Column: Onverwacht en toch verwacht

Net weer terug uit het zonnige Griekenland waar het weer goed was en de mensen heel aardig.

Een crash komt altijd onverwachts en achteraf kan iedereen het verklaren wat de oorzaak is geweest. Nu heb ik het al jaren over een grote correctie en die komt steeds maar niet en als hij uiteindelijk dan wel komt weten de experts waar het aan lag.

Het is een beetje zoals tijdens je vakantie in de zee gaan filmen met je waterdichte telefooncamera en dan uitglijden over een rots en hierdoor je telefoon onderdompelen. Vervolgens je toestel op zwart zien gaan en geheel zien crashen en helemaal niets meer doet. Achteraf herinneren je familieleden je de hele vakantie eraan dat het geen slimme actie was en dat je geen vertrouwen in de claims van de telefoonproducenten moet hebben. Dus dat waterdicht zijn van een telefoon is volgens hen allemaal reclame en dat het logisch is dat een telefoon het niet meer doet na aanraking met zeewater. Ja, ondanks dat water voor mij gewoon water is en of het nu zeewater of zoetwater is beide zijn gewoon nat en waterproof is voor mij waterdicht maar, achteraf is het klaarblijkelijk allemaal gemakkelijk.

De beurs is net zo, achteraf kan iedereen zeggen dat er geografische problemen waren, geopolitieke spanningen zijn, er enorme schuldenbergen zijn (nog meer dan voor de kredietcrisis), de rente veel te laag is en dus zou moeten stijgen, dat we op zijn minst te noemen een “vreemde president” hebben in het machtigste land van de wereld, dat de VS veel te veel geld uitgeeft aan defensie en te weinig investeert in het milieu en zijn infrastructuur…

Ik moet maar vaker op vakantie gaan, want gedurende mijn vakantie gebeurde, los van mijn Sony incident, precies wat ik verwacht had. De Euro dollar corrigeerde mooi en is nog in een consolidatiefase. Als we onder de 116,81 gaan hebben we een trenddraai, maar voorlopig gewoon een tijdelijke consolidatie.

21-8 01

De dollar had weinig effect op de beurs. De beurs werd meer beïnvloed door andere zaken, zoals oplopende en afnemende spanningen in Korea en weer bloedige aanslagen in Europa. Ik zal u mijn mening hierover besparen, want die begint zijn nuance te verliezen. Ik krijg zelfs begrip voor de Israëlische methode van oog om oog, tand om tand. Keur het niet goed, maar begin het wel te snappen.

21-8 02

Gauw maar naar de Candle grafiek van de AEX. Ik zie er geen hamer in en ga ervan uit dat er geen draaipatronen zijn. Kortom; de Twindicatorlijn is veel belangrijker en we hebben dus harde sell signalen.

Ook blijf ik hoofd-schouderpatronen zien in de grafieken, maar dat betekend ook dat ik gemakkelijk een correctie naar de 480 of verder zien.  Dat is dan pas een begin van een mogelijk veel grotere correctie.

21-8 03

De Duitse Dax blijft ook nog steeds mooi zijn verwachte patroon volgen en dus ook daar gewoon nog verkoopsignalen.

21-8 04

En ook de Eurostoxx50 blijft goed op koers om dus lager te gaan. In al de Europese indices zou je dus short posities kunnen innemen (turbo short of puts kopen).

21-8 05

Dow Jones een verkoopsignaal!

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk geven ook de Amerikaanse indices verkoopsignalen. De Dow Jones Industrial Average heeft een officieel verkoopsignaal gegeven in de Twindictor.

21-8 06

De Sp500 had dit al eerder gedaan, maar nu dus ook de Dow Jones.

21-8 07

De Nasdaq100 gaf een mooie verkoop, maakte een pull back en ging vervolgens weer omlaag. Het zijn allemaal patronen uit het boekje geweest.

21-8 08

Volgens plan

Voor mijn vakantie wees ik ook al op de Russell2000 index die vooruit liep op de rest en dit bleek ook prima te werken. Erger nog zelfs, beter dan prima.

21-8 09

Per saldo dus nog steeds verkoopsignalen en zelfs een versterking van de signalen. Dus optimisten bescherm uw posities.

 

– Door: Cees Smit (Frank van Dongen).
__________________________________________________________________________________
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: