Column: Ouderdomsverschijnselen

Misschien kent u ook wel een opa of oma, of andere bekende die lijdt aan dementie of dementieverschijnselen heeft. Vaak is dit een gevolg van ouderdom. Nu heeft de Bull markt ook last van dementie. Mogelijk ook hier door de ouderdomsverschijnselen vergeet men belangrijke zaken. Of ben ik dement aan het worden? Want de markt vergeet zijn problemen alsof ze er nooit zijn geweest. Neem Noord-Korea dat maar raketten blijft testen en een dagje schrikken we en daarna zijn we alles weer vergeten en is de beurs weer omhoog alsof het niet is gebeurd. Dit weekend was er een waterstofbomtest. Gaan we nu opnieuw maar even schrikken en dan gewoon weer vergeten? We hebben dit eerder gezien met de banken en met de Griekse problemen en als iedereen het maar lang genoeg vergeet dan wordt het nog echt opgelost ook.

Rampen in de VS

Je hebt naast de president, nu ook een natuurramp in de VS. Beide kosten veel geld, zo worden de gevolgen van de orkaan in Texas op 125 miljard geschat en de markt gaat naar een all time high alsof het positief is voor iedereen?!? Even ter idee; we hadden eerder een crisis in Europa omdat Griekenland, de rest 195 miljard moest betalen. Dat vonden we toen een probleem maar als nu de verzekeraars en de overheid 125 miljard moeten betalen is dat een reden om heel enthousiast te zijn?

Korea

Nu hebben de Amerikanen nog een trauma van een eerdere Korea-oorlog en zullen los van Trump, niet zo snel een oorlog beginnen. Wie los van de Amerikanen zich in het gevecht kunnen storten zijn de Japanners. De Nikkei gaf vrijdag nog een koopsignaal, maar gelukkig wachten we altijd een dagje af en sta ik sowieso niet vooraan bij koopsignalen.

4-9 01

AEX, het was even leuk

Terwijl we vorige maand net even leuk op weg waren (omlaag), hadden we vorige ineens weer een V-bodem en ging het met sprongen hard omhoog zonder enige correctie, als iemand me uit kan leggen waarom dan begrijp ik het ook. Nu zullen er lezers zijn die mogelijk een poging willen wagen, maar bespaar me de moeite.

Het is los van de extreem lage rente, op een normale manier niet te verklaren. Nu heeft de Twindicator nog geen koopsignaal gegeven en dus zit ik nog short. Toch is leuk anders.

4-9 02

De Duitse DAX een zelfde laken een pak, ook hier nog short signalen en pas boven 12.308 een koop.

4-9 03

Eurostoxx50 bevestigd het plaatje van de AEX en DAX.

4-9 04

Euro dollar oorzaak

In tijd van oorlog zou de dollar omhoog moeten, althans dat was vroeger zo. Maar vroeger was ook een hoge Euro slecht voor de export en gingen bedrijven omlaag hierop, nu maakt ook dat niet uit. De opgelopen spanningen in Korea zouden de dollar best weer even kunnen versterken. 117,71 is het Twindicator trenddraai niveau.

4-9 05

Sp500 ging vrijdag nog door de Twindicator lijn en gaf een koopsignaal. Op maandag ziet het er waarschijnlijk anders uit.

4-9 06

Dow Jones deed net als de Nasdaq en de Russell …

Alle indices in de VS gaven vorige week een koop. Nu is deze column in het weekend geschreven en hou ik al langer rekening met een grotere correctie (omlaag). Wordt Korea dan toch de tricker?

4-9 07

Amazon is wat mij betreft nog steeds één van de duurste aandelen. Vrijdag bijna een koopsignaal, maar bijna is nog niet helemaal. Dus een vrolijke short met korte stoploss.

4-9 08

Ahold opvangen?

Bij ons op kantoor zijn ze na de koersval heel enthousiast over Ahold. Zo erg dat zelf ik (als oude beer) er vrolijk van wordt, maar nu is de regel dat je altijd moet oppassen met een vallend mes en je moest het even laten uitstuiteren voor het grootst te kopen. Als ik de grafiek bekijk weet ik nog niet echt waar die steun vandaan moet komen. Op korte termijn zien we geen steunlijnen.

4-9 09

Gaan we langere periodes bekijken dan wordt je al helemaal niet vrolijk. Je kan met een hoofd-schouderpatroon gedachten gemakkelijk aar de 11 euro of lager. Nu geloven velen niet in het patroon, maar ikzelf helaas wel.

4-9 10

Ook de Ahold maand grafiek stemt niet direct vrolijk. Wordt het toch de dollar die pijn doet?

Speculatief heb ik wat aandelen opgevangen, maar technisch is daar nog niet echt een verhaal voor.

4-9 11

Google één van de FAANG aandelen gaf vorige week in lijn met de indices een koopsignaal toch wil ik nog wel een gokje omlaag wagen en een goedkope put aanschaffen.

4-9 12

Tesla één van de aandelen die ik regelmatig even short. We hebben in de candle week grafiek een Engulfing bear patroon (negatief patroon). Dit weekend stond er een goed verhaal over waterstof in het FD en eerder een verhaal over de vervuiling van elektrische auto’s in het NRC. Dus wie weet wordt elektriciteit het toch niet? Zelf al zou iedereen elektrisch gaan rijden dan nog is Tesla straf gewaardeerd.

4-9 13

Korte termijn nog geen officieel verkoopsignaal maar wie niet waagt wie niet wint. Technisch zie ik een mogelijk hoofd-schouderpatroon.

4-9 14

Om het sprookje te eindigen

Deze keer eindig ik mijn column met een (dubbel) short ETF (een Tracker) oftewel een beleggingsproduct dat inspeelt op hogere rente. Ik had ook een short aandelen product kunnen pakken en we zien dan bij beide dat continue short zitten niet een lekker resultaat geeft. Al zou je nu heel erg gelijk gaan krijgen dan nog zal je niet je eerdere verlies goedmaken.

4-9 15

Een hoop puts doet leven

Van tijd tot tijd short is beter, maar ook dat heeft de laatste paar jaren niet het succes gegeven wat ik ervan gehoopt had. Nu hebben we ook niet fors verloren en wel steeds kansen gecreëerd omlaag, maar als het niet valt dan voldoe je niet aan die omlaag gekozen posities. Echter, een Chinese markt zonder vangnet, crypto valuta die extreem gestegen zijn, een schuldenberg die wereldwijd (ook in China) hoger is dan ooit en een Shiller PE net zo hoog als in 1929 en 2000 geven net als een aantal gekkies in de top nog hoop op een correctie.

 

– Door: Cees Smit (Frank van Dongen)

__________________________________________________________________________________

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: