Column: Ongebreideld optimisme

5 juli 2020

Vorige week hadden we naast een vrije dag voor de Amerikanen ook het kwartaaleinde. Deze afsluiting van een 3 maandperiode is voor veel vermogensbeheerders,  beleggingsfondsen, pensioenfondsen en dus ook voor beleggers van groot belang. Immers rendementen moeten gemeten en gerapporteerd worden en iedereen wordt vergeleken en gewogen. De korte termijn rendementen zijn ook belangrijk omdat performance fees (prestatie gemeten commissies) vaak per kwartaalwinst worden afgerekend. Dit alles kan een opdrijvend effect hebben, immers partijen kunnen door  een paar zware aandelen te kopen de index en of portefeuille omhoog brengen en krijgen dan ineens inkomsten. Een dingetje dat alleen bij de grote jongens zoden aan de dijk zet.

Een ander effect is dat de winnaars vaak nog even gekocht worden door een beheerder of fondsmanager zodat men kan rapporteren dat men dit super aandeel ook heeft. Daarnaast neemt men graag afscheid van de verliezers zodat een belegger daar niet meer over hoeft te beginnen. Overigens zou je met gezond verstand, na een enorm goed kwartaal, ook een drukkend effect op de aandelen verwacht kunnen hebben. Immers een kwartaal einde, is ook een herwegingsmoment van een portefeuille en aangezien aandelen het heel goed gedaan hebben zou je dus verkopen (verkoopdruk) in die asset klasse verwacht kunnen hebben echter dit laatste gebeurde niet. In dit licht is het nog goed te vermelden dat Today’s Vermogensbeheer werkt met high watermark-niveaus bij performance fee berekeningen (dus het hoogste punt van de portefeuille van de afgelopen jaren) en op jaarbasis de performance bekijkt. Hierdoor is een goed kwartaal niet van belang. Maar in de VS is het meer gewoon puur per kwartaal te kijken en dus is er dan wel degelijk een effect.    

Het zijn niet alleen beheerders en beleggers die naar performance kijken het zijn ook de presidenten die een verkiezing voor de deur hebben en dus (her- of ge-) kozen moeten worden. Een daling op de beurs is niet goed voor je stemmers en daarmee houden deze de beurs angstvallig in de gaten. Het lijkt er dan ook op of er door de FED zijnde een semi overheidsorgaan alles aan gedaan wordt om de president te helpen aan zijn overwinning. Kijk maar eens naar de werkloosheidscijfers de afgelopen week, die waren weer super meevallend als je de cijfers echt gelooft. Nu heb ik het hier al eerder over gehad in vorige columns en wil dan ook niet te veel in herhaling vallen maar als je bijvoorbeeld kijkt naar de U6 cijfers zijn deze minder positief. Zie in dit licht: Nearly half the US population is without a job en

Unemployment rate is higher than officially recorded, more so for women and certain other groups

Overigens is het maar de vraag of Trump het zelfs met deze hulp gaat redden want hij loopt achter in de polls en de vooruitzichten voor de economie zijn eerder aan het verslechteren. Goldman gaf vrijdag bijvoorbeeld aan dat de GDP 4,6 procent kan krimpen in 2020 en dat zien we op de beurs niet echt terug want daar geloven ze vooral in groei.

 

Tesla de grootste

Maar niet alleen werkloosheidcijfers worden positief uitgelegd. Tesla vierde diens tiende verjaardag en kwam met een lagere omzet dan het vorige kwartaal. Toch reageerde de beurs positief. Zo positief dat het bedrijf meer waard werd dan Topper Toyota die in 2010 aan de wieg stond van Tesla en dit bedrijf hielp bij de productie van de eerste elektrische auto’s. Bij Tesla werden er in 2019 300.000 auto’s  geproduceerd. Bij Toyota waren dat 1,2 miljoen auto’s per jaar. De beurswaarde per auto werd door het FD berekend en Tesla bleek 502.010 dollar waard te zijn per auto. Toyota is 17.425 dollar waard per auto en Volkswagen 6.446. Het geeft een indicatie van de waardering van Tesla waarbij de markt rekent op een pittige groei en dat terwijl de omzet grotendeels afhangt van subsidie en vergeet even de rap accelererende concurrentie vooral niet.

Terug naar de autoverkopen

Tesla produceerde in het tweede kwartaal ruwweg 20 procent minder auto’s dan in het kwartaal ervoor. Afgelopen donderdag werden deze cijfers gepubliceerd en daar werd zoals gezegd heel enthousiast op gereageerd. Overigens was in het tweede kwartaal de fabriek in het Amerikaanse Fremont ruim zes weken noodgedwongen gesloten door coronamaatregelen.

Ook zou je in corona tijd, waar veel mensen hun baan verloren of gaan verliezen, verwachten dat er minder grote investeringen gedaan worden maar Tesla is een auto van de rijke 1% en die hebben geen probleem. Daarnaast zijn er de nodige subsidies uitgerold om de economie te steunen.

Tesla bouwt een vijfde minder auto’s na gedwongen sluiting fabriek

Medio maart was ook de fabriek in Californië gesloten in verband met de corona uitbraak. Twee maanden later liet topman Elon Musk weten de fabriek weer te openen of er nu corona was of niet. Dus het was knap dat ze tussen begin april en eind juni er 82.272 Tesla’s wisten te produceren. Echter in het kwartaal ervoor waren dit er 102.672 stuks, dus dan snap je niet direct het positieve reactie rond de cijfers. Maar dat zal wel te maken hebben met het onderwerpje : “is het glas half vol of half leeg”.

Het aandeel schoot door de 1.200 heen terwijl de topman en groot aandeelhouder het aandeel zelf al op 750 duur vond. Maar wellicht had het dus een kwartaal effect en ook werden er wat shorts spreekwoordelijk op de brandstapel gegooid.

Tesla

Daar wordt je niet vrolijk van

De beroemde tv persoonlijkheid Rob Geus had vast geroepen dat hij er niet vrolijk van wordt, want RDSA schreef eerder deze week  miljarden af en dit weekend doet de Shell topman er nog een duit in de zak bij met een uitgebreid interview in het FD waarbij hij weinig positiefs ziet met de lage olieprijs, de toekomst van waterstof en andere alternatieven. Tenslotte wil hij met het bedrijf naar de UK verhuizen.  

 

 

De grafiek geeft enige tijd verkoopsignalen. 

Kon. Olie

Back to the future

Schaliegas producenten vallen om en zelfs bij de Arabieren is enige pijn te bespeuren, want die gaan zelfs belasting invoeren (BTW). De olieprijs loopt op en geeft koopsignalen. Dit ondanks dat de economie niet goed draait en het aantal faillissementen in de VS met 26 procent gestegen is waarbij ook grote bedrijven als franchise ondernemingen van Pizza Hut en Hamburgergigant Wendy’s  gaan voor Chapter 11 het zijn er zelfs meer dan in de jaren dertig. Maar nogmaals, de olieprijs doet alsof de economie volop draait. 

Helpt de lamme de blinde?

Vorige week had ik het al over een groot faillissement in Duitsland zijnde Wirecard, nu is het nieuws dat dit bedrijf mogelijk overgaat naar de naar Deutsche Bank. Als je de grafieken vergelijkt zie je wel gelijkenissen.

Kijkende naar de korte termijn grafiek dan wordt je technisch gezien  best vrolijk van Deutsche Bank. Een koop volgens de Twindicator en een soort vlag patroon.

Maar als je dan positief bent en dan kijkt naar een meer lange termijn grafiek dan wordt je minder vrolijk.   

Deutsche Bank lang

Snel naar de indices en de echte wereld

De AEX:  toch net weer geen verkoopsignaal in de Twindicator en deze geeft nu pas onder de 545,27  weer een verkoop. Wel zijn we een tijd zijwaarts aan het gaan en als dat te lang door gaat worden de momentum en trend traders ongeduldig en dan gaan we alsnog omlaag. 

DAX ondanks Wirecard probleem, geen problemen en gewoon een koop.   

Duitse Dax Index

S&P 500 ook gewoon weer een koop

Als contrair handelende speculant (trader), die met boerenverstand kijkt naar de enorme aantallen corona besmettingen in de VS in deze eerste fase en nieuwe lockdown aldaar, je denkt “dat zou toch lager zou moeten kunnen?” …maar nee gewoon weer een koopsignaal in de Twindicator op de SP500.

SP500

Beren op de weg

Natuurlijk; alle beren op de weg (meer dan tien) die ik in vorige columns benoemd heb zijn nog aanwezig. Het probleem dat de 1 procent rijken, meer dan 33 procent van het totale vermogen van het land heeft, komt daar nog bij. Nu had ik het inkomensverschil reeds op oudere lijstjes. Dit o.a. omdat in de jaren dertig het grote verschil tussen arm en rijk achteraf als één van de oorzaken achter de crash werd bestempeld.

Een ander punt dat ik toch weer speciaal wil benoemen is de schuldenberg. Zie hieronder een grafiek van de totale schuld als een percentage van het bruto nationaal product in de VS.  

Federal Debt as %

Valt dit mee?

Mensen die roepen dat de schulden wel mee vallen moeten eens kijken naar de Debt Ratio. De Debt ratio=  Total Debt (Liabilities) : Total assets.

Ook moeten een stoppen met het vergeten dat we schulden hebben, dat begint al bij studieschuld van de jeugd en dat we daar vrij normaal doen over tienduizenden euro’s. Maar ook telefoons op afbetaling, autoleasing, hypotheken, etc. daarnaast hoor ik regelmatig dat er enorm veel geld in de wereld dat belegd moet worden, echter hoeveel kapitaal blijft ervan over als je de schulden ervan aftrekt? En dan hebben we ook nog niet eens een vergrijzingsprobleem, waarbij de impliciete pensioenkosten Europees gezien wel een dingetje zijn.  

Schulden ten opzichten van het GDP, oftewel de Ratio in een historische grafiek.

Als je naar de website van Macrotrends gaat, dan zie je een interactieve grafiek van historische FED data. Al die data worden vergeleken met niveaus van het gross domestic product (GDP) met data van de Federale schulden (Federal Debt). Het huidige niveau is 107,82 (debt to GDP ratio, maart 2020 is 107.82) dit is dus nog voor coronaeffecten. Kan je nagaan wat het volgende cijfer moet worden met minder inkomsten en meer uitgaven (schulden).

schulden tegenover het GDP

Nog even verhaaltje voor het slapen gaan

(One chart that tells the story of US debt from 1790 to 2011)

Hoewel je als realist er wellicht niet meer van slaapt, de grafiek van de public debt (publieke schuld) tegenover het GDP. We zien dat we aan het einde van de 30er jaren rond de 40 procent zaten en na de tweede wereld oorlog begrijpelijk op 112,7 procent. Moet je nu eens zoeken op deze ratio.

Public debt as %

Bron Quartz (QZ.com)

Kredietcrisis?

Wie niet wil zoeken en toch een idee wil hebben kan ook gewoon kijken naar de US Debt clock website (https://www.usdebtclock.org/) en om het nog leuker te maken, heb ik ook 2008 en 2020 als plaatje neergezet en wij maar denken dat we in 2008 een kredietcrisis hadden.

Debt clock USA

En vergelijk 2008 met 2020…

Bron:  USDebtclock

Debt clock 2008

   

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

Tot slot dan toch een plaatje van de Amerikaanse bedrijfsschulden tegenover het GDP. Dit is een plaatje uit 2019 maar het geeft ook mooi aan dat timing een moeilijk verhaal is. Maar we zien dat enorme schulden steeds geleid hebben tot een enorme beweging (van Boom naar Bust) op de aandelenmarkten.

  US Corp debt as %

 

De Bron: Moneyweek.com

Toeval toch?

Een echt laatste grafiek die ik wil delen is de Shiller PE grafiek, deze is nu op hetzelfde niveau als vlak voor de grote crash van 1929.

Shiller PE ratio

Bron: multpl.com

Dus de slotvraag is, of we met het coronavirus een spreekwoordelijke ijsberg geraakt hebben dan wel  of we met de schuldenberg al onherstelbare schade hebben opgelopen? Bij het coronavirus is er door het gebrek aan horeca inkomsten alsmede door het gebrek aan inkomsten van toerisme (wereldwijd) er een enorm economisch probleem. Want zal het gebrek aan inkosten en dus de werkloosheid niet tot een enorme krimp in de economie leiden? Waar het op neerkomst is dus: zitten we lekker op het dek van de Titanic, of zitten we liever reeds niet alvast in een stevig reddingsbootje?

– De Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Deel dit bericht: