Column: Negatieve spaarrente

Zoals ondertussen bij iedereen bekend is valt er op spaargeld tegenwoordig weinig rendement te behalen. Rekening houdend met de inflatie, de vermogensrendementsheffing en ook de kosten die in rekening worden gebracht voor het aanhouden van een spaarrekening is er in feite al sprake van een negatief rendement op spaargeld. Voor het behoud van uw vermogen is sparen dan ook niet meer erg interessant.

De reden dat de spaarrente de afgelopen jaren is gedaald is het ruime monetaire beleid dat door centrale banken wordt gevoerd. Sinds 16 maart 2016 stallen banken spaargeld tegen een negatieve rente van -0.4%, het huidige percentage van de depositorente, bij de Europese Centrale Bank (ECB).

Door de jarenlang dalende, en dus negatief geworden, depositorente is ook de rente op een spaarrekening gedaald. Op dit moment is er in Nederland nog geen bank die een negatieve spaarrente hanteert, maar we zien al wel banken die een spaarrente hanteren van 0%. Ondertussen dalen de spaarrentes langzaam verder. Waar eerdere renteverlagingen gepaard gingen met geruststellende woorden dat de spaarrente niet negatief zal worden, horen we dit soort geluiden bij meer recente verlagingen steeds minder. Het valt dan ook niet meer uit te sluiten dat komend jaar de eerste banken geld in rekening zullen gaan brengen voor het stallen van uw spaarcenten. In landen als Denemarken, Duitsland, Zweden en Zwitserland is dit bij verschillende partijen al even het geval.

Naast sparen zijn er verschillende andere mogelijkheden om uw vermogen te bewaren, zoals investeren in aandelen, vastgoed of obligaties. Ondanks dat de risico’s groter zijn dan voor een spaarrekening, is dit in de afgelopen jaren door veel mensen gedaan. Hierdoor doen er op dit moment voor al deze beleggingscategorieën verhalen over oververhitting en bubbels de ronde. Het risico om nu uw spaargeld om te zetten in dit soort investeren lijkt dus vrij groot.

Door te beleggen in de fondsen van For Tomorrow wordt uw risico verspreid over verschillende beleggingscategorieën en verschillende geografische gebieden. Daarnaast wordt in verschillende fondsen het risico op een forse daling afgeschermd door middel van derivaten, zoals futures, opties en turbo’s. Zolang de markten blijven stijgen zal dit voor deze fondsen ten kostte gaan van het rendement, doordat het kopen van bescherming nu eenmaal geld kost. Toch zijn wij van mening dat dit in deze tijden, wegens de risico’s, van groot belang is. Naar onze verwachting zullen de kosten voor het kopen van deze bescherming goed worden gemaakt zodra de bubbels op de markten barsten.

– Door Hilbert Nederlof

__________________________________________________________________________________

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: