We zien dan dat de 493 het slechter doen dan de index en slechter dan de grote 7 aandelen.
Bron: Return of S&P493
S&P493
Dus hoewel we zo gaan zien dat de 493 andere aandelen veel interessanter geprijsd zijn kijkende naar dividend rendement en koers-winstverhouding dan de 7 grootste aandelen, echter het is ook goed te vermelden dat dit eigenlijk al begin dit jaar het verhaal was. Immers toen stonden de grootste 7 op een K/W van 35 en de 493 andere op 23 keer de verwachtte winst…
Even een intermezzo… Rente
Al weken heb ik het over de steeds maar oplopende Rente in de VS en nu weet ik niet of dit een einde- jaars-effect is of dat de rente markt vooruitloopt op de komst van Trump. Maar opvallend is het zeker en ook de beperkte reactie van de aandelen hierop is dan ook bijzonder te noemen. Maar wellicht is dat te wijten aan de illiquide handel zo aan het einde jaar.
The Magnificent Seven
De Magnifieke 7, (Magnificent Seven) is een mooie marketing naam voor de grootste 7 bedrijven uit de VS. Dit naar de film The Magnificent Seven, dit was een Amerikaanse western uit 2016 van regisseur Antoine Fuqua. Wat overigens een nieuwe film versie was van de oorspronkelijke film uit 1960 en gaat over huurlingen die de bewoners helpen zich te verdedigen tegen een groep slechteriken.
De vraag is in hoeverre er een vergelijking is tussen de echte wereld en de marketing wereld kunnen we onszelf afvragen. Maar we noemde het al in 2024 hadden we het allemaal over de MAG7 (afkorting). En daarom kijken we ondanks dat we nog een paar dagen handel te gaan hebben nu al naar deze Big7:
We beginnen in willekeurige volgorde met Amazon. Dit aandeel staat dit jaar hoger en (YTD) 49,3 procent positieve performance. Het is dus enorm gestegen en heeft een beurswaarde van 2,35 Biljoen USD (zijnde 2.350 miljard dollar). Om iets over de waardering te zeggen: het aandeel staat bijna 48 keer de verwachte winst en is dus kijkend naar het gemiddelde, geen goedkoop aandeel.
Nu kent iedereen Amazon wel maar anders: code AMZN, is een Amerikaans e-commercebedrijf hoofdkantoor gevestigd in Seattle. Het werd in 1994 opgericht door Jeff Bezos en was een van de eerste grote bedrijven die zijn goederen over het internet verkocht. Huidige topman is nog Jeffrey Bezos ondertussen wel al een keer gescheiden en daarmee een groot deel van zijn vermogen kwijt geraakt.
De grafiek staat in de Twindicator nog positief (lees boven de Twindicator zijnde 218,41 USD), maar kijkende naar de trendlijnen zou je minder optimistisch zijn.
De Big Apple
Het bedrijf dat zijn grootste succes haalde doordat het begon met de wereld verslaafd te maken aan zijn de smartphone, Apple staat YTD plus 37,7 procent en is dus ook flink gestegen in 2024. De beurswaarde van Apple is nu 3,9 biljoen USD. En 42,4 keer de verwachte winst. Voor wie het niet weet: Apple is een Amerikaans technologiebedrijf dat op 1 april 1976 is opgericht door Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne. Tegenwoordig geleid door Tim Cook. De grafiek ligt nog positief. Twindicator op 249,04 USD
Hoe is het met de Metaverse?
Kijkende naar de echte wereld zouden we allemaal in de virtuele wereld willen zijn, Metaverse…
Meta (voorheen Facebook) YTD ondanks alle investeringen in Ai servers, plus 73,21 procent. De beurswaarde is nu 1,51 Biljoen USD. Koerswinstverhouding lijkt op 28,29 voor een groei aandeel niet extreem. Meta Platforms, Inc., of kortweg Meta, voorheen Facebook, Inc., is een Amerikaans bedrijf dat onder andere eigenaar is van Facebook, Instagram, WhatsApp en Threads. Het bedrijf is gevestigd in Menlo Park, Californië en opgericht in 2004. Oprichter Mark Zuckerberg is nog steeds de CEO.
De grafiek laat zien dat we de stijging van 2023 gewoon voortgezet hebben. Maar hoelang kan dit zo doorgaan? De Twindicator staat nog positief maar staat op 592,51 USD. Ook hier geven trendlijnen en de mega performance van de afgelopen jaren stof tot denken.
Op naar Window11
Microsoft YTD plus 16,09 procent en heeft een beurswaarde van 3,2 biljoen. De koerswinst verhouding van 35,53 is voor een bedrijf dat fors investeert in Ai toepassingen best fors. Maar als het aanslaat…
Zeker bij iedereen bekend: Microsoft ontwikkelt, verspreidt, licentieert en ondersteunt een breed scala aan computer gerelateerde producten en diensten. Het bedrijf werd opgericht door Bill Gates en Paul Allen op 4 april 1975 en tegenwoordig geleid door Satya Nadella. De grafiek heeft in de Twindicator een verkoopsignaal.
Even Googlen
(Alphabet) Google YTD plus 39 procent. De koerswinstverhouding staat op 38. En de forward (kijkende naar volgend jaren) staat op K/W 25,75. Dit bedrijf heeft ook dividend zijnde 0,80 USD en een beurswaarde van 2,37 Biljoen USD. Alphabet Inc. is sinds 2015 het moederbedrijf van Google LLC en enkele andere technologiebedrijven. Het hoofdkantoor is gevestigd in Mountain View, Californië. Alphabet is evenals Google Inc. opgericht door Larry Page en Sergey Brin. De oprichting maakte deel uit van een forse herstructurering bij Google. Aandelen van Google Inc. zijn omgezet in Alphabet-aandelen maar behielden de aanduidingen GOOG en GOOGL en staan als losse aandelen nog steeds in de S&P500. De koers ligt nog mooi boven de Twindicator (zijnde 184,79 USD) maar wel bovenin de opgaande trend.
En de winnaar is…
Nvidia performance dit jaar plus 184,6 procent en beurswaarde van 3,36 Biljoen USD. Een Koerswinst verhouding van 54 het bedrijf ontwerpt videokaarten en chips die gebruikt worden in Ai datacenters. Opgericht in 1993 door Jen-Hsun Huang (met Chris Malachowsky, Curtis Priem). De huidige CEO is dus de oprichter Jen-Hsun Huang en hij is 61 jaar en met een privé vermogen van 122,4 miljard de 10de rijkste van de wereld. Of ik dan ook nog steeds naar mijn werk zou komen is de vraag. De grafiek lijkt een top aan te geven, maar dat heb ik eerder ook al eens gedacht. Wel nu een Hoofd Schouder patroon en onder de Twindicator zijnde 142,96 USD.
De reserve president van de VS.
Tesla, in het nieuws de afgelopen dagen door overaanbod van oude lease auto’s op de tweedehands markt. Door het grote aanbod lagere prijzen, maar dus ook lagere inruilwaarden en dus hogere lease prijzen en autoverhuurders die spreekwoordelijk hun handen van het merk aftrekken na pijnlijke afschrijvingen van het wagenpark.
Sowieso merk ik in mijn omgeving dat de auto door al het politieke optreden van Musk ook steeds meer een politieke lading krijgt van zeer republikeins, zoals bijv. vroeger in een Eendje (Citroen 2CV) juist een alternatieve auto was.
Vrijdag een kleine correctie in dit aandeel, maar YTD 73,76 procent gestegen vooral na de Trump verkiezingen. De beurswaarde 1,35 biljoen USD, op een koerswinst verhouding van 118,35 keer de verwachte winst.
Voor wie het allemaal niet weet quoten we Wikipedia: Tesla, Inc. is een Amerikaanse producent van elektrische auto’s en vrachtauto’s, zonnedaken en energieopslagsystemen voor huizen, industrie en elektriciteitsnetten, en werd opgericht in 2003 door twee Amerikaanse ingenieurs-ondernemers. Opgericht door opgericht door Martin Eberhard en Marc Tarpenning om een elektrische sportwagen op basis van AC Propulsions T-Zero op de markt te brengen. Locatie San Carlos 1 juli 2003 Californië. Het bedrijf sloot in 2005 een overeenkomst met Lotus, waaruit in 2006 de elektrische Tesla Roadster voortkwam. Musk was dus geen oprichter en is ook geen ontwerper. De auto’s zijn ontworpen door Franz von Holzhauzen en ook de raketten van SpaceX zijn nooit door Musk ontworpen of ontwikkeld, dat was door Thomas John Mueller.
Huidige CEO Elon Musk kocht zich een jaar na de oprichting in, is 53 jaar en heeft een vermogen van 454,1 Miljard (volgens Forbes). Tesla is vernoemd naar elektrotechnicus en natuurkundige Nikola Tesla, die vooral bekend is als de uitvinder van de wisselstroommotor. Sinds 2023 begint het bedrijf zich meer te profileren als een Artificial Intelligence- en roboticabedrijf. Er worden op dit moment grote investeringen gedaan in het zoveel mogelijk zelfrijdend maken van auto’s door middel van passieve visie en neurale netwerken.
De grafiek lijkt te toppen maar officiële verkoopsignalen zijn er nog lang niet. De Twindicator ligt op 377,72 USD.
Nummer 8
Op de spreekwoordelijke reserve bank zat Broadcom. Dit bedrijf heeft een beurswaarde van 1,15 Biljoen en heeft dit jaar een stijging van 122.7 procent laten zien. Met een koerswinstverhouding van 187,27 is dit Amerikaans bedrijf ook niet een koopje te noemen. Het is een fabrikant van halfgeleiders voor netwerkkaarten en produceert diverse randapparatuur. Opgericht al in 1961 en de huidige CEO Tan Hock Eng (71 jaar). De koers lijkt de laatste 6 maanden een beetje te stabiliseren. Is dit een opmaak naar een daling of een verdere stijging? We staan boven de Twindicator die op 138,62 USD staat.
Nasdaq future
Natuurlijk los van deze grote Tech bedrijven deed de Nasdaq Composite index het goed en steeg 33,6 procent dit jaar. Dus breed gezien was Tech was top.
Het failliet van index beleggen
Persoonlijk vind ik het nogal bizar dat een bedrijf dat een deel van het kapitaal van de aandeelhouders inzet op een gok, die vergelijkbaar is met rood zwart spelen in het casino beloont wordt met een plek in de belangrijkste index (en daarmee ETF’s) van de wereld. We hebben het natuurlijk over MicroStrategy dat 381,6 procent steeg zonder winst te maken als software bedrijf. Echter het bedrijf zette in op de stijging van de Bitcoin en daarmee kreeg het een stijging van de marktwaarde en vervolgens komt het door de markt waarde van 80 miljard in de Nasdaq index en wordt door de indexvolgers gekocht.
Daarna komen ze met een plan om spreekwoordelijk “quitte of dubbel te spelen” door aandelen uit te geven en nog meer Bitcoins te kopen. Dus Charles Ponzi en Bernie Madoff geven aandelen uit om het eigen ponzi-spel nog groter te maken. Of gaat iemand me vertellen dat alles sinds Bankman-Fried beter is geworden en de Bitcoin echt een rol heeft in het wereldwijde betalingsverkeer? Maar zonder als ouwe Boomer de ‘Bitcoin believers’ te willen schofferen wil ik de vraag anders stellen. Moeten we dit nu echt willen? Dus een bedrijf belonen voor de speculatie in schilderijen, goud of andere commodity? Of moeten we toch maar weer gewoon echt gaan beleggen en nadenken aan welk bedrijf we geld willen geven die echt iets produceert of duurzaam investeert in onze toekomst?
In het staartje van 2024
Nog even zo mijn kranten stapel lezende tijdens de kerst viel het me op dat we nu jaren na corona pas allerlei effecten zien. Zo bleek Blokker dusdanig beschadigd te zijn in de corona tijd dat ze er niet meer bovenop kwamen. En krijgen we nu pas dat justitie, los van Sybert van de Lienden ook achter Frits Kroymans zijn deel van de verdiende miljoenen aangaat en deze mogelijk terug moet betalen aan de overheid. Hoge bomen van veel wind en meer belegging technisch; Dingen (lees effecten van een crisis) duren altijd veel langer dan je verwacht.
Dan nog even de performance van de Dow Jones en de AEX.
Allereerst de Dow Jones index staat op een performance zonder dividend van 13,99 procent voor het jaar. Daarmee is het los van de USD iets meer dan onze AEX die op het moment van schrijven plus 12,3 procent staat. Ook hier geen dividendrendement meegerekend.
Tot slot de AEX laatste lootjes wegen het zwaarst
De AEX Index staat onder de Twindicator zijnde 885. Ook hebben we verkoopsignalen in EB indicator en staan we onder de 200daagsgemiddelde lijn.
Resume: het worden nog spannende dagen en iedereen die zat te wachten op de einde-jaars-rally komt bedrogen uit. Ook vraag ik me af of de MAG7 volgend jaar weer de spreekwoordelijke kar gaan trekken. Ik denk dus kijkende naar de huidige situatie en naar de historie van niet.
Rest mij iedereen een goede jaarwisseling te wensen en alvast een voorspoedig 2025.
Disclaimer
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere beleggingswebsites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee, u kunt een deel van (of uw gehele) inleg verliezen. Beleg altijd alleen met geld dat u over heeft.