De beurs is de afgelopen tijd alleen maar hoger gegaan en maakt geen enkele aanstalten om te corrigeren. Tot bij het risico meende in herhaling te vallen en vervelend gevonden te worden, heb ik al drie maanden achtereen gewezen op de enorme risico’s van het negeren van de Brexit en nog erger de trade war gevolgen. Nu is de Brexit weer even uitgesteld, maar daar werd net zo min op gereageerd als op de eerdere ontwikkelingen. Zelfs als de trade war directe gevolgen heeft voor de Nederlandse economie (bijv. de export van kaas) dan nog wordt het genegeerd. Ander groot nieuws als de arrestatie van een klokkenluider die zeven jaar in een ambassade zat had dan ook al helemaal geen invloed.
De wet van de onbedoelde neveneffecten
Dus terwijl we in de echte wereld nog wel eens een koude nacht hebben en zelfs sneeuw in de lente, is het in de virtuele wereld die de beurs heet constant lente. Toch is de wet van de onbedoelde neveneffecten (de wetmatigheid die bijv. zegt dat bijv. medicijnen toedienen aan een patiënt ook negatieve bij effecten hebben), drukdoende om als spreekwoordelijke wal het schip te gaan keren. Immers door de extreem lage rente zijn huizen onbetaalbaar geworden en nog belangrijker in deze vergrijsde omgeving pensioenen worden gesloopt. Want terwijl de beurzen fantastische rendementen geven en zelfs obligaties nog winst geven worden er door de renteberekening pensioenen eerder gekort dan verhoogd. Ook als je met je door jezelf gespaarde bedrag een lijfrente wil nemen krijg je de komende jaren een bedroevend resultaat voorgeschoteld en daarmee wordt de toekomstige consumptie beperkt.
Daarnaast zijn het nog steeds de oude wetten die werken.
Kijk naar het aandeel Plus 500, dat in korte tijd meer dan 75 procent van zijn beurswaarde verloor nadat de financiële autoriteiten de wetgeving rond CFD’s en andere producten beperkten. Vorig jaar augustus stond het aandeel nog boven de 2000 en nu staat het aandeel onder de 500. Nu zou dit niet tot enorme verbazing moeten leiden, want dit was allemaal gewoon nadenken.
Gewoon nadenken was ook Lyft
Het maakt uiteindelijk toch uit hoeveel winst je maakt en wat je product is. Nu had ik het vorige week reeds over Lyft na de IPO, maar als Uber nu komt met het statement dat ze wellicht nooit in de geschiedenis winst gaan maken… Moet je dan echt dit aandeel hebben? En moet je dan echt de rapper rijk maken die nu aan jou wilt verkopen? Zou je als dat zou kunnen niet liever in de Taxi Centrale Amsterdam je geld stoppen? Lyft ging vorige week onder de 60 nadat het eerder 88,60 was een klein weekje gelden.
Allemaal zoooooo 2018
Kijkende naar de gekte blijf ik dus af van de IPO UBER en ook Pinterest laat ik aan me voorbij gaan, maar zelfs als de Saoedische oliemaatschappij alsnog met de Aramco IPO naar de markt komt geef ik mijn spreekwoordelijke portie aan fikkie. Ik ben ook verbaasd dat iedereen zo enthousiast was van de obligatie lening, niet alleen de hoeveelheid was bijzonder maar ook de looptijd. Om nu voor een lange periode (20 of 30 jaar) geld uit te lenen aan het midden oosten lijkt mij gezien de politieke bewegingen aldaar, maar ook in de wereld van een veranderende olieconsumptie. Want wil niet iedereen groen of ESG technisch beleggen bij de pensioenfondsen? Maar we lenen wel geld aan de Saoedische regering (lees Aramco)?…
Wie wil er nu nog investeren in olie terwijl de wereld en de oliemaatschappijen zelf naar bomen en CO2 kijken? De olieprijs is weliswaar hersteld, maar nog steeds niet op het niveau waarop de vorige keer de IPO van Aramco werd afgeblazen.
Tesla dan?
Nee, ik ben nog steeds niet heel positief over Tesla. De shorts moeten even geduld hebben.
AMG heb ik opgepikt
Of ik dan helemaal niks koop? Ik kon niet afblijven van AMG. Dit is technisch als fundamenteel een koop. Voor klanten zit ik sinds vorige week long.
Disney was ook al een koop bij Today’s Vermogensbeheer
Ook technisch en fundamenteel vonden we Disney een koop, maar gaan ze het redden tegen de Netflixen van deze wereld? Ik weet het niet, wel hebben ze meer content dan de andere aanbieders. Voorlopig genieten we maar van de rit.
Maar de indices dan?
De AEX is nog steeds een koop. Maar wel lijken we een beetje in een consolidatie zone beland.
De Dow Jones heeft een beetje een zelfde plaatje als de AEX, op deze niveaus zou de rek er toch een beetje uit moeten zijn. Maar nog te vroeg om er tegenin te gaan.
De Duitse DAX heeft vreemd genoeg technisch nog ruimte alvorens we echt in een weerstand zone komen.
Een kaarsje?
Maar de Amerikaanse Nasdaq heeft als we iets meer in detail kijken mogelijk weer een hamerachtig patroon neergezet, maar dit werkt alleen als we de volgende dag niet een hogere candle neerzetten.
Run Forrest run
GE begint weer verder onder druk te komen dus maak dat je weg komt. Wellicht later weer terug maar voorlopig even naar de zijlijn.
ASML nog geen last van spionnen?
ASMl heeft nog geen officieel verkoopsignaal gegeven. Pas onder de 172,82 krijgen we een verkoopsignaal.
Zoutzuur de oplossing voor de studentenleningen?
We krijgen weer een aanloop naar een presidentsverkiezing en dus alles is bespreekbaar. De studenten in de VS hebben een schuld (Debt) van een ‘kleine’ $1.5 trillion student loan debt crisis dit geeft problemen met toekomstige consumptie en dus moeten er oplossingen komen. Er zijn zelfs plannen om de schuld kwijt te schelden. Dat is nog al wat. Zie deze link.
– Geschreven door: Cees Smit.
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.