Column: Moeilijke markten?

Moeilijke markten?

Deze column is op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group BV) vertegenwoordigen, maar is altijd de persoonlijke mening van Cees Smit (vroeger Frank van Dongen) en wordt toegepast in de Actief Offensief strategie,  13 augustus 2023

We hebben de afgelopen weken bergen met bedrijfscijfers gehad, zoveel zelfs dat je als eenvoudig speculant niet of nauwelijks verder komt dan de headlines met wat toelichting. Veel mensen en dus ook analisten zijn op vakantie en daarmee moeten we dus nog weken wachten op diepzinnige analyses. Ondertussen gaat de AEX van hoop (dat we alsnog door de 800 heen breken en door kunnen stoten naar de vorige high) weer naar de vrees dat we ver onder de 750 gaan. Maar per saldo was er niet extreem veel beweging. Echter heel stiekem zijn er grotere en duidelijkere signalen in de maak. Ook in de lange termijn grafiek lijkt het of we de top gezien hebben en mogelijkerwijs uiteindelijk zelfs ruimte richting de 670 kunnen hebben.

AEX week

In slaap gesukkeld

Op de beurs zijn we door de zigzag beweging ook in slaap gesukkeld. Want het nieuws gaat niet of nauwelijks over de economie en al (bijna) helemaal niet over de beurs. China haalde met economische drama cijfers een paar keer het nieuws maar dit werd ook weer weg gelachen. Elders blijven de inflatiecijfers hoog, maar als we ergens een klein tikkie terug gaan in een inflatie cijfer pakken de media dit  direct op alsof alle problemen opgelost zijn.

 

Gek genoeg blijven de huizenprijzen in Nederland nog hoog door te weinig aanbod. Echter langs de snelweg staan de benzine prijzen weer ver boven de 2 euro (2,23 Euro) en fruit & groente wordt ook duur door slecht weer. Maar ook hier maakt niemand zich druk over. Het belangrijkste waar ik me druk over maak is dat ik me thuis steeds meer geïrriteerd raak door de hoeveelheid blikjes en flessen die ik moet meeslepen naar de super, blij dat het geen heel lekker weer was en er weinig verjaardagen waren. Ondertussen lees ik in de weekend krant dat de batterijen van Vapes (elektronische sigaretten) regelmatig brand veroorzaken in vuilniswagens. Volgens berekeningen zitten er twintig Vapes (met batterij) gemiddeld per vuilniswagen in het huisvuil. Dit is iets wat heel gemakkelijk met statiegeld op te lossen is en veel meer zoden aan de dijk zet dan blikjes die met een magneet toch al gemakkelijk uit het huisvuil gehaald werden en met een goed hoge boete tegen vervuiling ook prima op te lossen was.

 

Het is een teken

Dat ik me druk maak over dit soort bijzaken is een teken dat het allemaal nog steeds veel te goed gaat in Nederland. Een ander mooi signaal van nog geen spoor van een recessie is de discussie over het autoluw maken van de steden. Steden begrijpen klaarblijkelijk niet dat als je kantoren en dus personeel en cliënten met auto uit de stad wegjaagt dit grote effecten heeft. Dit omdat als bedrijven met klanten en personeel de gebouwen niet meer kunnen bereiken en dus vertrekken, je hiermee de gehele stad raakt. Er is dan geen lunchcultuur (van cliënten en personeel) en de personeelsleden zullen niet meer gebruik maken van de winkels. Alles gaat dan om toeristen zonder auto en bewoners. Om een stad goed te laten functioneren moet er een mix zijn van wonen, werken en toerisme. Ook moet er een mix zijn in inkomen en als je iedereen die een dienst komt verrichten verplicht om nu al elektrisch met een bestelbus op bezoek te laten komen, dan jaag je een grote groep uit de stad. Of maak je zaken onnodig heel duur. Ook is het helemaal niet duurzaam om dieselbusjes zo snel af te schrijven. Ook dit soort politiek kan heel anders, bijv. door elektrische auto’s een lager parkeertarief te geven, etc.

 

Terug naar de echte wereld problemen?

De rente in de VS en dus de rest van de wereld loopt ondertussen stilletjes weer op. De FED heeft al aangegeven dat er nog een verhoging zit aan te komen.

2 Note USA

Verhogingen in de rente doen wel degelijk pijn. Iedereen die denkt dat het volk nog grote hoeveelheden spaargeld hebben moet eens naar de records in creditkaart schuld kijken. Want zeg nu zelf als je echt spaargeld over hebt zou je dan echte een gemiddelde rente van 24,25 procent betalen? Het totale bedrag aan creditcard schuld van Amerikanen is $ 1.031 biljoen. Dit was in het tweede kwartaal van 2023, volgens de laatste gegevens over consumentenschulden van de Federal Reserve.

In vijf jaar tijd is er veel met de rente gebeurd maar is ook het bedrag gestegen.

Credit Card Debt

Bron: Ycharts maar kijk ook eens op Statista.com

Ook de totale “House hold debt” is in de VS is gestegen en dat ondanks kwijtscheldingen in Studenten leningen.

Total household debt

Bron: New York FED  https://www.newyorkfed.org/microeconomics/hhdc

Maar snel door naar de indices

De Duitse Dax geeft stilletjes een verkoopsignaal. Nu kennen wij de Duitsers (zoals de rest van Europa ons kent) als luidruchtig dus krijgen we dat pas als we ook horizontale niveaus doorbreken.  

Dax

Petje 750 en beyond

We hebben ook in de AEX nog steeds verkoopsignalen, terwijl het er even op leek dat de short draaide naar een long signaal. Maar ook hier gaat de media en de retail pas reageren als we een versnelling omlaag krijgen.

FTI

S&P 500

Sp500 ook verkoopsignalen in de Twindicator…

S&P500

Zelfs de Nasdaq

Zelfs de Nasdaq heeft de afgelopen week verkoopsignalen gegeven.

Nasdaq

Chips zijn een de-globalisatie spel

Er stond zaterdag 12 augustus ’23 een uitstekend artikel in de NRC (titel: Chiprace laat zien dat deglobalisering in volle gang is). Dit is iets dat we eigenlijk wel wisten namelijk dat iedereen (De Europeanen, Amerikanen, Chinezen, etc.) bezig is met eigen Chipindustrieën te stimuleren. Dat maakt waarschijnlijk ook een stil einde aan de hot chippies, want overproductie staat voor de deur. Nu heb ik me in dit licht (stimulering chips) eerder beklaagt over de enorme bedragen die de chipfabrikanten krijgen van de diverse regio’s terwijl deze bedrijven miljarden winst maken en ondertussen eigen aandelen inkopen.

Noem het toeval maar Nvidia heeft dus verkoopsignalen en kan gemakkelijk fors terug vallen.

Nvidia

Chippies

Ook ASML heeft verkoopsignalen en doet al een tijdje niet mee met Nvidia.

ASML

Koning Paypal

Nu haf ik dus geen long positie in Nvidia en ASML meer maar om nu te zeggen dat ik er verstand van heb. Want een recent genomen long positie in Paypal doet ondanks goede resultaten en crypto nieuws nog niet helemaal wat ik zou verwachten. Omdat ik er nog in geloof blijf ik zitten en koop als we 60 USD zien nog wat bij.

Paypal

Amazonnig?

Amazon gaat ook meer in de chippies en meer met Ai. Nu heb ik niet zoveel met dit bedrijf maar we hebben hier vreemd genoeg nog geen verkoopsignalen.

Amazon 

Resume: de belangrijkste driver van de markt (de Chippies/Ai) heeft verkoopsignalen gegeven en daarmee zouden we het startsein voor een grotere correctie kunnen gaan zien. De eerder gekocht puts op de AEX beginnen toch nog van pas te komen. Het advies in het Actief Offensief blijft: wees voorzichtig en pas op met Short volatility.

 

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

 

Deel dit bericht: