Column: Ouderwets gek

De markt is ouderwets gek, afgelopen week kwam het aandeel SnapChat naar de beurs en dit aandeel verliest meer geld dan dat ze omzet hebben. Dus even in Jip en Janneke taal; je hebt een ijszaak en je verkoopt 10 ijsjes van 2 Euro dat is dan in dit geval 20 euro omzet. Nu denk ik dat is toch niet zo moeilijk in dit voorbeeld doe je er wat salariskosten bij en klaar ben je, maar bij Snap is het allemaal niet zo gemakkelijk als het voorbeeld, het is een bedrijf dat een gratis App aanbied. Je kan met de App korte filmpjes versturen en ontvangen die maar eenmalig te bekijken zijn en daarna zelfs zonder dat ze gekeken zijn binnen 24 uur verdwijnen. Dus niet echt geschikt om de zin van het leven te bespreken, maar meer voor flut verhaaltjes en leuke onzin. Kortom; jonge jeugdige gebruikers die niet zitten te wachten op reclame en door de snelheid en vergankelijkheid ook minder geschikt voor advertenties.

Maar beleggers stonden in de rij om deze aandelen te kopen de introductie was al duur op 17, maar al gauw ging de koers naar 24 en de tweede dag was het slot van Snap 27,09 USD.

Even leuk

Bij een koers van 27,09 USD is het bedrijf Snap Inc bijna 23 miljard waard, maar overigens noemt men zichzelf geen social media aandeel, maar een camera aandeel? Nog wat leuke getallen: Profit margin percentage: min 127 procent en een operating margin van min 129 procent. Return on Asset min 24 % en return on Equity min 45%. Tot slot een EBITDA van min 491,27 miljoen USD en een Net income van min 514,64 miljoen. Je zou maar fundamenteel analist zijn en hier een kooprapport over moeten schrijven :)…

Snappie het nog?

We zien nu in de social media wel meer van dit soort gekkigheid en dit hebben we rond 2000 ook meegemaakt met internet bedrijven en bijv. de Browsers. Bedrijven als Netscape en Altavista (zie ook deze)  zijn nu niet eens meer bekend, maar waren de toppers van toen. Natuurlijk zou ik ook de Nederlandse zoekmachine Ilse en Newconamy van marktonderzoeker Maurice de Hond of Tiscali , VA Linux of WOL kunnen noemen. Er zijn er nog veel meer. Al deze bedrijven kwamen naar de markt en werden meestal in de IPO nog wel een succes, de problemen kwamen meestal later. Dus mocht u toen in deze aandelen long gezeten hebben dan moet u zich afvragen of de spreekwoordelijke ezel zich nog een keer aan dezelfde steen wilt stoten. Ik kan u verzekeren dat ik short zat toen de Bubble barste en dat was ik ook niet weer van plan. Eerst laat ik het allemaal nog even uitrazen.

Effect op de beurs?

Los van de gekte met aandelen zijn er meer gekke dingen. Zo loopt de rente in de VS op en ging ondertussen het goud is weer omlaag, maar voor ik even langs de indices en wat andere zaken ren wil ik iedereen even echt laten nadenken over de effecten van de vergrijzing, het protectionisme van Trump, de klimaat veranderingen (De Poolkaap is in jaren niet zo dun geweest), de enorme schuldenberg en als laatste nu we het toch over enorme bergen hebben… het enorme wereldwijde plastic probleem.

Terug naar de kleinere problemen

6-3 01

De Euro Dollar staat op een speciaal niveau. Namelijk op 1,06314 krijgen we een koopsignaal in de Euro. De Euro wordt dan sterker en de Dollar, ondanks de oplopende rente alleen maar zwakker. Nu hebben we natuurlijk een hele rits Europese verkiezingen voor de deur die mogelijk weer grote effecten gaan geven op de Euro maar toch goed om te weten…

Geef goud als je van elkaar houdt

Goud staat ook in de buurt van een belangrijk Twindicator niveau. Als we iets lager gaan dan krijgen we een verkoopsignaal. Even opgelet dus, want Goud heeft heel trendmatig bewogen.

 6-3 02

Bonds VS have more fun

We horen de FED nu elke keer over renteverhogingen en we zien de obligatiemarkt ook omlaag gaan en dus de rente stijgen, maar dit zou niet positief voor aandelen moeten werken. Toch?

6-3 03

Pret van korte duur?

De Dow Jones grafiek liet afgelopen donderdag even een heel kort verkoopsignaal zien in de Candle grafiek maar in hoeverre dit iets gaat zeggen weten we vandaag op het slot in de VS. Voorlopig lijkt de trend niet kapot te kunnen.

6-3 04

Even inzoomen op kaarsjes

We zien op donderdag een Dark Cloud Cover, dit is een negatief patroon. Op vrijdag hebben we weer een Bullish Harami Cross, dit  spreekwoordelijke “spirituele” kruis werkt helend maar overschaduwd het negatieve patroon niet, ook moeten we nog wel bevestiging krijgen op maandag met een positief slot in de Dow is de Harami pas bevestigd.

6-3 05

De Amerikaanse Small en Midkappers?

Russell2000 geeft ook in de candles wat topjes aan, maar ook hier zeker geen keihard verkoopsignaal. Daar is het dus nog veel te vroeg voor. De Small en midkap aandelen lopen wel altijd voor in de economische cyclus.

6-3 06

De positivo’s

Ook in Europa lijkt het voorlopig een heel positieve stemming. Als je bijv. naar de Eurostoxx50 kijkt dan is de candle van donderdag in Europa op vrijdag helemaal overvleugeld met positivisme.

6-3 07

De Europese banken index die eerder een verkoopsignaal gaf, heeft weer een koopsignaal gegeven. Kortom; de beren moeten oppassen het is nog niet veilig voor ze.

6-3 08

De EB?

De EB indicator op de Aex heeft ook ineens geen enkel verkoopsignaal meer en ook hier is in de candle niets meer over van de engulfing bear.

6-3 09

 

Twindicator AEX onveranderd positief

De Twindicator in Amsterdam blijft vrolijk op groen. Zo vrolijk dat je bijna gaat twijfelen…

6-3 10

Nog meer gekte

Ook op fonds niveau zien we ook in Nederland gekke dingen. Neem even Advaced Metallurgical Group, AMG. Niet te verwarren met de auto tuning AMG. Vrijdag schoot de koers o.a. omhoog op verhalen over batterij grondstoffen. Die zijn natuurlijk met het oog op elektrische auto’s heel interessant.

6-3 11

En als we even naar AMG langere termijn kijken dan zien we ineens dat we in de goede oude tijd nog veel hoger stonden. Ik zit zelf ook long in dit aandeel.

6-3 12

Veiligheid boven alles

Gemalto maakte ook een grote sprong de afgelopen tijd, maar heeft als ze de weerstand weten te beslechten ook nog veel meer ruimte omhoog. Ik ga ook weer long in dit aandeel als het iets hoger gaat. Het zit in een prima sector, beveiliging is helemaal hot.

6-3 13

Tesla nog steeds onder Twindicator

Tesla is alleen een aandeel dat nog steeds verkoopsignalen heeft. Ik hoop zelf op een pull back naar de 264 om daar weer short te gaan. En/of een mooi hoofd-schouderpatroon met uiteindelijk een koersdoel van 185 USD.

6-3 14

In vergelijking met Snap

GoPro is kijkende naar Snap heel goedkoop, maar eigenlijk is elk aandeel goedkoop ter vergelijking met Snap :)…

6-3 15

Niet te filmen

GoPro heeft bij een koers van 8,84 USD slechts 1,26 miljard waarde en dus een koopje voor SnapChat :) , maar die maken bruto nog 461.92 miljoen winst. Alleen gelukkig voor Snap is de EBITDA  min 287,15 miljoen USD. Ik zit ze long en blijf erin geloven dat de gekte ook hier kan toeslaan.

Voor de rest is het voor de beren even afwachten tot er meer signalen zijn met bevestigingen dat de gekte ten einde is.

Deel dit bericht: