Column: Over de top

Over de top

Deze column is op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group BV) vertegenwoordigen, maar is de persoonlijke mening van Cees Smit, 25 juni 2023

Nu wilde ik om de relatieve saaiheid van de beurs te benadrukken het hebben over het weer korter worden van de dagen en dus dat we weer richting de winter gaan. Immers na langste dag zijn we over de top, althans kijkende naar de hoeveelheid licht op een dag. Bij de beurs zou je ook denken dat we over de top zijn. De stijging is niet breed, de waarderingen zijn hoog en de rentes blijven stijgen.

Afgelopen week steeg de rente iets omdat diverse centrale banken een rente stapje zetten. De Turkse Centrale bank deed zelfs een stap. Ook de FED die eerder even niets deed was duidelijk over de toekomst en gaf aan zeker nog stappen te zullen zetten. Maar voor we hier verder op ingaan moeten we nog wel iets bizars benoemen wat van grote invloed had kunnen zijn op de beurzen.

Groots nieuws

We hadden namelijk dit weekend het Russische huurlingen legioen van de Wagner groep dat zich tijdelijk tegen Poetin keerde. Dit was omdat de huurlingen al dan niet per ongeluk waren bestookt door de Russen en dat ze al tijden niet genoeg munitie geleverd zouden krijgen. Als er een interne strijd was opgelaaid dan had dit positieve gevolgen voor de oorlog kunnen hebben. Uiteindelijk lijkt het op een groot toneelstuk en kan het nu zelfs negatief voor de Oekraïne uitpakken als Poetin namelijk nog meer munitie en steun gaat geven aan de soldaten kan het ook gemakkelijk heel slecht uitpakken.

Maar nu zijn we wel speculanten maar over oorlogen moeten we het speculeren maar aan anderen overlaten. Dus terug naar de rente. De 2jaars rente heeft nog steeds verkoopsignalen in de obligatiekoersen en kan zeker door een volgende rente verhoging ineens een tik omlaag in de koers krijgen.

2jaars

 

Korte termijn is er nog weinig aan de hand maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.

30jaars Tbond

Bonds have more fun?

Lang lopende Amerikaanse obligaties (30 jarige), hebben ook nog steeds verkoopsignalen. We zijn een paar keer tegen de Twindicator lijn aan gebotst en omdat we deze niet doorbroken hebben zou je technisch een verdere verzwakking verwachten. 

Bund

German Bunds

Met de Europese rente is het een beetje hetzelfde laken een pak. De German Bund future geeft soortgelijke verkoopsignalen. En een hogere rente zou niet goed moeten zijn voor de aandelen.

AEX index

Eindelijk weer een verkoopsignaal, petje 750

AEX Twindicator 756,89 slot 756,60 vrijdag en dus een verkoopsignaal. Ook de EB indicator heeft een verkoopsignaal. In de Candle grafiek zien we per vrijdag een Doji (twijfel) en dus moeten we wachten aan welke kant “de twijfel” op gaat. Dus krijgen we een stijging of een bevestiging van een daling.

SP500

In Amerika is alles beter

In de Amerikaanse Sp500 hadden we wel in de Candle grafiek een toppatroon, maar nog geen verkoopsignalen in de Twindicator of andere indicatoren. Dus op dit moment gaat mijn aloude vergelijking met de Titanic nog niet op.

Dax 

Toch bevestiging van verkoopsignaal

Hoewel de S&P 500 dus nog geen bevestiging voor een daling heeft gegeven, zien we deze wel in de DAx. De Duitse Dax geeft de bevestiging van verkoop. Dus ook in de Dax hebben we verkoopsignalen en dat na eerder All time High niveau.

Nasdaq

Al pech met Tech?

Nasdaq verkoopsignalen in de Candle grafiek maar nog niet in de Twindicator. Vermoedelijk weet men de markt nog hoog te houden tot einde maand en dus einde kwartaal.

Vola Russell

Nog even naar de volatility gekeken

Omdat ik problemen heb met de VIX data, kijk ik tegenwoordig naar de Volatility op de Russell 2000 en aangezien dit toch gelijk oploopt. De Volatility in de opties is weer extreem laag. Het is zoals we ook in 2020 gezien hebben en als de Volatility eenmaal omhoog schiet dan is hij ook niet meer te houden.

NN Group

Winst verzekerd

Er is veel gaande in de verzekeringswereld. Aegon heeft zijn Europese klanten verkocht aan ASR maar NN Group blijft de grootste. Persoonlijk vraag ik me af of de mega overnames echt goed voor de concurrentie en dus de consument is? NN begint technisch steeds meer op te veren en kan gemakkelijk een koopsignaal krijgen. Als je naar het dividend  rendement kijkt dan zijn het toch leuke aandelen om in je portefeuille te hebben.

Aegon 

Inruilen?

Aegon wil met de verkoop aan ASR dus de Nederlandse client inruilen en zich gaan focussen op de Amerikaanse. Maar Aegon noemt de Amerikaanse middenklasse in de VS zo tussen de 50.000 dollar inkomen tot pakweg 200.000 dollar en volgens Aegon zijn dat 68 miljoen gezinnen in de VS. Hoewel we dus koopsignalen hebben in Aegon zou ik persoonlijk liever een Nederlandse versie hebben en dus prefereer ik NN Group boven Aegon.

Adyen

Zeg eens Aaaagh!

Fintech bedrijf Adyen heeft verkoopsignalen in de Twindicator. Nu kan dit bij de bodemvorming horen maar als ik kijk dat Adyen 83 keer de verwachte winst staat volgens Yahoo Finance dan vraag ik me af of de bodem echt al geweest is. Nu ben ik sowieso geen fan van dit bedrijf omdat het maar twee keer per jaar met cijfers komt.

Paypal

Liever Paypal

Nu heb ik al eerder gezegd dat ik liever Paypal heb. Dit aandeel komt wel ieder kwartaal met cijfers en updates en staat slecht 28 keer de verwachte winst. We hebben koopsignalen in de Twindicator en dit aandeel heeft wel heel lang een bodemproces laten zien.

Chipotle Mexican Grill

Chipotle Mexican Grill (CMG)

Nu hebben de oude rotten in het vak een heel ander fonds voor ogen bij de ticker CMG, maar dat terzijde. Fundamenteel extreem duur voor een restaurant keten, je betaald 55 keer de winst. Maar omdat het een winnaar in koers was krijgt het aandeel zelfs nog koopaanbevelingen van analisten. Ik zie een hoofd schouder patroon en heb verkoopsignalen in de Twindicator. Kortom ik zal op Twitter met een put constructie komen om te profiteren van een daling.

Just Eat

Dan liever iets laten bezorgen

Om even af te sluiten in de restaurant sfeer ik zou liever iets laten bezorgen door Just Eat. Het aandeel blijft maar uit-bodemen ondanks toch veel goed fundamenteel nieuws. Kortom dit aandeel kopen we gewoon.

 

Resume: De Amerikaanse beurs is aan het verzwakken en de volatility is extreem laag. Het lijkt een beetje op een rollercoaster karretje dat bijna klaar staat voor een ritje omlaag. Als we binnenkort weer bedrijfscijfers krijgen moeten we niet verbaasd zijn dat we winstwaarschuwingen en andere tegenvallers kunnen gaan krijgen. De vraag wordt kunnen we dit huidige beurs enthousiasme vast houden?

 

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

 

 

Deel dit bericht: