Column: Oorlogseconomie

US Army helmet

Oorlogseconomie

Deze column is volledig op persoonlijke titel en is mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group BV). Maar deze publicatie is de professionele mening van Cees Smit (vroeger Frank van Dongen) en wordt als gedachte (visie) gedeeld door een ervaren beurshandelaar. Deze mening wordt ook als strategie toegepast in de Actief Offensief portefeuille (voorheen Lage Landen portefeuille). Geschreven in het weekend van 6 en 7 april. (publicatiedatum maandag 8 april 2024).

Afgelopen vrijdag hadden we weer economische cijfers die door de ‘slimme’ bondmarkt gezien werden als inflatie en hogere rente. De aandelenbeleggers vonden de aandelen vrijdag juist weer goedkoop nadat we al 1 dag correctie op de beurzen hadden gezien (buy on dips). Echter nu geef ik al meer dan 25 jaar een actieve handelscursus waar ik uitleg dat de bondmarkt altijd aan de goede kant zit en het domme geld in aandelen zijn. Maar klaarblijkelijk is nog niet iedereen op die cursus geweest en snapt niet iedereen voor wie ze partij moet kiezen in de strijd tussen de Bulls en de Bears. Maar als we het zo over oorlogseconomie hebben dan hebben we het niet over deze strijd.

2y T-Bonds
2y T-Bonds

We zien dus de Amerikaanse bondmarkt vrijdag lager en dus hogere rente naar aanleiding van hogere uurlooncijfer. Overigens goed opletten want we hadden wel een min weekje in de AEX ondanks de beweging van vrijdag en dat we gevoelsmatig alweer een tijdje niet gehad. Zie de week grafiek hieronder.

AEX Week
AEX Week

AEX een uitzondering?

Nee, Ook de Nasdaq had afgelopen week een kleine zwarte candle-stick en dus een daling-kje. Wordt het een consolidatie? of krijgen we eindelijk een correctie? Officieel is daar nog weinig van te zeggen.

Nasdaq
Nasdaq

Tot dat de bom valt

Nu ben ik een Boomer en opgegroeid met liedje over de val van de atoombom en was dan ook niet in echt geschrokken toen in hoorde over de Nukemap website waarin je kan kijken wat het effect is van een bom op Nederland. Nu is het natuurlijk wel schokkend te zien dat zelfs oude en kleine nucleaire bommen reeds mega grote effecten hebben. We komen via deze stap op de oorlogseconomie waar men het tegenwoordig over heeft.

Koop: Chips, olie en tanks

Het motto in Europa is dat we ons onafhankelijker maken van Amerika en Oekraïne helpen de Russen aldaar bezig te houden. Dus we moeten munitie, vliegtuigen, tanks etc. zelf gaan produceren. “Leuk” feitje is dat pensioenfondsen die met ons geld aan het beleggen zijn niet meekunnen in deze trend, want die zijn nog lekker ‘Woke’ aan het beleggen en hebben in plaats van rendementsdoelstellingen een veelheid van idealen die ze nastreven. In deze idealen is er geen ruimte voor vaderlandliefde of uitzonderingen inzake oorlog. Men belegt wel in chips, (die in drones en rakketten komen) maar niet in radarbedrijven, Tanks en buskruit (lees munitie). We zien zelfs in de praktijk dat als een institutionele belegger eerst in een bedrijf belegt zit, dat dit bedrijf zijn koers weerlegd onder druk van Europese politiek (en huidige tijdsgeest) waarna het bedrijf dus iets gaat doen met defensie (land verdedigen). Het gevolg is echter dat het pensioenfonds direct versnelt wil uitstappen en dit terwijl het bedrijf kapitaal nodig heeft. En er sowieso investering in de defensiesector broodnodig zijn.

Nvidia
Nvidia

Chippie

Nvidia is na een megastijging aan het consolideren en persoonlijk denk ik zelfs dat het voor de korte termijn zou moeten corrigeren. In mijn strategie heb ik dan ook een ETF met een leverage (4 keer) short om hier op korte termijn op te speculeren. Maar officieel zouden we nog even moeten wachten. Twindicator staat op 854,61 USD.

Olie

De afgelopen weken ging de olieprijs omhoog, omdat de geopolitieke spanningen alleen maar toenemen.  Dit was weer goed voor de oliemaatschappijen en deze tilden dus ook de diverse indices omhoog.

WTI
WTI

De Fancy of Defensie?

“Mijn schoonvader werkte bij defensie’, zei komediant Eric van der Woude ooit tijdens een optreden op het podium. De grap – die op een spraakverwarring tussen ‘defensie’ en het meidenblad de Fancy berustte” Maar dit blijft een briljante grap! Door naar serieus; Beleggen in de Europese tanks had financieel gezien ook briljant geweest. Het Duitse Rheinmetall maakt de afgelopen tijd een loodrechte stijging door en omdat ik van mening ben dat geen enkel aandeel dat lang kan zou ik op deze niveaus adviseren winst te pakken.

Rheinmetall
Rheinmetall

In de rest van Europa

Leonardo is de Italiaanse pantservoertuig bouwer en ook die heeft een loodrechte stijging heeft laten zien. Ook hier zou ik voorzichtigheid betrachten.

Leonardo
Leonardo

Cyber aanvallen

Los van de echte Defensie aandelen zijn er natuurlijk de Cyber-beveilings-aandelen, waar je in een moderne oorlogseconomie in zou moeten beleggen. Maar omdat we nog steeds onze wonden likken van een specifiek Europees Cybersecurity aandeel (Atos), zou ik hier alleen maar naar de ETF’s gaan.

Bitcoin voor de preppers?

Voor iedereen die denkt dat de wereld vergaat is er de Bitcoin. Echter we hebben verkoopsignalen in de Twindicator.

Bitcoin
Bitcoin

Terug naar de indices, Om te beginnen: De Duitse Dax

Want er is iets belangrijks veranderd de afgelopen week…

DAX
DAX index

De DAX heeft verkoopsignaal

De Duitse Dax Twindicator staat op 18.221,88 en dus was het slot vrijdag onder dit niveau en hebben we een officieel verkoopsignaal in deze indicator.

AEX
AEX

Bevestiging van het DAX signaal?

Nu zoeken we kijkende naar de DAX, altijd bevestiging in de AEX en Visa versa maar in de AEX hebben we wel in de Candles verkoopsignalen in de AEX, maar nog geen signaal in de Twindicator.

S&P 500
S&P 500

De S&P 500?

Echter de Amerikaansen S&P 500 heeft ook een signaal in de Twindicator omdat ook deze index onder de Twindicator staat.

Nasdaq
Nasdaq

Tech?

En ook de Nasdaq staat ook onder de Twindicatorlijn en dus ook hier een verkoopsignaal. Daarom even een tech lieveling die voor mij persoonlijk van tijd tot tijd een lievelingsshort is door goede afgeleide producten voor een korte termijn speculatie, namelijk Salesforce (CRM).

Het aandeel is volledig terug op oude hoogtepunten en lijkt korte termijn verkoopsignalen te geven.

Saleforce
Salesforce

En als we in detail kijken

Op donderdag zagen we een flinke daling en op vrijdag een (laf) herstel in de grafiek. We hebben een verkoopsignaal in de Twindicator. Krijgen we een groter verkoopsignaal? Gaat het weer gebeuren? Lange termijn is het aandeel waarschijnlijk interessant maar korte termijn kan anders zijn.

Salesforce
Salesforce

Belangrijk signaal in Salesforce dus en wellicht een gokje omlaag?

Tot slot moet ik iets zeggen over het record aan miljardairs in 2024 (zijnde 2.781 plus 141) en het record vermogen bij deze groep is 14,2 biljoen dollar…. Lees eens een boek over de crash van 1929 en je leest aldaar dat de ongelijke verdeling van kapitaal en het ontbreken van een middengroep tot zeer grote problemen leid. Je ziet het ook in de Cryptomarkt als een “Big Whale” munten verplaats naar een wallet waarmee hij kan verkopen schrikt de markt direct en gaat iedereen verkopen.

Ook moet ik nog even terug komen op mijn waarschuwing van vorige week rond het media bedrijf van Trumpie Dumpie. Mijn waarschuwing was niet geheel onterecht zo kijkende naar de ontwikkelingen van de afgelopen week.

Tesla
Tesla

En om mezelf nog verder omhoog te halen wil ik afsluiten met een herinnering aan mijn waarschuwingen rond Tesla.

Resume: We hebben na lange periode van stijgingen eindelijk weer verkoopsignalen en wellicht moeten we dan ook gewoon bescherming kopen onder de portefeuilles.

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

Deel dit bericht: