Column: Oktober beer feest

Oktober beer feest

Deze column is volledig op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group BV) vertegenwoordigen, maar is altijd de persoonlijke mening van Cees Smit (vroeger Frank van Dongen) en wordt toegepast in de Actief Offensief strategie. 22 oktober 2023 (publicatie- datum maandag 23 okt).

Nu starten de Duitse oktober bierfeesten tegenwoordig al maanden eerder dan je met die naam zou verwachten en bij ons in Nederland liggen de chocoladeletters en pepernoten al in oktober in de opruiming en liggen in augustus al in de winkel. Maar op de beurs gebeuren dingen juist veel later dan je verwacht. Zo is de hogere rente pas sinds kort een dingetje in de media en dat terwijl ik er al bijna een jaar columns over maak. Min of meer een zelfde verhaal zou ik over de faillissementen in retail en horeca kunnen houden, want in 2020 voorspelde ik correct de corona crash omdat dit met gezond verstand prima te doen was. Immers je volgde het Chinese nieuws over het virus en reflecteerde dit op Europa. Echter toen de winkels dicht moesten en de Horeca ook verplicht abrupt gesloten werd had ik al veel eerder zelfs met de coronasteun een golf van faillissementen verwacht. Pas dit jaar komt die golf op gang, het aantal faillissementen steeg de afgelopen tijd 57 procent.

AEX

Schokkend

De afgelopen week geen schokkende uitslagen in verkiezingen in Europa. Ook begint het Cijferseizoen op gang te komen, zien we hogere rente, een FED speech en een bizarre verschillen in de markt tussen aandelen. Inflatie blijft hoog door hogere energieprijzen maar ook het klimaat helpt niet mee zo hebben we tegenvallende olijfoogsten in Spanje. De Olijfolie is hierdoor zo duur dat deze wordt gestolen uit winkels en zelfs de georganiseerde misdaad houdt zich bezig met diefstal van olijfolie. Hogere olijfolie en dus duurdere Pizza, Paella en duurdere andere gerechten gaan weer effect hebben op de economie.

TLT

Rente blijft hoog

De Amerikaanse rente blijft oplopen en dit effect wordt versterkt door verkoop van de Chinezen Centrale bank, Verkoop vanaf de FED balans, Japan verkoopt ook Amerikaans staatspapier en ook op de Russen hoeven we niet te rekenen. De oplopende Amerikaanse marktrente begint langzaam maar zeker effect te hebben. Zo is de 30jarige Hypotheekrente in de VS opgelopen naar 8 procent, dus nu maar hopen dat de Amerikanen hun variabele rente hebben vastgezet op de extreem lage niveaus van een paar jaar geleden.

Déjà vu?  

Los van de hypotheken waar we nog niet echt problemen zien zijn er wel de eerste problemen met “car loans” een deel van de leningen voor auto’s is achter met betalingen. Zo is de groep die 90 dagen achter loopt met betalen, gestegen naar 3,82 procent. Oké pre corona was dit rond de 5 procent, maar de achterstanden lopen met een sneltreinvaart op.  

60 dagen

60 dagen

De groep die 60 dagen achterloopt met aflossen was eerst even teruggevallen en recent weer gestegen sowieso zijn die cijfers al tijden boven de Kredietcrisis cijfers. Zie Prnewswire of Spglobal of ACVauctions. Of op Lendingtree over creditkaart schuld.

Los van de problemen met “carloans” lopen ook de niet betaalde creditkaartschulden op zie de grafiek hieronder:

Credit Card del

Bron: FED

Overigens alle problemen met consumenten leningen zijn aan te toenemen en dat moeten we dan ook  terug gaan zien in cijfers van Amerikaanse banken.

Consumer Loans del

Bron: FED

Zelfs de probleem hypotheken lijken weer terug te komen. Nu hebben we voor een herhaling van 2008 nog een lange weg te gaan maar wel iets om in de gaten te houden.

Mortgages Com. banks

Bron: FED

Nieuwe kredietcrisis?

Nu zijn de “Subprime” problemen wel weer iets oplopende maar om nu te zeggen dat ze terug zijn gaat wat ver. Wel blijf ik zorgen hebben om de Amerikaanse en Europese “Student loans”. In Amerika zien we dat vooral de kleine en regionale banken het heel moeilijk hebben. Vrijdag zagen we dan ook een paar grote uitschieters omlaag in deze sector bijvoorbeeld: Regions Finance min12,3%, Zions Bancorp min 7,1%, Fifth Third Bank min 6,5%, etc. Nu is dit niet echt gek als iedereen veiligheid wilde na stress testen en geld bij de kleintjes weghaalde en overbrachten naar grote jongens. Maar gezond is anders.

 

Sold

Vorige week gaf ik aan dat we het koopsignaal in de AEX moesten negeren omdat de reactie op de “oversold” situatie achter ons was en dus dat we klaar met de (correctie) beweging omhoog waren. Ook hadden we geen bevestigingen in de Dax en andere indices. Erger nog we hadden duidelijke verkoopsignalen in de andere indices. Dit idee heeft dus prima gewerkt want de AEX ging omlaag en draaide weer naar een verkoopsignaal. De Twindicator ligt nu op 724,54

 

AEX 

Pull Back uit het boekje

De Duitse Dax is afgelopen week ook lager gegaan na eerder de Twindicator lijn te hebben geraakt. De huidige Twindicator ligt op 15.483. Persoonlijk hou ik rekening met een versnelling omlaag.

Dax

Cijferseizoen echt begonnen:

Een reden dat de correctie in aandelen kan versnellen is dat we het bedrijfsresultatenseizoen hebben en dat de grote spreekwoordelijke kar trekkers (pilaren onder de markt) het steeds moeilijker hebben. Als de grote performance makers omlaag vallen zal de index hard mee omlaag gaan gezien het gewicht van deze bedrijven.

Toppers

Zo kwamen de afgelopen week cijfers van o.a. TSMC en ASML. Taiwan Semiconductor Manufacturing (sinds 1987) had minder winst en fors minder omzet en een grote broker adviseerde uit TSMC en te ruilen naar ASML. Maar TSMC staat nog boven de Twindicator terwijl ASML er vrijdag onder dook dus technisch is het plaatje ondanks slechtere cijfers nog niet heel dramatisch. Natuurlijk kan dit gemakkelijk veranderen…

TSMC

Top

ASML heeft groot deel (bijna de helft) van haar omzet uit China en laat dat nu net een probleem aan het worden zijn. De VS wil al langer beperkingen aan ASML opleggen om China te raken, maar heeft het nu heel dwingend duidelijk gemaakt. ASML kwam zelf met berichten dat het de komende jaren mogelijk iets minder goed gaat. Technisch hebben we in de Twindicator verkoopsignalen en hebben we al langer een dalende trend.

ASML

Tesla

Tesla ging vorige week flink onderuit na de cijfers, want ondanks de lage verwachtingen kwamen zij toch nog met tegenvallende cijfers. De marges zijn van prijsverlagingen fors omlaag en ondanks hun high tech lager dan bijv. Volkswagen. Nu blijf ik zeggen dat het helemaal niet uitmaakt wat de kwaliteit van de auto zelf is, dus als fans dit merk op een schild willen hijsen geen punt. Maar dit bedrijf is gewoon veel duurder kijkend naar Koers Winst etc. dan de concurrenten en de concurrenten zitten niet stil. Dus ik blijf van mening dat dit aandeel fors lager kan.

Tesla

De Happy days are here again

Netflix was de positieve uitschieter en ging na de cijfers fors hoger. Nu wisten we allemaal dat ze een nieuw wachtwoord beleid hadden en ook door stakingen van tekst schrijvers en acteurs was er in de VS weinig op de TV. Kortom hoe moeilijk was het te voorspellen? Of de oude tijden echt gaan herleven betwijfel ik echt. Persoonlijk zie ik ze dan ook niet boven de 500 USD uitgaan en als de gehele markt onverhoopt verder corrigeert gaan ze gewoon mee.

Netflix

Face to Face

Deze week komt ook Meta Platform met cijfers. Dit aandeel ligt vlak boven de Twindicator en heeft een wereldse performance achter zich. Ze hebben geprofiteerd van de teloorgang van Twitter (X). Maar persoonlijk hou ik rekening met een daling. Maar laten we even de Twindicator afwachten.

Al de grote Tech jongens gaan de toekomst van de indices bepalen, zij hebben de index met een paar collega’s omhoog getrokken en als de cijfers gaan tegenvallen moet je je hart vasthouden.

Meta Platform

Even opgezocht

Google (zo blijf ik ze noemen) komt op 24 oktober nabeurs met cijfers de verwachting voor WPA is 1,45 USD hoewel ik heel positief op dit aandeel ben hou ik persoonlijk ook rekening met een correctie.

GOOGLE

Wordt het Ai of AUW?

Microsoft komt ook 24 oktober (nabeurs) met cijfers ik zie dat we 2,65 USD als WPA verwachten (vorig kwartaal 2,69) als winst per aandeel. Maar technisch wordt je ook niet direct vrolijk van dit plaatje. Het positieve is wel dat we nog boven de Twindicator zitten.  

MSFT

Let the force be…

Salesforce CRM ook op de rol voor cijfers, maar pas op 30 november. Ook dit aandeel zit onder de Twindicator. Eerder was de bodem rond de 130 USD, dat is ook mijn koersdoel.

CRM

Ook onder de Twindicator

Ook Nvidia staat onder de Twindicator (447,75 USD) en komt pas 21 november met cijfers maar zal ongetwijfeld mee doen met de rest van de sector. Persoonlijk zie ik een Hoofd schouder patroon en dus hou ik rekening met fors lagere niveaus.

NVDI

Nog nipt er boven

StarBucks staat nog nipt boven de Twindicator maar de trend is gewoon omlaag en dus heb ik ook zo mijn twijfels over dit aandeel.

Starbucks

Ook Toppertje

Amazon komt ook deze week met cijfers, technisch onder de Twindicator en verkoopsignalen en dus rekening houden met lagere koersen.

AMZN

Soms gewoon winstpakken

Nu had RDSA (Shell) ook weer hernieuwde koopsignalen, maar als de markt als geheel lager wil is het maar de vraag of dat je long wil blijven. Dat zagen we dan ook afgelopen week er werd in de candle grafiek een draai omlaag gegeven. Twindicator op 31,10 EUR

Shell

Resume:

Deze week cijfer week die ons erop of eronder kunnen brengen. Zo hebben we onder andere ASMI, BESI, GOOGLE, Microsoft, Texas Instruments, IBM, Intel, Amazon, etc. Kortom de eerder geadviseerde bescherming blijft noodzakelijk. Maar de bedrijfscijfers gaan dus definitief richting geven aan de markten die al eerder waarschuwingssignalen gegeven hebben in de grafieken. Oktober is wel vaker een beren maand geweest dus wees gewaarschuwd …

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

 

Deel dit bericht: