Column: Mijn verwachting is dat we soms toch naar de zijlijn moeten

Persoonlijke verwachting in 2022 soms toch beter naar de zijlijn

Allereerst iedereen de aller beste wensen gewenst, met veel financiële voorspoed en bovenal in gezondheid. Dan het volgende:

Met alle respect voor de twee vrouwelijke collega experts die eind december in de Telegraaf de uitspraak deden: “dat niet belegd zijn gevaarlijker is, dan in aandelen belegd te zijn”… Het was iets wat me irriteerde, want nu en dat klinkt na een uitstekend beursjaar (waar deze wijsheid inderdaad opging) als heel wijze woorden over het verleden en goed advies voor de toekomst, maar de vraag voor 2022 is natuurlijk blijft deze wijsheid zo wetmatig? Dus wat zegt deze wijsheid over de toekomst van beleggen? Kunnen we alle ervaringen uit 2021 zo 1 op 1 doorzetten naar de toekomst in 2022?

Daarvoor wil ik allereerst wijze op iets heel bijzonders, de grafiek is van Bloomberg en ik heb dit plaatje nog niet echt in de Nederlandse media gezien.    

inflow (source Bloomberg)

bron: Bloomberg

We hadden het afgelopen jaar namelijk de grootste inflow (instroom) ever ooit!

Ik quote even een artikel van Bloomberg (vrij vertaald): “Als er dit jaar (2021) in maar één statistiek wil vangen, dan is dit de bovenstaande grafiek waaruit de onverzadigbare honger naar aandelen blijkt. Het gaat om instroom (inflow) dit is het de som geld die beleggers afgelopen jaar in aandelenfondsen hebben gestopt.

Volgens analisten van Bank of America Corp. en EPFR Global hebben beleggers in 2021 meer dan 900 miljard dollar in op de beurs verhandelde en long-only fondsen gestort. Dit is meer dan het gecombineerde totaal van de afgelopen 19 jaar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Het is een datapunt dat onderstreept hoe buitengewoon en record dit jaar is geweest. De combinatie van goedkoop geld en een economie die uit de pandemie buldert, vormde het toneel van een onstuitbare rally, met waanzinnige detailhandel en een gebrek aan andere goede investeringsopties die olie op het vuur wierpen. “ unquote.

Wie het zelf wil lezen op Bloomberg de link.

Natuurlijk stond het ook op Reuters daar werd het bedrag zelfs rond de 1.000 miljard geschat en dit is alleen de Amerikaanse beurs en ook alleen beursgenoteerde aandelen, dus niks buiten de beurs om (OTC, private Equity, vastgoedbeleggingen, etc.)  

De belangrijkste vraag: Kan deze stroom instroom dit tempo aanhouden? Nee, mathematisch lijkt me dat onmogelijk, maar dat mogen echte economen nog een keer gaan uitleggen.

Echter ook als je kijkt naar de vergrijzing van de bevolking in de VS, dan moet je vroeg of laat juist uitstroom (outflow) gaan zien uit aandelen. Dit omdat mensen die van hun pensioen genieten aandelenverkopen om te consumeren. Wanneer dit exact gaat gebeuren mag een expert van bevolkingssamenstelling (demografie) een keer uitleggen.

S&P 500

Rente een game changer

Een ander belangrijk dingetje voor 2021 is dat de rente na pakweg dertig jaar niet meer zal dalen, maar zal stijgen. De Centrale overheden hebben dit reeds aangekondigd en kijkende naar inflatie is dat niet gek.

30 Y bonds USA

Food & Energy

Een van de zaken in deze inflatie is energie, ik kreeg mijn persoonlijke aanbieding om mijn energie contract voort te gaan zetten heel toevallig deze maand binnen en die meer verdubbeld in geld gewoon ten opzichte van twee jaar geleden… en daar heeft iedereen last van…

Gasoil

Blijft de gekte?

Naast inflatie en rente is de vraag wat gaat Corona doen en een direct gevolg, krijgen we in 2022 weer gekkigheid met Meme stocks? Het was juist aan het kalmeren (lees normaliseren). En gaan we in 2022 weer steeds op dezelfde nieuwsberichten omhoog? Dus op Corona vaccins van Moderna, Pfizer en andere producenten gingen we meerdere keren in 2021 omhoog. Eerst op de uitvinding en later op de goedkeuring en dan nog een keer op de uitrol. Toen op de derde prik, de Corona pillen, etc.

Sprekende over nieuws waar we ook hoger op gingen was de Brexit deal, een deal met China, stimuleringsplannen van Biden, etc. Als een stimuleringsprogramma dan niet door ging en zagen we geen correctie omlaag. Ook op alle problemen rond Covid was er geen reden om te corrigeren…

Eindelijk een donkere wolk?

In de Candle grafiek van de AEX hebben we in de maand grafiek een ‘Dark cloud cover’ oftewel een donkere wolk aan de hemel en kijkende naar de enorme stijging lijkt een correctie wenselijk.

AEX maand

Ook in de Nasdaq Composite zien we in de maandgrafiek (nog) een mogelijk top patroon.

Nasdaq

Maar niet alle indices geven dit soort waarschuwingen. Neem bijv. de S&P500 en we zien wel een forse stijging maar nog geen signaal van een draai.

S&P

 

De zeer breder Wilshire 5000 (dus 5.000 verschillende aandelen)

Ook in de Wilshire5000 werd het eerdere negatieve patroon door een stijging in december overvleugeld en daarmee verviel het signaal in deze brede markt index. Maar los van de grafieken zijn er andere berichten die me zorgen baren.

Wilshire

LEVERAGE MAAKT MEER KAPOT DAN JE LIEF IS

Met een hefboom kan ik de wereld bewegen zei Aristoteles en dat proberen ze nu in de financiële wereld. Men werkt meer dan ooit met hefboom producten en geleend geld. Een voorbeeld van hefboom zijn opties. Nog nooit zo veel optiecontacten gehandeld als in 2021. Er worden zelf meer opties gehandeld dan de onderliggende waarden en dus gebeurd alles met een leverage.

We quoten even CNBC (vertaald):

“Een record van 39 miljoen optiecontracten is dit jaar gemiddeld dagelijks verhandeld, een stijging van 35% vanaf 2020. Retail beleggers nemen nu meer dan 25% van deze handelsactiviteit voor hun rekening.

De meerderheid van deze kleine handelaren koopt echter de meest elementaire call- en putopties, die een veel lagere kans op winst hebben in vergelijking met geavanceerde strategieën zoals optiespreads.

‘Iedereen in het bedrijf weet dat als je alleen out-the-money calls koopt, je na verloop van tijd waarschijnlijk geld zult verliezen’, zegt John Foley, CEO van Options AI.”

Unquote

Lees het volledige verhaal op CNBC

Maar het is nog leuker

Zoals gezegd er worden dus meer opties dan aandelen gehandeld en opties hebben een reactie snelheid. De Delta als een belegger geen gelijk heeft met zijn opties (out of the money) dan is er bijna geen impact (geen reactiekracht). Maar als een optie in the money geraakt dan beïnvloed de optie 1 op 1 het aandeel. We moeten dus in de toekomst rekening houden met mega bewegingen als gevolg van de optiehandel.

QZ source options

Bron grafiek en lees: QZ.com

Sprekende over leverage, juist de-leverage is belangrijk!

Naast de optiemarkt hebben we ook Margin debt op record niveaus. Dus het aandelen kopen met geleend geld. In de geschiedenis is juist het afbouwen van de hefboom een probleem geweest en zorgde dit voor zeer grote bewegingen omlaag. Een voorbeeld is de Dot.com en de Krediet crisis geweest. De volgende grafieken zijn van Yardini en spreken boekdelen.  

Margin1

Margin debt tegenover de markt waarde van de Wilshire5000. We staan op historische niveaus. Maar zoals gezegd juist de verandering (de-leverage) zorgde in het verleden voor problemen. En we zijn nu weer begonnen met het afbouwen van de hefboom….

Margin 2

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen

Niet alleen het bedrag ook het percentage verandering is bij de afbouw van belang.

Margin

Nog even een leuk weetje

De Margin debt in verhouding tot de S&P500 is ook wel een dingetje. Het bedrag in margin overtreft zelfs de waarde van de S&P500 bedrijven.

Margin 5

Deze grafieken waren Bron en zie zelf ook de Yardeni website

Nog even leuk om bij stil te staan

Twintig jaar geleden kregen we de euro en vele experts voorspelde bij invoering van de Euro dat we binnen vijf jaar een einde aan dat experiment zouden gaan krijgen. Maar nu twintig jaar nadat Zalm op de jaarwisseling 50 euro pinde en toen de reporter vroeg wat gaat u ervan doen en hij antwoorde hij dat hij daarmee de staatschuld te gaan aflossen… is de Euro nog steeds levend en wel. Over het aflossen van staatschulden heeft weliswaar niemand het meer maar over het einde ter tijden in de Euro is ook iedereen stil geworden.

Op TV zag ik dat we niet meer mochten omrekenen en anders moesten we dat volgens een econoom van de Rabo niet meer doen 2,20371 maar een getal dat aangepast was aan de inflatie… en ik maar denken dat er geen inflatie is? En als ik nu biljetten ga wisselen bij de DNB dan krijg ik ook gewoon de oude wisselkoers toch????

Euro  

Tot slot, Don’t look up

Apple

 

 

Tot slot maar even luchtig eindigen. Op nieuwjaarsdag keek ik een film op Netflix en wellicht licht het aan mij maar ik zag in de komische film veel verborgen boodschappen in over de invloed van grote bedrijven op de politiek, de invloed van de Social media bedrijven en de Fake news politiek. Kortom allemaal kijken en ik hoor wel of jullie deze film ook zo leuk en maatschappij kritisch vonden?

NB. Volgende keer moeten we het ook nog een over IPO markt in 2021 hebben. 

Disclaimer:

 

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen en is daarmee niet voor iedere belegger geschikt.

De columnist(blogger) heeft op moment van schrijven persoonlijk geen posities in de Bitcoin en ook niet in losse aandelen (dus in geen van de genoemde aandelen). Ook zijn er geen andere relaties met de genoemde bedrijven en/of onderliggende waarden.

 

 

 

 

Deel dit bericht: