Column: Onder de 750?

Onder de 750?

Deze column is op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group) vertegenwoordigen maar is de persoonlijke mening van Cees Smit, 26 feb. 2023

Nu was ik geruime tijd (vanaf 630 tot 752 in de AEX) positief, maar de laatste weken begon ik voorzichtig te worden door allerlei zaken. De eerder beloofde weerstand werd een latere steun van 752 (in de volksmond 750). Maar nu we de steun gebroken hebben en ook weer verkoopsignalen in de Twindicator hebben is het spreekwoordelijke oranje verkeerslicht gewijzigd naar rood. Nu is het bedrijfscijferseizoen praktisch gezien bijna aan een eind. Daar zullen we dus minder of geen impuls van krijgen. Daarnaast blijven de inflatiecijfers zorgelijk en loopt dus de rente zoals verwacht op.

 

AEX

Even voor de record

De Twindicator voor de AEX staat op 747,52 en het slot van vrijdag de 24ste was 746,41. Kortom we hebben een ‘take profit’ (winstnemen) in de long positie en eigenlijk een draai naar short.

Retrace AEX

Retracement doel is 728

Eerder was mijn doel omhoog op basis van de retracement theorie dat we naar de 752 konden maar toen we daar doorheen waren was de weg technisch open richting de oude top tot het tegendeel werd bewezen. Nu was er rente technisch en economisch geen enkele reden om terug naar de 830 te gaan en ‘gelukkig’ is het tegendeel inderdaad bewezen. Immers we zijn onder het 61,8 procent retracement. Meest logisch is nu dat we de 50 procent grens gaan opzoeken en dus net even onder de 730. Als het sentiment echt draait dan staat de deur open om naar de 700 of lager te gaan.

Nog geen bevestiging in DAX

Nu weet iedereen dat je voor grotere short signalen ook bevestigingen moeten hebben in andere belangrijke indices. Voor de AEX is de Duitse Dax index altijd van belang en die heeft 15.090,60 als Twindicator niveau en vrijdag zijn we daar nog niet onder gegaan. Ook in de Dax future hadden we nog geen verkoopsignaal.

Duitse DAX

Sell what the hell

Maar in de Amerikaanse Sp500 hebben we wel bevestiging van ons AEX short signaal. De S&P 500 mini future heeft een verkoopgegeven in de Twindicator.

S&P500

Conform mijn voorspelling

Nog belangrijker voor de bevestiging van het short signaal in aandelen is dat de rente daadwerkelijk oploopt en we weer op het niveau staan van november vorig jaar. Nu was dit precies volgens mijn verwachting maar toch had ik gedacht dat de aandelen al eerder hierop zouden reageren.

2jaars rente USA

Inflatiecijfers

In Nederland zien we door slecht weer in Spanje en duur gas in de kassen in Nederland heel duur fruit en dure groenten. De oorlog in de Oekraïne maakt graan duurder. De corona zorgde voor duurdere chips. Etc. etc. voor alle hogere kosten is wel een reden (bijv. suply chain) te verzinnen. Ondertussen zien we in Nederland en elders in Europa looninflatie door looneisen. Al deze hogere kosten zullen we ook weer terug zien in hogere kosten of denken we dat het geld gewoon uitgedeeld wordt?

US inflatie

Bron: New York Times

Voor achtergrond over inflatie zien New York Times en of Bloomberg

Vergeet niet dat hoewel de huidige inflatie iets op zijn retour is we nog lang niet zijn op de doelen die door de centrale banken bedacht zijn….

En weer door

Nu hadden we reeds in de Dow Jones verkoopsignalen en we gaan richting de 200daags gemiddelde lijn. Dit kan een tijdelijke steun zijn maar het doorbreken hiervan kan ook een versnelling omlaag gaan geven.

Dow Jones

Volgende bevestiging voor de AEX

Omdat de Duitse Dax nog enige vorm van twijfel geeft is het goed even naar een belangrijk component van de AEX te kijken, namelijk ASML. Zoals ASML gaat, gaat de AEX. En in ASML hebben we een verkoopsignaal.

ASML

ASML door Twindicator heen en dat kan wel eens een reactie naar de 500 euro veroorzaken.

BESI slecht nieuws in de candle’s

Wie net als ik fan is van de Candle stick methode zag afgelopen week een Hammer (of hamer) en nog wel mooi boven in de trend. De volgende dag (vrijdag) volgde een grote zwarte candle, die ook nog een witte (positieve) candle van na de cijfers overvleugelden… dit is een sterk signaal. Nu kunnen we wachten op een bevestiging in de Twindicator en dus na een slot onder de Eur. 67,79 maar wat mij betreft hoeven we daar niet op te wachten. Ik zou gewoon al verkopen op de Candle’s.

BESI

Nvidia de trendhopper

Nvidia kwam met cijfers en zit nu weer in Ai (artificiële intelligentie), dat is een mode trend waarop veel aandelen ineens hard omhoog of omlaag gaan. Maar Nvidia zijn wel de koningen van de trend want voor Ai zat men in de Bitcoin toen het mega populair was, daarvoor in de populaire trend van cloud business, daarvoor in de trend van data centra, daarvoor in de populaire gamemarkt en daarvoor in PC’s. Ongetwijfeld ben ik nog wat trends vergeten maar is het marketing of is het briljant dat je iedere trend pakt?

Voor de grafiek hebben we een mooi ritje omhoog gemaakt en zitten we weer ver van de Twindicator. Maar 202,57 USD moeten we wel in de gaten houden.

Nvdia 

Heerlijk genieten

Nu zal ik volgens de verhalen binnenkort vervangen worden door Ai, want die kan ook gewoon logisch nadenken en heeft ook gewoon al meer dan 35 jaar ervaring in het effecten vak. Maar ondertussen zorgt Ai nog niet voor het ultieme koopsignaal in Microsoft.

MSFT

Heerlijk helder Heineken, slecht in het nieuws

Nee ik doel natuurlijk niet op de deal met Bill Gates die een belang in Heineken kocht, dat was uitstekend en perfect getimed. We hebben het natuurlijk over het feit dat Heineken niet zo helder was over haar ‘vertrek’ uit Rusland. Follow the money kwam eerst met een verhaal, Arjen Lubach hakte er direct op in. Maar zaterdag ging de NRC nog even door met de kritiek met een column Youp van het Hek waar Heineken gelijk getrokken werd aan een mondkapjes affaire van Sywert van de Lienden en collaboratie. Maar dat laatste was dus satire. Echter elders in de krant werd er dieper gedoken in het Heineken Rusland verhaal. Zie in dit licht ook mijn column ESG en marketing.  

Heineken 

Heineken was dan ook vrijdag middag direct met een persbericht gekomen.

quote

Persbericht Heineken ziet ‘zeer reëel’ nationalisatierisico bij operaties in Rusland

Heineken zei officiële waarschuwingen van Rusland te hebben ontvangen van officieren van justitie dat als de beslissing om het merk Heineken te verwijderen van de markt en lokale operaties in Rusland leidden tot de schorsing of sluiting van zijn bedrijf, zou het worden geacht te zijn een “opzettelijk faillissement”

Heineken zegt in de toekomst geen royalty’s te zullen ontvangen gerelateerd aan de activiteiten in Rusland. Op het moment van vervreemding, de cumulatieve deviezen verliezen met betrekking tot Rusland momenteel geboekt in het eigen vermogen (€ 0,2 miljard per 31 december 2022) zal in het resultaat worden verantwoordstelling.

De Eerder aangekondigde bijzondere waardevermindering van € 88 miljoen ($ 93,1 miljoen) naast de € 0,2 miljard die optelt bij Heineken zijn huidige beste schatting van ongeveer € 300 miljoen aan negatieve financiële invloed.

Unquote

Maar wordt vervolgt zullen we zeggen. Een consumenten staking?

Leuker nieuws dan maar…

Atos niks aan het handje. Zeker niet met de soms der delen

Eindejaar tipte ik Atos want de som van de delen zou theoretisch veel meer waard zijn dan de huidige beurswaarde. Ondanks de recente stijging, YTD zijn we nog meer dan 17 procent omhoog, is de waarde van het bedrijf nog steeds mega laag. De huidige beurswaarde is slechts 1,4 miljard.  En het nieuws is dat Airbus een onderdeel zou kopen en dat onderdeel zou verkocht worden voor 7 miljard?!? Nu is dat pas een deel… en ja de beurswaarde is dus een tikkie lager. Heeft de rest een negatieve waarde? Nu ben ik geen bedrijven dokter maar dat de rest zo negatief zou moeten zijn geloof ik helemaal niet van. Als een bedrijf nu een mega schade claim zou hebben dan zou het te begrijpen zijn. De stijging stokte even omdat een aandeelhouder met drie procent in Airbus (die eerder lastig was in het aandeel ABN Amro) nu vond dat Airbus er over na moest denken. Hopelijk worden beslissingen niet genomen door de minderheid.

In Atos hebben we nog gewoon koopsignalen.

Atos

Betaald bodemvissen

Nu hoor ik veel dat beleggers roepen dat alle Tech duur is maar als ik bijv. kijk naar Paypal dan zou ik als bodemvisser best wel een long positie durven nemen is die aandeel. Ik zie een steunlijn en zie waar we vandaan komen en zie dat het bedrijf gewoon winst maakt. Ook zie ik nog niet de recessie waar het aandeel omlaag in werd gezet (minder betalingen).

Paypal

Dan maar de lucht in

Een ander aandeel waar ik ook al eerder positief op was is KLM AirFrance. We staan nog lang niet op de Pre corona niveaus. Oké er moest gedurende de corona crisis veel geld bij, omdat er niet gevlogen werd en dus was er o.a. een Claim emissie (zie ook VEB) nodig om de zaak te financieren, maar nu we weer vliegen denk ik dat er nog veel meer in het vat zit voor de belegger.  

KLM AirFrance

 

Tot slot bejaardenclub meeting

Kan dit weekend kwam Berkshire Hathaway met de bedrijfsresultaten. In het vierde kwartaal waren de winsten 8 procent lager maar voor het hele jaar was het resultaat 12 procent omhoog. (zie CNN)

In de Twindicator hebben we al eerder verkoopsignalen en pas boven de 478.752,50 USD draait dit signaal weer naar een koop. Voorlopig ben is dus negatief. Maar nu had ik natuurlijk verwacht (lees gehoopt) dat deze oude mannen nu eindelijk gewoon van hun pensioen gingen genieten en hun functies aan jongere talenten zouden overdragen. 

Wat ik heel bijzonder vond was dat Buffett het op ging nemen voor het inkopen van eigen aandelen. Ik  vind het inkopen van eigen aandelen alleen in zeer bijzonder gevallen een goed idee en zal dus een wat uitgebreidere column maken over deze irritatie.

Bershire

Resume

We hebben verkoopsignalen en dat was logisch na de rente beweging en inflatie berichten. Natuurlijk zal het mogelijk nog even een strijd met de beren en de stieren worden op deze niveaus maar de signalen zijn duidelijk negatief.

 

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

 

Deel dit bericht: