De afgelopen week hadden we mooi weer en zon in overvloed (zonsvloed), maar dat is natuurlijk wat anders dan een zondvloed. Dit is een gezegde, het gezegde na mij de zondvloed wordt gebruikt als we niet echt geven om de toekomst. Dat laatste is zeker het geval de politici en in het speciaal de Amerikaanse president bedrijven korte termijn politiek. Deals met andere mogendheden (Iran) of het milieu staan ineens op het spel om een deel van de politieke achterban te pleasen. De opleving van de handelsoorlog behoort nog steeds tot de reële mogelijkheden en ook de deal met Iran heeft grote gevolgen voor het bedrijfsleven, de olieprijs en de stabiliteit in de regio.
Analisten berekende dat de belastingverlaging van Trump leidt tot minder belastinginkomsten en dus een grotere vraag van de overheid naar kapitaal op de kapitaalmarkt. De verwachte extra vraag is meer dan 6 procent en dit hebben we eerder gezien en dat was gedurende de Vietnam oorlog. Als er meer vraag naar kapitaal is dan stijgt normaal de prijs (lees de rente). Nu hebben de FED en de ECB nog en poging gedaan de rente weer omlaag te praten, maar uiteindelijk bepalen vraag en aanbod de prijs…
Die (tijdelijke) lagere rente en een beweging in de valuta, zorgde met goede bedrijfsresultaten voor een stijging op de beurzen. We lopen de verschillende beurzen maar even langs.
De AEX staat nog steeds op een koopsignaal in de Twindicator en wilde (helaas) niet naar beneden.
De EB indicator staat ook nog steeds in koopmodus. Hoewel we wel onder de 9-daagse exponentiële lijn leken te zitten.
Drugstest voor DAX?
De Dax deed vreemd alsof het aan de GHB of lachgas zat. Na een vrije dag kregen we ineens een rally waar de shorts bang van werden. Na deze beweging viel het even stil dus deze week even kijken hoe de trend zich ontwikkeld.
Dow Jones Industrial Average staat nog steeds op een verkoop.
Net als de Nasdaq Composite.
De Sp500 staat ook op een verkoop.
Beetje een diffuus beeld in de indices en dus opletten. Niet alleen in de indices hadden we een rare week ook op fonds niveau hadden we een paar rare dingen.
Één van de raarste
Tesla kwam met cijfers en ging eerst omhoog om vervolgens hard omlaag te gaan. De topman deed nog even een extra duid in het zakje door analisten te schofferen. De grote vraag wordt nog steeds of men kapitaal nodig heeft na deze enorme verliescijfers? Gek genoeg gingen de koersen in dit aandeel na de mini dip ineens hard omhoog. Gaan de shorts coveren? Bizar, maar waar… de Twindicator heeft een koopsignaal gegeven. Dus niet meer short. Althans niet nu.
Wat we ook niet meer short mogen is Apple, dit bedrijf kwam met een miljarden inkoop van eigen aandelen en ook met een dividend verhoging. Gevolg: shorts eruit gepest.
Fit voor de zomer
Een aandeel wat ik gekocht heb in de daling van de afgelopen week is Fitbit. De koers van FIT doet al tijden weinig en nu iedereen er op uit gaat om te sporten willen we ook allemaal een sporthorloge toch?
SNAPer de pep
Één van de weinige aandelen die ik wel begrijp is Snap. Dit aandeel gaat dan ook al tijden omlaag. De afgelopen week ging Snap fors lager op de bekendmaking van de resultaten. We staan fors onder de IPO prijs.
Even langer kijken
Als we iets uitzoomen in tijd dan zien we de grote zwarte candles en zien we ook de IPO bewegingen.
Facebook (FB) had weinig last van collega Snap. FB kwam recent natuurlijk in het nieuws dat ze alles van ons weten, meer dan dat we wellicht zouden willen. Maar FB gaat die kennis omzetten in iets positiefs, want ze beginnen een dating site. Nu denk ik dat het privacy verhaal nog wel een staartje krijgt en ook denk ik dat we niet te enthousiast over de datingsite-stap moeten zijn, want daar zijn wel een paar grote concurrenten. Maar de beurs ziet het anders en de koers schoot omhoog.
Deze week ook weer een vrije dag (Hemelvaart) en dus ook weer een rare handelsweek. Ik vraag me af hoe de trend zich gaat voortzetten. Het zou me ernstig verbazen als de markt doorgaat met al het slechte nieuws te negeren. Ook vraag ik me af of het echt goed komt met de handelsoorlog met China.
We gaan het beleven.
– Door Cees Smit
__________________________________________________________________________________
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.