Column: Oktober, de crashmaand is aangebroken

Hè hè het is oktober, eindelijk een periode waar eens in de pakweg tien jaar wat bijzonders gebeurd en laten we hopen dat er weer een leermoment komt. Wij als beren hebben de hele zomer op de spreekwoordelijke BBQ gelegen en zijn door iedereen geroosterd, wij zien risico’s die andere als een iets fantastisch zien. De regeringsleiders lijken wel (of beter blijken) van teflon, want in de politiek lijkt ieder schandaal van de top af te glijden. Of het nu een vermeende verkrachting is, dividendbelastingdiscussies, of uitgelachen worden in de UN, niks raakt onze leiders en top regeerders. Maar ook bij de banken zijn we hetzelfde, het ING witwas schandaal is al vergeten en over kredietcrisissen die tien jaar geleden waren hebben we het al helemaal niet. Hoewel de Italianen even een poging deden afgelopen vrijdag om de landencrisis weer op de agenda te krijgen. Dus iets wat de Engelse met een ongecontroleerde Brexit niet lukt doen de Italianen.

Italië begroting een verrassing?

Vrijdag was de angst rond Italië dus helemaal terug. Vele banken doken omlaag en met maar een daling van rond de 5 procent werd de handel geschorst. Wat was er aan de hand? Italië wil een basisuitkering aan iedere burger geven en gek genoeg geeft dit wat problemen met de begroting. Dat zou je toch niet verwachten?!? Ook moeten we ons afvragen wat dit gaat doen met de afrikanen aan de andere kant van de Middellandse zee, wetende dat je een minimaal bedrag gaat krijgen aan de overkant…maar dat zien we dan wel weer toch?

De Italiaanse index had al langer een verkoop gegeven, maar zakte nu ineens door een steun.

1-10-2018 01

Nu is de wereldpolitiek al langer onrustig en ook de olieprijs is speelbal van de politiek. Trump twittert regelmatig de prijs omhoog of omlaag en maakt in een nog grotere regelmaat ruzie met dan wel Iran, dan wel een bondgenoot. Een hogere olieprijs zou niet positief moeten zijn voor economieën die alles behalve krachtig zijn.

1-10-2018 02

Maar voor ik te politiek word, maar snel een paar aandelen met leuke of minder leuke bewegingen.

Eerst even TomTom

Het aandeel viel omlaag nadat een paar autoproducenten kozen voor Google, daarna bleek het aandeel toch nog meer assets te hebben dan de beleggers besefte. Toch hebben we in de Twindicator nog een verkoopsignaal, maar we gaan het zien.

1-10-2018 03

Wat leuk is om eens te kijken hoe Garmin het eigenlijk gedaan heeft. Nou, ik kan je vertellen dat die het veel en veel beter gedaan heeft dan gedacht. Nu zegt u maar die is in de sporthorloges gegaan. Ja, maar dat heeft TomTom ook geprobeerd.

In die sector had ik Fitbit als persoonlijke lieveling, maar die ging ineens weer omlaag met berichten dat de Smart Watch van Apple ook hartfuncties kreeg.

1-10-2018 04Tesla doet een Tomtommetje

Tesla lang verwacht en toch gekomen kreeg de twitterende topman een tik op de vingers. Nu deed de topman al langer gek door bepaalde analisten niet normaal te woord te staan, maar hij ziet van Trump niet anders. Nu heeft Musk miljarden, maar volgens de verhalen moest hij indruk maken op zijn vriendin door een bod te faken boven de 420 dollar… lang verhaal kort, donderdag na beurs gingen we omlaag. De gewone stervelingen zagen dat vrijdag pas, maar in het weekend is er een deal met de topman gemaakt en die luid dat hij op korte termijn afscheid neemt van het bedrijf. Volgens sommige analisten kan het bedrijf niet zonder hem, maar of dat dit echt zo is gaan we zien. Apple kon ook zonder Steve Jobs en Buffett kan ook zonder zichzelf toch? Het wordt een interessante case.

1-10-2018 05

Donderdag gaf ik nog een presentatie voor vermogensbeheer leads en gaf aan dat een short in Tesla en een long in BMW een leuke deal kon zijn. Nu was de timing natuurlijk briljant, maar toch ben ik ook wel weer verbaasd hoe zwak de Duitse autobouwers liggen en dit ondanks dat ze enorme winsten maken en vaak meer elektrische auto produceren dan Tesla.

1-10-2018 06

Daimler is ook een long van me, maar ook dit aandeel wil nog niet echt omhoog knallen.

1-10-2018 07

Fiat doet het gek genoeg technisch beter.

1-10-2018 08

AMZN van diamant?

Elke keer als je denkt nu gaan we eindelijk dalen, dan blijkt dat dit aandeel niet kapot kan. Verbazingwekkend.

1-10-2018 09

Facebook is wel weer verzwakt en wil nog niet echt herstellen. We houden deze aandelen scherp in de gaten.

1-10-2018 10Einde maand effect of wat?

De AEX ging op vrijdag omlaag, maar is dat een ultimo effect of het begin van een grotere trend? We gaan het de komende tijd zien.

1-10-2018 11

De Duitse Dax bevestigd eindelijk weer eens het negatieve plaatje.

1-10-2018 12

En ook Eurostoxx50 geeft het verkoopsignaal.

1-10-2018 13

Handelsoorlog effect?

Maar gek genoeg hebben we koopsignalen in China…

1-10-2018 14

En Japan waar de overheid een van de grootste aandeelhouders is, zo groot dat menig communist er jaloers op is blijft ook goed presteren. Hoewel we hier weinig effecten van zien op onze beurs.

1-10-2018 15

t is toch niet normaal?

Maar hoe klinkt ook alweer het gezegde, iets in de trend van de kruik gaat net zo lang te water tot dat hij breekt, want aandelen kopen met belasting geld blijft toch een raar dingetje.

 

– Geschreven door: Cees Smit

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: