Ondanks je het aan de bewegelijkheids-indicatoren en de Sp500 index niet ziet, hebben we al een jaar Trump als president. In Amerika werd een jaar Trump niet echt gevierd, we zien dat de democraten terrein aan het winnen zijn. Trump de man van vele schandalen, rare uitspraken, Amerika boven alles, politiek en harde stellingnames inzake van alles en nog wat. Zijn politiek kreeg zelfs een eigen naam Trumponomics, maar wellicht heeft hij dat gewoon zelf verzonnen na Reagan zijn Reaganomics.
Let’s party
Zelf vierde hij het feestje van een jaar in het witte huis, met een rondje Azië en gelukkig voor hem hebben de Chinezen al vanaf de middeleeuwen altijd lompe Hollanders op bezoek gehad, waardoor Trump nog enigszins mee viel voor hen. Nu is China en Trump het wel al gauw eens over de media, immers zijn beide van mening dat iedereen die tegen het bewind is, de maker van fake news is.
Trump is vanzelfsprekend vol van zichzelf en is van mening dat hij veel voor de VS heeft gedaan, maar als we kijken wat er bijv. met het salaris van de witte Amerikaan die op hem stemde gebeurd is, dan zal deze groep nog steeds boos zijn. Immers over de jaren heen zien we een enorme terugval van inkomen van deze groep.
Ook blijft de VS wat derde wereld trekjes houden, want er zijn nog heel veel mensen die na de orkaan Harvey in de VS nog in tenten of hotels wonen omdat de schade nog steeds niet is herstelt… Dit is wat anders dan de beurs ons aangaf toch? Op de beurs liepen we op omdat iedereen een nieuwe auto ging kopen.
Optimisme in perspectief
Dan om het optimisme even in perspectief te zien en dan nog even los van alle milieuproblemen die we hebben, waar ik het niet over wil hebben maar beperkend tot de economie.
De 5 kleine economische probleempjes (of problemen), in willekeurige volgorde:
- Vergrijzing
- Het enorme verschil arm en rijk (Fed Survey)
- Kijk eens naar het chart book, maar dat wisten we al vanuit de documentaire van Robert Reich of bij VPRO of de korte versie op YouTube
- De snel groeiende en historisch grote balansen van de centrale banken. Zo kwam Yardeni research kwam wat mooie cijfers (plaatjes) van o.a. de Japanse reverse balans over de jaren heen. Kijk maar eens naar de PDF en een paar voorbeelden hieronder.
Vooral die van Japan vanaf 89, je ziet wanneer de rente nul is geworden en hoelang dit al is.
- Veel te lage rentes en dus geen goede afweging en vergoeding voor de risico’s. Kijk maar eens naar de credit spreads, maar ook naar de yield op gevaarlijke leningen.
- Veel te veel schulden
Ik zou er gemakkelijk meer kunnen noemen
En dan hebben we het in de media steeds over de Bitcoin, die een hype is of een bubbel is volgens de media. Nu heb ik daar geen twijfel over, maar het klappen van deze bubbel doet betrekkelijk weinig pijn. De schulden bubbel en de huizenbubbel doet veel meer pijn en gaat het vermogen van generaties kapot maken, maar dat willen we liever niet horen.
Snel maar naar de AEX
De EB indicator gaat vermoedelijk een draai geven naar verkopen, we zijn namelijk reeds door het korte exponentiële gemiddelde. Officieel moeten we even wachten, maar een gewaarschuwd mens…
Ook goed te weten
De Twindicator heeft reeds een verkoopsignaal gegeven. Je zou dus nu calls moeten geven en of bescherming moeten kopen via long puts of turbo short.
Ook de Duitse Dax Twindicator bevestigd het verkoopsignaal, want geeft zelf ook een verkoopsignaal.
Jets keet loos
De Dax EB indicator is eigenlijk hetzelfde verhaal als de AEX. Even wachten voor de definitieve bevestiging. Krijgen we dan eindelijk een beetje winterse omstandigheden op de beurs?
Ook Eurostoxx50 een meer bredere index geeft bevestiging van een verkoopsignaal. Kortom; het was alweer een tijdje terug, maar we kunnen weer. En omdat iedereen denkt dat het jaar reeds in de pocket zit kon het wel eens een heel interessant moment gaan worden. Natuurlijk moeten we oppassen voor te veel enthousiasme in het berenkamp, want de centrale banken hebben me de vorige keer ook in de (beren)val gelokt en dat terwijl ik wel gewoon belasting betaal en dus hun financier.
Op de Amerikanen hoeven we nog niet te rekenen
Maar als we aan de andere kant van de plas gaan kijken dan zien we dat we nog geen verkoopsignalen in de VS hebben. Zelfs de veel te dure technologie aandelen geven geen verkoopsignalen. Neem de Dow Jones, geen wolkje aan de spreekwoordelijke lucht.
Hoewel het dus daar nog saai is lopen we toch even een paar tech-aandelen langs, want de tech-sector is bepalend voor het sentiment.
Snap je dat het mis gaat?
Facebook heeft nog geen noemenswaardige signalen gegeven, maar eerder had ik het over Snapchat en dit aandeel is alleen maar verder gedaald. We hadden al een tijdje verkoopsignalen (nog steeds) en ondanks dat een partij een heel groot belang nam vorige week na de cijfers, daalde de koers alleen maar. Zie hier.
Faangen
Google een ander Fang aandeel (net als Facebook, Apple, Amazon, Netflix) lijkt wel te toppen in de grafiek, maar laten we even wachten op officiële signalen, nu nog even niks doen.
Amazon hieper de hype
Ook bij Amazon.com moeten we wachten op signalen. Voorlopig nog geen officieel verkoopsignaal. Dus: geduld.
X
Apple’s nieuwe telefoon wordt weer eens enthousiast ontvangen …maar laten we nu eens naar de concurrentie kijken om een echt beeld te krijgen over prijs en kwaliteit. Nu is dit dus al jaren gewoon een emotie verhaal. Dus laten we ook dit even uitrazen.
Netflix in strijd met Disney en andere
Netfrix is eigenlijk het enige aandeel in de FAANG club die nu al geshort mag worden, omdat het wel een verkoopsignaal heeft en het fundamenteel ook onderdruk komt door concurrentie en de acteur schandalen.
Tesla bonds dalen
Al 20 jaar geef ik actieve handelscursussen en aldaar doceer ik altijd de wijsheid dat obligaties vooruitlopen op aandelen. Dus bonds en blonds geven meer fun is het gezegde. De Tesla 2025 obligaties zijn al een tijdje aan het dalen en dat is dus een belangrijk signaal. Tesla het aandeel zelf heeft ook al een tijdje verkoopsignalen. Dus wellicht…ik durf het bijna niet te zeggen….
We sluiten af bij de Nikkei
Deze zeer liquide index werd vrijdag even opgeschrikt van een flash crash en viel fors omlaag om vervolgens weer te herstellen. Het meest opvallende was dat alleen de incrowed het er over had en dat de media het niet oppikte.
Echt tot slot
En nog even een leuk weetje: GE tweede keer in haar leven een dividend daling nu en in de grote depressie… GE faces 2nd dividend cut since Great Depression.
En de toch al oude Alan Greenspan (Ex FED koning) vind dat de VS eerst even iets aan de schulden moet doen alvorens men de belasting gaat verlagen: Big tax cuts a Mistake Fix the debt First.
En een laatste leuk weetje over hoe lang een Amerikaan voor zijn hypotheek moet werken, zie hier.
Volgende week hopelijk nog meer richting.
– Door Cees Smit
__________________________________________________________________________________
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.