Column: Nog even dit

Hoewel ik eigenlijk al op vakantie ben wilde ik op de valreep toch nog even snel wijzen op het feit dat deze week het cijferseizoen in Europa begint. Vorige week zagen we de aftrap al in de VS, alwaar de cijfers prima waren. Maar omdat ook de verwachtingen in de markt heel positief is na enorme belastingverlagingen in de VS,  gingen de meeste bedrijven na de goede cijfers vaak toch omlaag. Specifiek een groep die met cijfers kwam en lager ging is de groep waar ik al tijden over praat, namelijk de banken. De banken profiteren al lang van lage rentes. Daarom wil en kan iedereen lenen en de banken lenen bij de centrale banken nog goedkoper dan de klant. Alleen als je debet staat betaal je meer dan tien procent, maar op je spaarrekening moet je na kosten bijbetalen (en dan heb ik het nog niet eens over de belastingen). Kortom; de banken zijn redelijk geholpen door de overheid om er bovenop te komen. Slechte leningen konden worden geherfinancierd op lagere rentes en de obligaties van bedrijven werden ook nog eens ingekocht door de centrale banken. Natuurlijk was de wet van de onbedoelde neveneffecten maar aan het zeuren.

Money for nothing and ….

Citibank kon in deze omgeving en dan ook nog wat belastingvoordelen prima cijfers laten zien, maar de markt was hier al op vooruitgelopen. Dus helaas…

16-7-2018 01

En als we uitzoomen dan zien we dat we technisch gemakkelijk lager kunnen. Genoeg ruimte omlaag.

16-7-2018 02

JPM (JP Morgan) eigenlijk een identiek verhaal.

16-7-2018 03

De banken index in de VS bevestigt dat het een plaatje is dat over een breed front lager kan. Zijn het de neveneffecten? Of is het omdat de centrale banken stoppen met het inkopen en we eigenlijk hogere rentes zouden moeten gaan zien? Ik weet het niet, maar neem een paar shorts in deze sector.

16-7-2018 04

Deutsche Bank is een koop

Om er iets tegenover te zetten koop ik in Europa de aandelen Deutsche Bank. We hebben in de Twindicator een koopsignaal.

16-7-2018 05

Bank of Cyprus werd getipt door een concurrent collega bij BNR op vrijdag, ik zou ze niet durven kopen maar ik ben nogal bang aangelegd. Dus …

Schandaal

Johnson and Johnson verkoopt babyproducten en krijgt een boete van 4 miljard voor kankerverwekkende stoffen in de talkpoeder. Je denkt dat is een schandaal groter dan de omkoop van SBMO, maar aan de koers te zien nog niet en wat SBMO betreft we weten toch ook wel dat de wereld corrupt is, zeker als we het land uit gaan wordt alles ineens anders. Technisch nog geen verkoopsignaal, maar ik zou ze gewoon short durven.

16-7-2018 06

Sprekend over een SBMO schandaal, de boetes om het omkoopschandaal te settle-en komen mogelijk 600 miljoen hoger uit dan verwachten en daarmee is er wel een grens. Het wordt eerder minder dan meer. Je zou voorzichtig een deel kunnen kopen van je beoogde positie. Als het alsnog omlaag gaat koop je pas op 9 weer bij.

16-7-2018 07

Beurs wel omhoog in de VS

Wat was de reden dat we toch hoger gingen? Nu de banken dat niet deden waren het weer de AMZN aandelen die de gehele markt omhoog trokken. Het is 2000 all over again… alsof er nooit een IT bubbel eerder geklapt is. Iedereen wil weer de Versatel-en en de KPN Qwest van deze tijd hebben. Het is volgens mij een ongeluk dat snel gaat plaatsvinden.

16-7-2018 08Onze eigen topper ASML, komt met cijfers en de grafiek heeft een verkoopsignaal, maar sluiten we boven de 174,73 dan gaan we weer los. Ik heb nog een paar puts en zie wel wat er gebeurd.

16-7-2018 09

2000 in de herhaling

In Amsterdam en andere gevraagde plaatsen krijgen mensen weer briefjes in de deur of men wil verkopen. Iedereen denkt slim te zijn door huizen te kopen en te houden. Met een huis lijk je niet stuk te kunnen, maar helaas hebben we deze stemming eerder gezien en niemand heeft iets geleerd. Als de schuldencrisis op te lossen was met negatieve rentes, dan denken we dat deze rente eeuwig blijven. Ook denken we echt dat de patiënt die eigenlijk aan de hart-longmachine ligt zijnde deze lage rente dat deze aan de drugs mag blijven hangen en binnenkort het ziekenhuis mag verlaten. Maar helaas de lage rente heeft te veel neveneffecten. Zelfs de BIS (Bank der Banken) gaf aan dat de te lage rente grote effecten heeft op verzekeraars en zelfs op de banken. Daarnaast lezen we steeds dat de pensioenen kapot gaan en dat is kijkende naar de vergijzing geen lekker verhaal.

Als laatste moet iedereen naar de weer extremen kijken wereldwijd. Japan had hitte en overstroming, de poolkap gaat lekker, etc.

Maar eerst onbezorgd op vakantie en dus nu echt tot pas over een paar weken.

 

– Door Cees Smit
__________________________________________________________________________________
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: