Column: Moderne Sprookjes

Er was eens en niet eens zo heel lang geleden rond 2009, een economie bijna dodelijk ziek . Daarna werd deze eigenlijk altijd door zijn grote broer (ook wel Big Brother genoemd) beschermd als deze eens  een probleempje had. Omdat hij zijn ziekte nooit echt te boven was gekomen werd hij als zwakke economie altijd gepest. Maar zijn grote broer kwam dan direct verhaal halen en sprong zelfs ongevraagd direct bij. Door dit continue ingrijpen begon de economie zich geheel onterecht heel sterk te voelen en begon broodtrommels af te pakken van allerlei speculanten en begon ze na school uit te dagen.  Hij deed zo stoer dat zelfs de mooiste dames uit de stad gevoelens voor dit zwakke type begonnen te krijgen en dat maar weinige openlijk hun eerlijke mening over hem durfden te geven. Maar op een dag kwam er een clown aan het bewind….

Oktober crash maand?

We zouden zo het verhaaltje verder kunnen invullen als sprookje, maar hoe gek moeten we het maken om het ongeloofwaardiger dan de realiteit te maken. We geloven nog steeds iedere dag in stimulatie van de aandelenmarkt en zijn al 20 keer op hetzelfde nieuwsfeit omhoog gegaan en denken al helemaal niet aan de lange termijn schulden. Ook maakt niemand zich druk over het feit dat slechts de 10 procent rijkste Amerikanen hier echt van profiteert. Immers zij hebben samen 84 procent van de aandelenmarkt. In 2001 hadden de 10 procent rijksten destijds nog ‘slechts’ 71 procent van de aandelenmarkt in bezit.

Sprekende over ongeloofwaardig, moeten we het ook nog even hebben over de wonderbaarlijke genezing van Trump. Hij was slechts een weekendje ziek van Covid19 en gebruikte geneesmiddelen die nog experimenteel zijn, waar hij ook heel toevallig aandelen in heeft en ook al heel toevallig reclame voor maakte in een interview. Maar gelukkig noemde ik het vorige week al als mogelijkheid, want door zijn snelle genezing wordt hij door een deel van Amerika als onoverwinnelijk en sterk gezien. Strategisch gezien briljant of gewoon heel toevallig?

Nog gekker dan het wel of niet Covid19, was het niet politiek veroordelen van president Trump van een militie die een democratische Gouverneur Gretchen Whitmer wilde kipnappen en haar terecht wilde stellen voor de Lockdown. Ook de gekkies van de Qanan beweging die Bill Gates verdenken als initiator achter het coronavirus en bijna alle topstukken van de democraten als pedofielen  bestempelen, kunnen rekenen op Trump. Zij zien in Trump  De Verlosser. Het verschil tussen de diverse terroristische organisaties lijkt alleen het soort boek waar ze in geloven en daarmee ga je vrezen voor de uitslag van de verkiezingen en de gevolgen ervan.

Door al het bizarre nieuws wordt de realiteit steeds meer een ongeloofwaardig verhaal en wordt het verschil tussen ‘Fake’ en de waarheid flinterdun. Toch heeft veel van deze beweging en zelfs het succes van Trump te maken met de onvrede en met de economie. Omdat de verdeling van vermogen heel belangrijk is, had ik het reeds jaren geleden al over het grote verschil tussen arm en rijk en Covid19 en Giantisme geconstateerd dat dit de rijken alleen nog rijker gemaakt. De middengroep is weggevaagd en de armen zijn bewijsbaar nog armer geworden. Nu denkt u wellicht:  waar maakt u zich als vermogensbeheerder druk om, uw focus ligt op de bovenkant van de markt? En ja dat is zo, maar Ik heb toch wel  in meerdere columns benoemd -en gedurende de tientallen jaren dat ik columns schrijf- uitgelegd dat de beurscrash van 1929 en ook zelfs mogelijk de crash van 1987het gevolg waren van een te groot verschil tussen arm en rijk.  Ondanks het feit dat ik me regelmatig bescherm in de portefeuilles tegen dalingen;  zijn mijn cliënten toch zeker niet gebaat  bij een beurscrash.

Maar dit verhaal leeft niet alleen in mijn hoofd, ook de FED kwam afgelopen week met berichten over arm en rijk. Zo blijken de vijftig rijkste Amerikanen net zo veel vermogen te hebben als de armste 165 miljoen.

Ongelijk verdeeld

Jaren geleden hadden we een bezetting van Wall Street, maar het punt is nog steeds dat 1 procent van de Amerikanen het grootste gedeelde van de rijkdom heeft en daar weer de rijkste 10 procent van en ja dan komen we op de 0,1 procent die in die groep weer het meest blijkt te bezitten.  

Voor de verdeling van rijkdom is er veel uitleg op het internet. Ga maar eens naar Wikipedia en zie bijv.:

distribution of wealth

Interessant is de top te vergelijken met de onderkant.

Total Wealth

Zoals net gezegd: 10 procent rijkste Amerikanen hebben nu samen 84 procent van de aandelenmarkt en in 2001 hadden de 10 procent rijksten ‘slechts’ 71 procent.

Bron: Wikipedia

Wikipedia

Het is goed om de diverse plaatjes te zien om te begrijpen dat het geen fake nieuws is en dat dit grote gevolgen heeft.  Het gaat niet alleen om inkomen maar ook om vermogen en dus om reserves. Veel Amerikanen hebben geen reserves maar ook in de corona crisis is gebleken dat ook weinig Europeanen reserves hebben.

FRED

Maar we houden omwille van de verkiezingen in de VS even de blik op de VS en kijken naar de distributie van rijkdom en naar een artikel uit Times Magazine. De kop was: The Top 1% of Americans Have Taken $50 Trillion From the Bottom 90%—And That’s Made the U.S. Less Secure

Dus even vrij vertaald heeft de rijkste 1 procent 50 biljoen van de onderste 90 procent weggesnoept en daarmee de stabiliteit van het land minder groot gemaakt.

Income Distribution 2018

Nog een getalletje en dan hou ik er over op.

De Millennials zijn de grootste groep in de wereld op dit moment, maar hebben slechts 4,2 procent van het totale vermogen in de VS en dat is 4 keer minder dan wat de Baby Boomers t hadden op een leeftijd van 34. Zie de Newsweek hiervoor.

Het wordt steeds gekker

Het grote vermogensverschil geeft juist onrust en zorgt dat mensen zich tegen de elite keren en dus onzin verhalen van de Qanan beweging geloven. De verkiezingen worden de komende weken dus heel belangrijk. Ook zijn er andere grote effecten van de verkiezingen op de beurs. Zo willen de Democraten veel geld uit geven aan groene projecten en aan de infrastructuur en willen deze democraten ook gaan voor een opsplitsing van de grote Techbedrijven. Facebook moet volgens de plannen opgesplitst worden en als je het mij vraagt is dat niet perse goed voor de beurskoers op korte termijn. Oké mogelijk op lange termijn is het wel goed. Maar het is waarschijnlijk niet voor niks dat we verkoopsignalen hebben in Facebook.

Facebook

 

Sprekende over verkoopsignalen

We zien de concurrentie nu eindelijk op stoom (of moet ik stroom zeggen) aan het komen is en dus hebben we begrijpelijk verkoopsignalen in Tesla.

Tesla

Amazon heeft patroon technisch ook verkoopsignalen als je net als ik gelooft in een hoofd schouder patroon, maar in de Twindicator hebben we nu ineens een koop. Het signaal draaide door alle verhalen over stimulatie ineens tot een koop. Ja, de rijkste man van de wereld kan wat hulp gebruiken. Nu volg ik dit soort koopsignalen in dit soort aandelen op dit moment niet op. Maar we moeten dus rekening houden met weer een golfje omhoog en als we boven de oude top uitkomen moeten we ook het H&S patroon idee in de prullenbak gooien.

AMZN

Lekker Chips voor de buis

De Chipsector werd o.a. door een overname van AMD in de sector, alsmede door goede cijfers van Samsung ineens weer gevraagd. ASML kreeg spontaan weer koopsignalen. De Twindicator stond op 324,58 en het slot was erboven… ook hier geef ik het ritje aan een ander en wacht weer op de daling omdat de daling mijn inziens veel groter gaat worden dan de mogelijke opgaande rit.

ASML

Als een paar zware aandelen hard stijgen wordt daarmee ook de AEX omhoog getrokken. Zo kreeg ook de AEX weer koopsignalen. Zowel in EB indicator als Twindicator hadden we door een slot boven de 559,93 weer koopsignalen. Pijnlijk als oude beer. Echter gezien de verkiezingen in de VS houd ik mijn december put spreads als bescherming.

AEX index

We wachten op bevestiging van Duitse zijde

Ook wachten we nog op koopsignalen in de Duitse DAX. Dit kan natuurlijk (deze) maandag middag al gebeuren…

Dax Index

 

Ook de DAX futures hebben nog geen koopsignaal gegeven.

Dax mini Futures

Maar de Amerikaanse S&P 500 mini futures hebben wel koopsignalen gegeven.

Sp500 mini futures (ES)

De Wilshire5000 is echter al weer aan de bovenkant van zijn opgaande trendkanaal en lijkt al weer, geen ruimte meer te hebben.

Wilshire5000

De Nasdaq Composite is ook weer naar koopsignalen gedraaid en dus lijkt de correctie in de IT al weer achter de rug.

Nasdaq Composite Index

Even een lang plaatje

Maar als je naar een langer plaatje kijkt dan moet jezelf toch afvragen of je echt de winnaars wil hebben. Want hoelang blijven de winnaars nog de snelst stijgende aandelen?

Nasdaq Composite Index lang

Ik heb nog steeds liever de Aegon-en, de Nationale Nederlanden (NN), de RDSA’s en de Post-NL-en in positie. Met Banken moeten we voorzichtig blijven.

Afgelopen week hadden we ook werkloosheidscijfers updates: de U6 is nu 12,8% en dat was vorig jaar 6,5 procent….

Economic Release

Bron: US bureau of Labor Statistics. Of the Fred

Oktober met een K of op zijn Engels met een C van…

Uit het verleden weet ik dat oktober een beursmaand is die soms grote dalingen kan laten zien. Dus zijn beschermingsposities dan geen gek idee. Helemaal als je weet dat ik persoonlijk van mening blijf dat als we onverhoopt omlaag gaan, dit veel heftiger wordt dan we eerder gezien hebben en dat we naar een lager niveau dan dat van maart dit jaar gaan. Weet dat de markt heel onvoorspelbaar is met de vele Robin Hood achtige traders in de markt.

Tot slot kan ook de markt wel een spreekwoordelijk tabak krijgen van steeds maar dat stimulatie verhaal. Het beursgezegde “bezit van de zaak is einde vermaak” kan maar zo opgaan.

 

De Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit, mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (Guardian strategie). Vroeger was dit op IEX.nl de Polder (Lage Landen) Portefeuille. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook in op dalingen.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Deel dit bericht: