Column: Optimisme en aanslagen 28 mei 2017

De afgelopen week hadden we te maken met een gruwelijke aanslag in Manchester die gericht was tegen kinderen bij een concert. Er waren 22 doden en bijna 60 zwaar gewonden. Ondanks de vele tientallen slachtoffers was de beurs dit voorval snel vergeten. Ondertussen zijn de beleggers optimistischer dan tijden. Het optimisme is gelijk aan tien jaar geleden, maar toen stonden we aanmerkelijk lager in de diverse indices.

Bad country Germany

We hadden de afgelopen dagen een OPEC meeting, maar daar kwam weinig uit en de G7 meeting was alles behalve een goed verhaal. Trump noemde Duitsland een slecht land en dreigde Duitsland met een import heffing voor hun auto’s en nu kunnen we daar om lachen en zeggen dat hij gek is, maar denk eens na wat de effecten zouden zijn op heel Europa als de USA dit daadwerkelijk zou doen? Inderdaad, het zou een drama zijn die dan weer van ons eist dat wij maatregelen tegen de Amerikanen nemen, etc. etc.

Ondanks de problemen voor Europa tijdens de G7 is alles nog vrolijk gestemd. Als we vrijdag naar de Dow Jones transportindex kijken dan zagen we dat we ineens weer een koopsignaal hebben en (volgens de klassieke Dow theorie) zou dan de gehele beurs nog een keer omhoog moeten… Dus ondanks dat ik maar steeds beren op de weg zie gaat het feestje ogenschijnlijk gewoon door.

28-05 01

Twijfel in de Duitse Dax

Nu zat de Duitse Dax op slotniveau vrijdag wel vlak bij het Twindicator niveau (12.589,60) en waren we er intra day zelfs onder. Kortom; krijgen we nu een verkoop of was dit een soort pull back en kunnen we juist hard omhoog?

28-05 02

De AEX heeft reeds verkoopsignaal gegeven en is dus een officiële short. Natuurlijk zou het leuk zijn als we een bevestiging krijgen in de Dax.

28-05 03

Ook de Russell2000 is nog steeds een verkoopsignaal en afgelopen vrijdag heb ik weer uitgelegd tijdens de actieve handelscursus met mijn spreekwoordelijk Twinbroer dat small en midkap indices leidend zijn.

28-05 04

De volatility (zie VEAX) is heel laag en daarmee zou het uitstaande margin ook laag moeten zijn. Immers volatility is een onderdeel van de margin formule. Hoe meer paniek, hoe meer zekerheden men wil.

28-05 05

Margin debt indicator

Nu was ik voor de update van mijn presentatie van afgelopen week opzoek naar een grafiek van de margin debt. Ik stuitte daarbij op een aantal verontrustende artikelen. De Margin debt indicator geeft slecht weer aan. De situatie is vergelijkbaar met de internet bubble en de kredietcrisis.

28-05 06

Zie zelf het artikel van Yardeni.

28-05 07

of anders van de “optimisten” van Elliottwave, nu hebben zij al meer crisissen voorspelt dan ik en ik heb er al teveel voorspelt 😉 , maar interessant artikel en mooie grafiek.

28-05 08

Of lees het artikel op SeekingAlpha met de mooie grafiek.

28-05 09

Of deze grafiek uitgedrukt in het inkomen van de huishoudens.

Of lees deze website.

28-05 11

Tesla

Snel terug naar de vrolijkheid van Tesla, ik had gedacht dat we eindelijk omlaag gingen maar met een beetje pech krijgen we een head en shoulders failure en gaan we, als we door de oude top gaan, gewoon nog even 30 dollar hoger.

Amazon op naar de 1000 en daar voorbij

Het lijkt allemaal op een modern sprookje en ik weet niet of iedereen de Disney film Buzz Lightyear kent die riep: op naar de sterren en daar voorbij… en dat is wat Amazon aan het doen is. De koers staat ineens dicht bij de 1.000 usd. Daar verwachten we een aankondiging van een stock split. Dus een deling van de koers waardoor het aandeel weer optisch goedkoop wordt…

Op deze manier moet je wel heel geduldig zijn met het aangaan van een short.

28-05 12

Sprekend over Disney

Disney had te maken met een mislukte piratenfilm. Althans als we de critici moeten geloven. De koers van het aandeel is aan het dalen en ik hou zelf rekening met een verdere daling.

28-05 13

Helemaal als we langere termijn kijken.

Ook de week grafiek van Disney geeft een interessant verkoopsignaal en als we zien dat dit aandeel zo’n enorme performance achter de rug heeft dan zou je bijna denken dat het sprookje uit is.

28-05 14

Sprekende over sprookjes

First Solar is weer een beetje aan het herstellen en dit is ook weer heftiger gegaan dan verwacht, maar na een enorme daling zat het er een beetje aan te komen. Ik had al een call geschreven op mijn aandelen en als het zo door gaat moet ik of puts gaan schrijven om nieuwe aandelen te krijgen dan wel toch de ‘’in the money calls’’ doorrollen.

28-05 15

Fitbit nieuwe tool

Een ander aandeel dat ik altijd volg is Fitbit. Ze maken fitness tools en hebben weer een nieuwe activiteiten scanner uitgebracht en deze houdt overdag bij hoeveel je sport en houdt ook slaapritmes bij. Volgens mij kan dit product goed aanslaan en dan zou dit bedrijf snel weer omhoog kunnen. Maar wellicht nog even geduld tot na een koopsignaal in de Twindicator?

28-05 16

Dan ter afsluiting

Ondanks dat we allemaal vrolijker zijn van het weer moeten we goed oppassen dat we niet te vrolijk worden, want economisch zijn de signalen uit de echte economie te gemixed.

 

– Door: Cees Smit, ook wel Frank van Dongen.

 

__________________________________________________________________________________

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: