Column: Optimisme is een bijzonder ding

We hebben de Griekse problemen die weer op-burpen bij de Euro-meeting en die kunnen nog steeds gemakkelijk leiden tot een Grexit. Ook is er sprake van een mogelijke Britse exit (Brexit). Daarnaast waren er ook nog eens veel bedrijven die met tegenvallende cijfers kwamen, onder anderen de zo belangrijke Fang-bedrijven (Facebook, Amazon, Netflix, Google, etc.) maar geen van de zaken was belangrijk genoeg. Kortom; het optimisme onder de beleggers vindt nog geen exit.

Door: Cees Smit
Bron: IEX

Teruglopende winsten

Bedrijven deden al langer de truc om eerst de fantasie rond hun cijfers te temperen en vervolgens de verwachtingen te overstijgen. Maar recent weten bedrijven zelfs niet aan de al lagere verwachtingen te voldoen. Ik denk dan ook al tijden dat je alleen al op basis van teruglopende winsten een correctie zou moeten gaan zien op de beurzen. Maar nee, correcties zijn enge vieze dingen waar centrale banken niet van houden en dus komen ze nog niet voor…

Bund omlaag

…zelfs niet als de marktrente oploopt.

1

Ook de daling in China maakt geen indruk, maar belangrijk voor iedereen; China heeft een verkoopsignaal gegeven.
2

Gek Goud?

Ook is het raar dat het goud blijft stijgen terwijl de aandelen stijgen. Goud is een beetje aan het consolideren, maar heeft nog steeds een koopsignaal. Pas onder de 1.212 USD krijgen we draaisignalen.

3

Valuta manipulatie voor gevorderden

De Dollar Yen wordt met groot geschut verdedigd en de centrale bank van Japan trekt de Dollar door de Twindicator lijn. Ik ben altijd weer blij dat ik geen valuta speculant ben. Op lange termijn gaat de truc van de centrale bank natuurlijk niet lukken en ik vraag me af of ze door de weerstanden heen weten te tillen.

4

Euro Dollar is nog wel boven de Twindicatorlijn, maar mist de kracht nog even.
5

Het optimisme overwint ook in de olie

De olieprijs wist ondanks al het slechte nieuws van geen overeenstemming over de productie en dus gewoon nog teveel aanbod door gewoon te stijgen. Als iemand even kan uitleggen waar dit optimisme vandaan komt…
6

Dit resulteert in nog steeds optimisme in de AEX, hoewel we toch ook weer een -al dan niet tijdelijke- top neerzetten. Maar nog boven Twindicator welke op 441,96 staat.

Ook Duitse Dax trekt zich niets van de tientallen miljarden claims tegen Volkswagen aan. Nog steeds koopsignalen. Maar voor hoelang?

8

Noem me negatief

Dow Jones is ook weer vlak bij oude hoogte punten en ik mis een beetje het fundament onder het huidige niveau.

9

Vang de Fang?

FaceBook heeft nog steeds een koerswinst verhouding van boven de 85 en geeft technisch verkoopsignalen.
10

Amazon onder de 607,28 een sell, maar wellicht nu al een gokje met een Turbo Short.

11

Moet ik nog meer zeggen?

Netflix heeft een koerswinst verhouding van 343 en verkoopsignalen in de Twindicator.
12

Google, of ook wel Alfabet heeft ondanks lagere koerswinstverhoudingen dan de andere Fang-ers, toch ook verkoopsignalen. Dit duidt er op dat beleggers voorzichtiger aan het worden zijn.  Dus zeker nu nog niet nu deze aandelen kopen.

Wat moeten we nog meer niet kopen?

13

 

Apple geeft ook verkoopsignalen. Eerdere verkoopsignalen hebben een enorme daling teweeg gebracht dus of we het moeten negeren is aan u…
14

ASML  geeft ook verkoopsignalen.

15

Altice, een stuk minder kwaliteit dan ASML, geeft ook sinds een aantal weken een verkoopsignaal.

16

IBM geeft ook een verkoopsignaal. Ik zou er zo nog een heel kudde kunnen noemen, maar waarom zou ik? Ik denk dat het wel duidelijk is.

17

Ik kom nog even terug op eerdere koop-kandidaat, DDD. Ik heb dit aandeel, een 3-D printer fabrikant genoemd als koopsignaal. Maar nu we meer dan verdubbeld zijn vind ik, ondanks dat ik geen verkoopsignalen heb, het een mooi moment om winst te pakken. Doe bijvoorbeeld de helft van je positie weg of verkoop een call op de helft (of op alles).

18

Deze week zijn er veel bedrijfsresultaten bekend geworden en daarmee hopelijk nog meer richting. Ik ben voorzichtig, zowel omhoog als omlaag, dus hou ik korte stoploss limieten (dus geen grote risico’s aangaan) totdat we meer duidelijke signalen krijgen.

Nog even voor de liefhebbers: een verhaaltje over de Great Crash of 2016.

Deel dit bericht: