Column: Niet te peilen

Afgelopen week hadden we weer een TV debat tussen de democratische kandidaat en de republikeinse kandidaat. De peilingen geven aan dat Clinton het debat gewonnen heeft en ook de verkiezing wint, maar als je naar het programma Jensen in de USA hebt gekeken dan zie dat er veel Amerikanen het economisch helemaal niet zo goed hebben en daarom als proteststem tegen de politiek op een non-politiekfiguur stemmen zijnde: Trump. Min of meer is het midden deel van de VS voor Trump en alleen New York en California zijn voor de democraten.  De verschillen tussen de staten en ook tussen de economieën per staat zijn enorm en dus zijn ook de politieke verschillen heel groot. Het lijkt bijna Europa.

In het algemeen gezien, is ook in Europa de overheid verder van de burger af komen te staan. De overheden hebben hun eigen regels bedacht. Neem even Nederland, zo mag niemand in het bedrijfsleven ongestraft vervroegd met pensioen, maar bij de Nederlandse belastingdienst doen ze het onder het mom van een reorganisatie wel gewoon. Of een ander voorbeeld; in de echte wereld kun je niet na ergens slechts een paar weken te hebben gewerkt opstappen en vervolgens lange tijd een uitkering krijgen. In de politiek kun je wel langere tijd wachtgeld krijgen, zelfs na een korte carrière. Het zijn maar voorbeelden, echter in Europees verband zouden we er nog veel meer kunnen noemen. De afstand van de politiek tot het volk is juist een reden tot protest stemmen op een man die het zogenaamd niet om het geld doet, want daar heeft hij reeds genoeg van. Ik hou dan ook nog steeds rekening dat ongewild en ongemerkt Trump nog best kan winnen. Helaas of gelukkig zeggen peilingen helemaal niets en we hebben nog een aantal weken te gaan.

24-10-01

 

Dus voorlopig business zoals altijd

Ik zit nog steeds long in Volkswagen, want zo blijkt dat Fiat nu wel ineens een sjoemelaar met de software te zijn. Terwijl ik eerder nog werd aangevallen door critici, toen ik de grap maakte en de vraag stelde dat als Volkswagen het al doet…. hoe zou dat dan in Italië zijn? Toch verbaasd het me dat VW nog steeds de bonte hond is en de rest van de auto fabrikanten geen problemen hebben.  Het is een beetje, zoals Dexia die als overnemer van onderdelen van Aegon de schuld kreeg van de aandelen lease affaire, terwijl de rest (o.a. Aegon) er mee weg kwam.

Kies een kant

De AEX zou nog steeds een hoofd-schouder patroon kunnen worden, maar kan ook het met het grootste gemak een H&S Failure worden en dus nog een sprong omhoog maken. Ook hier zullen de verkiezingen bepalend gaan worden.

24-10-02

De Duitse Dax geeft weinig extra info en bevestigd alleen het beeld wat ik net voor Amsterdam schets.

24-10-03

De Amerikaanse indices, zoals de Sp500 hebben nog wel een verkoopsignaal.

24-10-04

Ook de Mid en Small Cap index Russell2000 geeft eerder een negatieve bevestiging dan een koop, dus Europa heeft koopsignalen en de VS heeft verkoop signalen. Zegt dit iets over de verkiezingsuitslag? Ik durf het nog niet te beweren, want een overwinning van Clinton zou positief moeten zijn.

24-10-05

China B shares geven ook verkoopsignalen in de grafiek.

24-10-06

Rente weer iets omlaag

De Duitse Bunds herstelde weer iets na een verhaal van Draghi. De vraag is alleen hoelang de markt nog in het verhaal gaat geloven. In de Twindicator zitten we nog onder de indicator en dus hebben we officieel nog een short.

24-10-07

Ook de Amerikaanse lange bonds (TLT-20-jaar plus) herstellen weer wat, maar hebben nog een verkoopsignaal. We gaan het even de komende week bekijken. Op lange termijn ben ik nog positief op lange bonds.

24-10-08

Nog even twee aandelen om in de gaten te houden

Allereerst natuurlijk Amazon, dit zeer prijzige aandeel is aan het worstelen met een verkoopsignaal. Eens even kijken of dit eindelijk doorzet omlaag.

24-10-09

En wat dichterbij huis hebben we het Duitse Adidas. Ook hier zien we topvorming, maar nog iets te vroeg voor verkoopsignalen. Ook dit, kan een hele leuke worden als de trend echt draait.

24-10-10

We blijven dus nog even voorzichtig en gaan onze portefeuilles verkiezingsklaar maken wat een beetje vergelijkbaar is met je tuin winter klaar te maken. Dus op de beurs is het net als in de tuin: laat je niet door het mooie weer afleiden en wees klaar voor een koudere periode.

Deel dit bericht: