Column: No deal

Al maanden (zo niet jaren) hebben we het over de Brexit deal en dit weekend moest de climax komen, maar het werd zoals de Belg die in de mop naar Rotterdam zou komen… Hij kwam niet. Weer is er een uitstel en nu was de beurs toch al voorafgaand op de deal goed geluimd. We waren dus in de veronderstelling van het doorgaan van de deal, maar dat brengt me tot het idee dat je omlaag zou moeten omdat er nog steeds onzekerheid is. Helaas heb ik dit soort gekke ideeën uit mijn hoofd gezet. Immers we hebben ook nog steeds geen trade war deal tussen China en de VS (om het al helemaal niet over Europa te hebben) en op het steeds uitblijven van die deal gaan we ook niet omlaag. Erger nog, we staan op of bij een All Time High in de Amerikaanse beurs. Dus als iemand durft te beweren dat het niet doorgaan van een deal allemaal in geprijsd is dan krijg ik de neiging om net als de verwarde man die het politiebureau binnenreed in Kerkrade om ook bij die persoon naar binnen te rijden. Natuurlijk blijft het bij de neiging, want het is een markt om gek van te worden. Normaal kun je met boerenverstand een heel eind komen, maar in de huidige markt is er weinig normaals te bekennen;  goed nieuws is goed voor de beurs en slecht nieuws is goed voor de beurs. Kortom: deal of geen deal alles wordt positief uitgelegd en alle problemen worden weggewuifd. Of toch niet meer?

Problemen?

De fundamentele lange termijn problemen die ik al lang geleden geschetst heb zijn er nog steeds. O.a. De schuldenberg is groter dan ooit en ondertussen hebben we eerder deflatie dan inflatie, de kloof tussen arm en rijk is groter dan ooit en de belastingen voor de rijken verlaagd en de belastingen voor het midden en arme deel wordt binnenkort weer verhoogd. Het rente wapen is uitgewerkt en de wet van de negatieve neven effecten is ingetreden, want pensioenen worden hard geraakt door de extreem lage rentes. De lage rentes geven bubbels in huizenmarkt, zombiebedrijven en andere ongewenste effecten. Vergrijzingseffecten geven o.a. in zorgkosten stijging, maar de vergrijzing moet en zal ook zorgen voor ontsparen (en dus verkoopdruk op de effecten). Dan hebben we nog milieuproblemen en een daarmee gepaard gaande energie transitie, etc. Maar lees gewoon weer eens de oude columns en dan kunnen we door.

Korte termijn problemen zijn dus nog steeds de trade war, de Brexit, de spanningen in de wereldpolitiek, afzettingspogingen president VS, milieuproblemen in de bouw, etc. maar ook daar gaan we niet in herhaling vallen.

We gaan weer eens naar de Amerikaanse 30-jarige obligaties kijken en zien dat we in de Twindicator een verkoopsignaal hebben. De Amerikaanse lange rente lijkt dus zijn daling gehad te hebben.

Hij kan zomaar vallen

De zeer brede Wilshire 5000 index gaf vorige week ineens weer een koopsignaal, maar door de beweging van vrijdag kan het maar zo gebeuren …

De Duitse Dax heeft vorige week ondanks mijn negativisme gewoon een top neergezet, het laat maar weer zien hoe ingewikkeld beleggen gemaakt kan worden. Hoewel ook de candle patronen de afgelopen tijd niet lijken te werken, wil toch wel aangeven dat in de candles er ook een top patroon staat.

De Amsterdamse AEX index heeft ook weer een top neergezet. Ik had me de oktober expiratie toch wel wat anders voorgesteld….

Spannend

Ik ben nog positief op goud, maar goud moet wel aan de bovenkant gaan uitbreken binnen nu en een maand (max twee) anders moeten we het Twindicator signaal alsnog gaan volgen. We moeten ook niet onder of naar de low van vorige maand.

The winner takes it all

De grote winnaar van de AEX is ASML en die heeft nu een hernieuwd verkoopsignaal in de Twindicator. Als dit aandeel eenmaal winst nemingen triggered dan kon het wel eens hard gaan. Zoals jullie weten is winst nemen makkelijker dan verlies nemen en goed voorbeeld doet goed volgen. Het aandeel is fundamenteel al langer prijzig (lees: duur).

Boeing zorgde vrijdag met een daling van 25 dollar, oftewel bijna 7 procent voor een grote daling en deze week moeten we even kijken welk aandeel nog meer neerwaarts potentieel heeft.

Het kan verkeren

Netflix ging eerst op resultaten omhoog, maar daarna op analisten rapporten omlaag. We hebben een verkoop in de Twindicator.

Disney zit in dezelfde sector als Netflix en heeft ook verkoopsignalen in de Twindicator. Onze analist is nog heel positief.

Facebook heeft probleempjes met Zuckerberg en problemen met de Libra munt plannen. Ik zie er wel een kandidaat in voor lagere koersen.

Salesforce is ook al langer een kandidaat voor een daling. We hebben verkoopsignalen in de Twindicator en een beetje een saucer top patroon.

Er moet altijd gegeten worden

Kraft Heinz heeft wel bewezen dat argumenten van: “een goed merk is altijd prima” en “er moet altijd gegeten worden” niet speciaal voor hogere of gelijkblijvende koersen zorgen. Maar het aandeel lijkt nu bodem gevonden te hebben dus de shorts voor dit aandeel zijn ingetrokken en je kan voorzichtig mogelijk zelfs long gaan. Je bent in goed gezelschap (Buffett).

Voor de rest zit ik gewoon te wachten op een echte draai omlaag. Helaas geloof ik al langer niet in dit sprookje, maar we gaan het zien.

 

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: