Column: Niks aan het handje

Het zingen is mij persoonlijk, na een uitbreiding van shorts vorige week, weer vergaan in de herstelbeweging (rally) en eigenlijk waas het een saaie week. Was het Einde maand effect nu maandag de UK en de VS dicht is?  De Dow Jones had een positieve maand maar de Nasdaq bleef toch op een verlies-je voor de maand hangen. Of was het een ‘anti-Sell-in-may’ effect? Of toch het feit dat we zoveel vrije dagen hadden en de economie aan het openen is, waarbij het weer beter wordt… Kortom we zijn dus gewoon blij ?!?

Vandaag tijdens publicatie van deze column (Maandag 31 mei) is dus Wall Street dicht (Memorial day) en ook de UK is gesloten (Bank Holiday). Natuurlijk had ik kijkende naar mijn privé positie met wat gekochte puts liever even (tijdelijk) Down down deeper and down (van bijv. de Status Quo) willen zingen, omdat ik persoonlijk van mening ben dat correcties gezond zijn voor de markt. Ook denk ik dat de markt even toe is aan een grotere adempauze na een mega rally.

In tegenstelling tot wat sommige denken ben ik blij met stijgingen, maar wil stijgingen ook kunnen begrijpen (verklaren) en als ik de reële economie al tijden zwaar geraakt zie door lockdowns, dan snap ik al tijden de huidige niveaus in de index niet.

Vrijdag gingen de Nasdaq futures weer hoger en draaide in de Twindicator gewoon weer naar een koopsignaal. Nu zou ik zelf technisch mijn posities pas naar long brengen als we nieuwe hoogte punten hebben in de Nasdaq. Helemaal als we weten dat de Nasdaq voor de maand in de min staat.

Nasdaq 100 fut

De Twindicator ASML heeft ook weer een koopgegeven, maar hier eigenlijk hetzelfde verhaal als in de Nasdaq, pas bij nieuwe hoogte punten moeten we kopen.

ASML

De AEX geeft nog hoop voor de minder positief denkende, de Twindicator geeft pas op hogere niveaus (op 717,79 in de AEX) een draai naar koop.

AEX

Vergelijkingen met de Spaanse griep

Nu heb ik reeds meer dan anderhalf jaar geleden aan het begin van de corona crisis aangegeven, dat de crisis waarschijnlijk net zo lang zou duren als de Spaanse griep in 1917 en dus twee jaar zou rondwaren. Met die voorspelling komt er ook nog een vierde (milde) golf. De voorspelling was gebaseerd op een wetenschappelijk boek dat ik gelezen had over de Spaanse griep en de parallellen die ik zag met die tijd. Nu was de Spaanse griep veel dodelijker en dit kwam deels door de gebrekkige medische kennis, maar ook door slechtere economische omstandigheden, slechtere hygiëne, meer ondervoeding en veel transportbewegingen door (de afloop van) de wereldoorlog. Overigens had ik niks aan deze voorspelling want de markten gingen steeds uit van een korte disruptie en als die toch langer werd, dan werd dit die vervolgens steeds weer genegeerd.

Maar nu de economie weer helemaal open lijkt te gaan, zou je ook een terugtrekkende overheid kunnen verwachten en dus ‘Tapering’. De term ‘taperen’ komt uit de atletiekwereld (het afbouwen van de training). Maar voor centrale banken was het geen training maar gewoon inkopen van obligaties. Die men kocht naast de andere maatregelen die men nam ter stimulatie. Wat als dit verminderd wordt of tot een einde komt? Inderdaad denk daar maar eens over na. Wie of wat is de reden van de enorme rally? Denk dan ook eens na over het begrotingstekort in de VS. Dit tekort is 6.000 miljard het hoogste niveau sinds de tweede Wereld oorlog. Kijk dan ook weer eens naar de schulden op de Debtclock

Dax

De meest gehate rally ooit

Nu ben ik een oude beer en verdien privé soms het gemakkelijkst geld met een daling. Zakelijk heb ik natuurlijk voordelen omhoog. De corona crisis heeft ernstige problemen gegeven in bijvoorbeeld de reisbranche (vliegtuigmaatschappijen, cruises, reisagenten, websites die reisinformatiegeven en boekingen verzorgen, etc.) de koers van sommige van deze bedrijven is alleen maar hoger gegaan, echter los daarvan hebben vele het gered door steun van overheden.

Nu krijgen we allemaal te maken met de eerste gevolgen van die steun, we zien bijvoorbeeld veel lokale  belastingen hoger worden maar ook stijgende prijzen van goederen en producten. Een pizza, biertje of een bitterbal is veel duurder geworden. Om het al helemaal niet te hebben over benzine en andere zaken. Dit moet effect hebben omdat de oude regel was dat je een euro maar 1 maal kon uitgeven. Sprekend over uitgeven, veel geleende euro’s (dus teveel uitgegeven) van ondernemers moeten weer terug naar de bank dit heeft effect op de uitgaven de komende tijd.

Percentage optellen

Nog iets dat mij verbaasd heeft: Als de winst van een bedrijf zoals bijvoorbeeld een vliegtuigmaatschappij min 90 procent is en een jaar later is de winst plus 50 procent dan wordt ik een beetje misselijk, als ik dan lees dat dit volgens analisten de grootste winststijging in jaren is en dat vervolgens beleggers gaan kopen… Laat ik dit verduidelijken met een voorbeeld: als u ooit een salaris van 10.000 euro had, u krijgt een salaris korting van 90 procent. Dan had u na de korting van 90 procent een salaris van 1.000 euro en als uw werkgever u dan blij maakt met een salarisstijging van 50 procent omdat het weer goed gaat, bent u dan blij als u nog steeds maar 1.500 euro heeft? Als u daar blij van wordt van deze grootste stijging in jaren, moet u dit voorstellen aan uw werkgever. Schrale troost, waarschijnlijk worden beleggers uiteindelijk gestraft voor hun naïviteit.

Iets anders bizars

Het blijft ook bizar dat hedgefondsmanagers en speculanten hun short posities moeten openbaren en gepubliceerd worden in registers en dat de kleine beleggers dan naar aanleiding van deze publicaties gezamenlijk afspraken mogen maken om de ‘shorts te killen’. Zelfs al zou je de hedgefondsen de hyena’s van de financiële markten noemen, dan nog hebben die roofdieren of aaseters een functie in deze natuur.

Dat markten door het verdwijnen van de spreekwoordelijk hyena’s niet meer efficiënt zijn is zoiets als dat de natuur die niet meer in evenwicht is. Dan groeit een plant of dier uit tot dominantie en overwoekert de rest. Zoals het verdwijnen van haaien gevolgen heeft voor het verdwijnen van riffen.

Een groot spel (gamificatie)

Nu kunnen we er allemaal lacherig over doen dat short sellers 1,8 miljard verloren in aandelen als Gamestop en AMC entertainment.

GameStop

Gamestop was een op sterven na dood computerspelketen en handelt nu alsof het een top bedrijf is. Nu maakt het mij persoonlijk niet uit (geen enkel belang) maar helemaal normaal mogen we dit toch niet vinden.

AMC

Rare jongens die kleine beleggers

AMC entertainment een bedrijf dat concerten organiseert en bioscopen heeft. Dus door lockdown enorme verliezen heeft. Dit zijn de openbare salarissen en bonus van de top:

Mr. Adam M. Aron          Pres, CEO & Director      6.13 Miljoen U$D

Mr. Sean D. Goodman   Exec. VP & CFO                 1.51 Miljoen U$D

Mr. Stephen A. Colanero Exec. VP & CMO            834.07 Duizend U$D      

Mr. John D. McDonald   Exec. VP of U.S. Operations        896.57 Duizend U$D

Ms. Elizabeth Furst Frank Exec. VP of Worldwide Programming & Chief Content Officer 866.16k Duizend U$D.

Nu is een deel door opties die ze kregen en dus doordat de aandelenkoers door de Robin Hood beleggers tot boven de top van 2017 werd gebracht, toen we dus nog nooit gehoord hadden van corona…        

Booking meer gehaat dan de banken?

Booking.com kreeg in het moeilijke corona jaar 100 miljoen van de Nederlandse overheid (lees de belastingbetaler) maar de top kreeg over afgelopen jaar een bonus van 28 miljoen Euro. Dus laten we het niet meer hebben over de banken in de kredietcrisis.

Booking

Nu is als we kijken naar de koers er ook helemaal niks aan het handje en staan we ondanks een jaar niet boeken gewoon op hogere niveaus dan jaren geleden.

Die rechters hebben ook overal verstand van

Ook hoeven we het eigenlijk niet meer over Shell te hebben. Ook daar ben ik van verbazing van mijn stoel gevallen. Helaas heb ik persoonlijk meerdere rechtszaken meegemaakt toen mijn bedrijf jaren geleden werd ‘aangevallen’ door een vijandelijke overname en dan was vaak de uitspraak dat dat de rechtbank het te complex vond om er een uitspraak over te doen. Nu vinden ze het bedrijf Shell met al zijn vestigingen wereldwijd en al zijn concurrenten niet complex en doen gewoon een uitspraak. Deze uitspraak heeft verstrekkende gevolgen voor het vestigingsklimaat van het land en heeft implicaties voor alle bedrijven in het land.

Kill the bears

Laat ik het dan maar gaan hebben over het Amerikaanse Montana die het oké vind dat beren afgeslacht worden als je daar zin in hebt en ook 90 procent van de wolven mogen dood van de Republikeinse senator die daar een speciale acte voor heeft getekend, daar is van klimaat- en natuurzorg geen sprake, “level playing field”?

Bitcoin

Tot slot de Bitcoin dit weekend ook weer lager onder de 35.000 en daarna weer een herstel-letje, wellicht moet ik me maar tot de Bitcoin gaan beperken. Immers dit werkt met technische analyse beter dan aandelen en andere zaken.

 

Een laatste gedachte (lees waarschuwing) kijk eens naar de Skew index, deze index staat op een hoog niveau en geeft een waarschuwing over mogelijke financiële stress. 

Disclaimer:

Deze Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website. In het verleden werd deze column gepubliceerd op IEX.nl in het licht van de Polder Portefeuille (later de Lage Landen Portefeuille). Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen.

 

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 

Deel dit bericht: