Column: #MeToo

Het nieuws staat bol van #MeToo. De afgelopen weken vallen grote sterren en andere invloedrijke figuren als bladeren van de bomen door schandalen over aanranding, verkrachting of gewoon een hand op de knie. We krijgen klaarblijkelijk te maken met een veranderend seksueel moraal en mensen durven uit te komen voor wat er gebeurd is. Deze combinatie geeft een verandering in sociaal tijdperk aan. Iedereen die net als ik het boek van Ravi Batra The Great Depression of 1990 gelezen heeft over sociale cycli zou dit soort veranderingen ook herkennen. Het boek is helaas niet meer te koop, maar op Youtube is er ook veel over deze man te zien. Maar mogelijk ga je, als je het gelezen of gezien hebt, er ook vanuit dat deze trend als het einde van het onaantastbaar zijn van grote sterren andere trends zou kunnen gaan voorspellen. Bijv. Trump kwam eerder weg met aantijgingen, maar in deze trend kon dat weleens een ander verhaal worden.

Soms zit het tegen

Nu vind ik het MeToo verhaal vaak heel verschrikkelijk, maar het ligt te ver van deze column. Om het dan weer persoonlijk te maken, ikzelf meer een slachtoffer van de centrale banken en hun pro banken politiek met extreem lage rente. Maar ook hier gaat de trend draaien, de Bank of England (de Engelse Centrale bank) verhoogde na tien jaar de rente. Is dat ook een trendwijziging?

Geen nieuws voor de AEX

Ondanks, de rente verhoging bij onze buren, aanhoudende problemen in Spanje, een Brexit probleem en een Trump die dagelijks voor relletjes zorgt, is er geen verkoopsignaal te bekennen. Maar niemand is negatief en iedereen denkt dat het nog veel verder kan… moeten we ons daar dan wellicht zorgen om gaan maken?

6-11 01

De Duitse Dax was ook goed geluimd en wil maar geen verkoopsignaal geven. Steeds als je in de Candles denkt nu gaat het komen spuiten we weer omhoog. Het is makkelijk als Bull en onmogelijk als Bear.

6-11 02

Duifachtig

Sp500 leek ook even een correctie te kunnen geven, maar zelfs het vertrek van Yellen bij de FED wordt positief uitgelegd, terwijl als ik een grijze duif zou moeten voorstellen dan zou ik direct aan haar denken.

6-11 03

Ondanks de renteverhoging de bewegingen in het pond en de steeds harder wordende discussie inzake de Brexit geeft zelfs de FTSE100 (de Engelse beurs) geen krimp.

6-11 04

Voor we in slaap vallen

De indices zijn dus allemaal een zelfde beeld. Dus dan maar naar een paar minder saaie aandelen.

Tesla kwam afgelopen week met het grootste verlies ooit (tot nu toe) en het nieuws dat er slechts 260 nieuwe Model 3 auto’s waren geproduceerd. Dit gaf wat barstjes in de Tesla-fantasie, maar het zorgde nog niet voor het bezwijken van dit aandeel. We hebben verkoopsignalen en ik zit short, maar het blijft allemaal verdacht goed liggen.

6-11 05

I told you so…

Er was altijd een aandeel waar ik heel enthousiast over was en dat is First Solar. Ik werd nog uitgelachen door de expert, maar ook ik heb wel eens een keer gelijk.. Hoewel ik nog steeds fan ben kan het geen kwaad om geheel of deels winst te pakken. Ik ben er zelf nu ook uit.

6-11 06

Apple hipper de hype

Apple was een aandeel dat technisch gezien verkoopsignalen gaf en ook op een hoog koersniveau stond. De fundamentele analisten dachten net als ik, dat niemand in de rij zou staan voor een telefoon boven de duizend euro en ze in China niet mee zouden kunnen aan de onderkant van de markt, dat dus de groei er uit zou zijn. Maar uiteindelijk zijn de verkoopsignalen weer weg en hadden we fundamenteel goede cijfers… nieuwe kansen…

6-11 07

Starbucks lang een van mijn shortkandidaten

Ik ben gek op koffie! Je zou me er spreekwoordelijk wakker voor mogen maken, maar ben niet echt een Starbucks fan. Het aandeel was ook al tijden prijzig en gelukkig voor mij ging het omlaag, maar de afgelopen maanden lag de koers stil en nu na de cijfers en de verkoop van een deel van het bedrijf hebben we zelfs koopsignalen…dus (tijdelijk) einde shortkandidaat.

6-11 08

Nee, ik durf ze niet te kopen

Voor het geval u denkt dat ik heel enthousiast ben. Als je kijkt naar een langere grafiek weet u waarom het een shortkandidaat is en binnenkort ongetwijfeld weer gaat worden.

6-11 09

Facebook zit nog wel short en hoewel we in de candle grafiek je een top zou verwachten hebben we nog steeds geen officieel verkoopsignaal.

6-11 10Amazon was even een short, maar is weer hersteld van een beroerte. Dus weer even geduld.

6-11 11

Netflix last van de seksschandalen?

We begonnen met het MeToo-verhaal, Netflix heeft de House Of Cards hoofdrol speler naar huis gestuurd op verdenking van. Ook films zijn gestopt. Je zou verwachten dat de producent hier last van zou hebben, maar het tegendeel is waar.

6-11 12

Kortom; wat gaan de beurzen beroeren? De Saudische prins die dit weekend opgepakt werd en zijn belang uit de gevangenis gaat verkopen? Trump tijdens zijn rondreisje? Of iets heel anders?

 

– Door Cees Smit

__________________________________________________________________________________

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: