Column: Onrustprofeet meldt zich

Onrustprofeet meldt zich

Deze column is op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group BV) vertegenwoordigen, maar is altijd de persoonlijke mening van Cees Smit (vroeger Frank van Dongen) en wordt toegepast in de Actief Offensief strategie, 10 september 2023 (publicatie 11 sept).

Twee weken geleden tijdens mijn korte vakantie meldde onrustprofeet Roubini zich weer in de media. “Roubini ziet dat de mondiale aandelenkoersen met 10% zullen dalen als de economie verslechten.” Nu had in een grijs verleden dit een schokkend effect gegeven, immers ook hij voorspelde de 2008 crisis perfect. Maar nu pakweg 15 jaar later is iedereen dat alweer vergeten. Net als dat we eigenlijk al niet mee weten dat 11 september in 2001 een extreem drama was. Ook schokkende uitspraken over de Middenklasse van Kim Putters (SER) op het veel duurder worden van de rijst gaven waarschijnlijk geen effect op de markten.

Terug van een weekje weg.

Dit weekend was ik weer terug en verbaasde me bij terugkomst dat de politie in Den Haag verbaasd was dat er weer zoveel actievoerders (of terroristen als anderen ze noemen) aanwezig waren om een snelweg te bezetten. Om het even in herinnering te brengen iedereen die de vorig keer opgepakt was werd zonder boete en soms zelfs zonder registratie weer vrijgelaten. Echt raar dat mensen dan roepen ik kom iedere dag terug is dat dan niet toch? We moeten hier los van wat je ervan denkt consequent in zijn, blokkeer Friesen kregen ook straf toch?

Maar ik kwam uit Frankrijk en België gereden, waar geen statiegeld is op plastic/blikjes er wel boetes staan op vervuilen (spullen uit de auto gooien) en we ook vrolijk 130 KM op de snelweg mogen. Lang leven 1 Europa!

Ik zal het dan maar snel over de AEX hebben, die heeft per saldo niet veel gedaan en staat nog steeds onder de Twindicator. (757,88) We staan ook onder de 200 daags gemiddelde lijn en hebben nog (met een streep onder nog) een verkoopsignaal in de EB indicator. Deze laatste gaat als de AEX blijft liggen een neutraal/koop geven.

AEX

De AEX lijkt weinig te doen met inflatie en ander (slecht) nieuws.

Als je uit Frankrijk en België komt dan valt het op dat bij ons de Benzine gewoon duurder is, dit is ongetwijfeld een belasting verhaal en binnenkort wordt het weer 30 cent duurder. Hebben wij dan grotere tekorten dan de Belgen en de Fransen?

DAX

We moeten de Duitsers niet vergeten

De Duitse Dax heeft ook niet of nauwelijks gereageerd op het nieuws dat het niet zo goed gaat met de Duitse economie. We staan weliswaar onder de Twindicator (16.003,82) maar staan nog boven de 200daagslijn.

Nasdaq

Nasdaq Twindicator op 13.773,22

De Nasdaq heeft overigens ook verkoopsignalen gegeven en het zou me dus niet verbazen als ons lange zijwaartse patroon gaat leiden tot een verdere afzwakking.

Branden in Canada extreem ver buiten normale waarden

Nog even terug naar de protesten tegen Co2. Het is dus niet zo dat de demonstranten wel elektrische voertuigen doorlaten? Ook las ik dat de topman van RyanAir een taart in het gezicht had gekregen door klimaatactivisten. Bizar allemaal. En nee, ik ga niet problemen ontkennen of bagatelliseren maar vrees dat we zaken op wereld schaal deze problemen moeten aanpakken. Want er is werk aan de winkel. Alleen al door de branden in Canada zitten we nu deze zomer op een 500 megaton koolstof die extra is vrijgekomen. Dit is bij de bosbranden vrijgekomen en die 500 megaton, dat is tien keer de uitstoot van alle fossiele brandstoffen in Nederland voor een heel jaar. En tien keer de gemiddelde zoveel als normaal de uitstoot van branden in Canada is. Het bestrijden van bosbranden is dus een belangrijk dingetje voor ons allemaal.

 

Regen in de Woestijn

En ja de wereld is in beweging iedere dag lijkt er wel iets in de wereld aan de hand. Neem bijv. de problemen van de festivalbezoekers Burning Man die werden getrakteerd op noodweer. Even voor wie het niet weet dit is een festival in de woestijn

En de vraag die bij mij opkomt is of het goed is dat er regen valt in de woestijn?

Problemen die ik meer denk in te kunnen schatten

22 procent van alle kantoren in New York is niet verhuurd en staat al langer leeg. Wereldwijd gaat het ook niet goed met de winkels. Na de corona periode is er nu steeds meer leegstand in winkelstraten. Ik vraag me af of dit in alle vastgoedfondsen geheel verwerkt zit?

 

 

De Giganten

We zien dat maar een paar voedingsbedrijven (Unilever, Kraft, Nestle) de schappen bepalen en ook slecht een paar frisdank bedrijven de frisdrankmarkt bepalen (PepsiCo 26%, Keuring-Dr Pepper 22% en Coca Cola 46%). Een paar chipbedrijven de chipmarkt, een paar bedrijven de social media, een paar bedrijven de markt van telefoons, etc. etc. Hoeveel concurrentie is eigenlijk in deze “markt economie”?

 

Hoeveel effect en invloed “deze” giganten uiteindelijk hebben bleek bijv. uit het bericht dat “Elon Musk saboteerde de Oekraïense aanval op de Russische vloot op de Krim door Starlink uit te schakelen, zegt een nieuw boek”. Eerder was hij een soort held dat hij Oekraïne van telefoon voorzag maar dat werd al eerder anders toen hij een vredes voorstel voor de Oekraïners deed (waarbij ze gewoon maar afstand van land moesten doen) maar nu werd het dus nog interessanter…

Tesla

 

Wie speelt er nu voor god?

Nu heeft Musk wel vaker vreemde dingen gedaan. Maar gelukkig ben ik geen aandeelhouder van Tesla of een van zijn andere bedrijven. Want zo was er bijv het nieuws dat Musk zichzelf even een lening gegeven had van 1 miljard. (Musk Reportedly Took A $1 Billion Loan From SpaceX Just Before Buying Twitter)… In het verleden heeft hij ook al ‘gekke dingen’ gedaan met zijn solar fabriek te laten fuseren met zijn autodeel. Maar ja ik zal hem wel niet begrijpen.

Onbegrijpelijk is ook Nvidia

Slechte berichten over handel met China raken alle Tech bedrijven behalve Nvidia? De grafiek is wel degelijk aan het verzwakken. En in mijn vijfendertig jarige carrière in de effectenhandel heb ik nog nooit meegemaakt dat een aandeel hoe geweldig het bedrijf ook mag zijn, na een mega stijging van vele honderden procenten geen correctie van importantie laat zien. Dus ook nu zal dat waarschijnlijk wel gebeuren. Let op de Twindicator om een speculatieve short positie (put spread) op te zetten.

Nvidia 

Metaplatforms staat reeds onder de Twindicator (USD 306,13) en zou dus nu zomaar kunnen corrigeren volgens de grafiek.

Meta Platform

Apple een ban in China

Actie en reactie zijn aan elkaar verbonden, de Amerikanen blokkeren telefoons en andere producten uit China. Ook blokkeren ze levering van belangrijke chips aan China. Het was dan ook niet lang wachten op dat China Amerikaanse producten zou gaan blokkeren. Apple is daar een mooi voorbeeld van. We hadden eerder reeds verzwakking in de grafiek en nu harde verkoopsignalen.  Let wel Apple is een enorm belangrijke zwaargewicht in veel indices en nog meer ETF’s dus een correctie van dit aandeel zorgt voor een daling van de algemene beurs.

Apple

Gefeliciteerd Google

Nog even leuk nieuws van een van de Giganten: de Google zoekmachine bestaat nu 25 jaar. Hoe hebben we het ooit zonder kunnen doen?

Adyen wil helaas nog geen bodem neerzetten.

Persoonlijk had ik wel gedacht dat we een bodem neergezet zouden hebben in het aandeel Adyen na de recente mega afstraffing. Maar afgelopen week zakten we weer door belangrijke horizontale steunniveaus. Hopelijk is het een paniek bodem en kunnen we nu weer opveren. Want het bedrijf heeft analisten uitgenodigd voor een uitleg van de huidige gang van zaken.

Adyen

Resume: de markten verzwakken maar het is alles behalve een paniek bodem in de markt. Zoals 2 weken geleden benoemd zijn de paar grote fondsen die de smalle basis achter de markt stijging zijn aan het verzwakken. Dit kan slecht nieuws voor de brede markt zijn waar toch al een groot deel niet mee deed in deze “Bull”fase.

 

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

 

Deel dit bericht: