Column: Oversold! Door afvalrage

Oversold! …door afvalrage?

Deze column is volledig op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group BV) vertegenwoordigen, maar is altijd de persoonlijke mening van Cees Smit (vroeger Frank van Dongen) en wordt toegepast in de Actief Offensief strategie. 8 oktober 2023 (publicatie- datum 9 okt).

Nu had ik eerst omdat het Columbus day in de VS is, een titel willen maken met column-bus day. Maar geen enkele grap lijkt me gepast na de ontwikkelingen in Israël.

Vorige week benoemde ik in mijn column Bullmarkt Shut-down de mogelijk lockdown die er uiteindelijk door besprekingen en vergaderingen in het weekend niet kwam. Maar de positieve gespreken hadden een heel bijzonder bijeffect, namelijk de hard liners waren niet blij met een compromis en dus werd de republikeinse “speaker of the house” weggestemd door de republikeinen als wraak. Daarmee hebben we over 45 dagen weer een groter probleem met de Amerikaanse politiek, maar wie dan leeft dan zorgt lijkt het motto. We moeten ons ook af gaan vragen zo kijkende naar alle schandalen en rechtszaken rond Trump wat we met onze Amerikaanse beleggingen willen als deze man onverhoopt president wordt?

Schokkende beelden

Maar voor we verder gaan met een terug en vooruitblik, ook dit weekend veel nieuws dat belangrijk is voor de beurs. Deze week eigenlijk schokkender dan vorige week, want op Simchat Torah (een joodse feestdag die de afsluiting van de jaarlijkse cyclus van openbare Torah-lezingen viert en markeert), werd er 50 jaar na de Jom Kippoeroorlog een grootscheepse wrede aanval op Israël en zijn burgers werd uitgevoerd. Een 9 11-achtige actie, waarbij juist de burgers aangevallen en slachtoffer werden. Hierbij verliezen de Palestijnen iedere vorm van sympathie. De vraag is of bewezen kan worden dat Iran hulp geboden heeft, want dan kan het conflict gemakkelijk escaleren met grote gevolgen voor de olieprijs. Ook moeten we gaan zien hoe de Arabieren reageren op de steunbetuigingen van Europa en Amerika. Extra dingetje: De Amerikaanse beurs is maandag wel open, maar zal in verband met de officiële feestdag Columbus-day (waarbij dus de rest van de VS vrij is), minder liquide zijn, de vraag is dus hoe gaan we reageren?

Helaas is dit conflict onvoorspelbaar in zijn verloop, maar zal zeker effect hebben op de olieprijs en ook op de vele Tech bedrijven die daar gevestigd zijn. Nu was olie de afgelopen week juist omlaag en was iedereen blij met inflatie effecten hiervan. Maar dit weekend liep de olieprijs in Midden Oosten op.

WTI

Olieprijs hoger

Lange termijn zal de olie meer gestuurd worden door een eventuele economische teruggang, dan door korte termijn conflicten.

WTI lang

De Rente in de VS liep afgelopen weken verder op

Zoals vorige week beschreven in mijn column Bullmarkt Shut-down  liep de rente wereldwijd op en dit had een negatief effect op de aandelen. Ook de benoemde verkiezingen in Slowakije werd voor Europa niet gewonnen door de juiste persoon. Kortom ook daar liggen conflicten op de loer.  In het licht van inflatie is het ook nog wel goed om de Suikerprijs in de gaten te houden. De Suikerprijs staat op historisch hoge niveaus. Zie bijvoorbeeld de Suiker Futures.

Suiker futures

Nog geen teken van omkeer

Laten we toch nog een keer naar de rente grafiek kijken want we hebben dus nog geen draai signaal gezien. Snel door naar het effect op de aandelenmarkten.

30jaars USA

Zaagmans of zaagtand?

Ondanks dat de obligaties geen verandering van betekenis lieten zien reageerde de aandelenmarkt op de economische cijfers van o.a. de uurlonen die lager waren. Maar wat zijn de effecten van de stakingen hierop? Nu hebben we sowieso in een dalende trend vaak met een zaagtandbeweging te maken. Het is dan ook normaal dat we terug gaan naar de Twindicator lijn. Voor de Nasdaq Composite Index is dat: 13.528,64. Boven dit niveau krijgen we dus een signaal dat de daling nog niet wil doorzetten.

Nasdaq

Afval rage?

Maar het is goed om even te kijken wat de index de afgelopen week nog meer bewoog. Het waren juist de defensieve (lees voeding en dranken) bedrijven die onderuit gingen. De reden was dat Walmart woensdag aangaf dat het al zover is een impact te zien op de winkelvraag van mensen die Ozempic en Wegovy en andere eetlustremmende medicijnen gebruiken. Je gaat jezelf afvragen hoeveel mensen gebruiken dit dan? En hoeven we helemaal niet meer te eten, of eten ze gewoon minder? En kopen ze dan minder of eten ze alleen minder op? Schrok niemand van de neveneffecten van deze medicijnen?

Ondanks mooi weer (klimaatverandering?)

Unilever heeft in Europa goed ijs weer, maar werd zoals gezegd massaal in de verkoop gedaan omdat een klein deel van de consumenten (alleen in de VS) stoppen met over consumptie en lijnen met medicijnen. Nu hadden we technisch al langer verkoopsignalen maar bijzonder was het zeker.

Unilever

Maand na maand

De Maand grafiek staat op een belangrijk punt en een verdere daling kan gemakkelijk nog meer daling veroorzaken. Of dit fundamenteel ook juist is kunnen we betwijfelen.

Unilever lang

De ijsco en voedingsvriend Nestle

Normaal is ook Nestle heel save en weinig volatiel, maar ook dit aandeel werd in de afslank paniek gedumpt en noteerde even onder de 100 Swiss Frank.

Nestle

Lange termijn plaatje

De Maand grafiek van Nestle is minder dramatisch dan Unilever en voor je het weet belanden we op een steunniveau in de lange termijn opgaande trend. 

Nestle lang

De een zijn brood

Maar als iedereen last heeft van die afslank “medicijnen” hoe gaat het dan met de producent van dit middel?

Nova Nordisk

Een Super Novo

De “afslank” middelen Ozempic is net als Wegovy een product van farmaceut Novo-Nordisk. Novo Nordisk is Deens maar wordt ook in Duitsland gehandeld en heeft juist op korte termijn verkoopsignalen.

Novo Nordisk

Steile wand race

De week grafiek van Novo Nordisk lijkt en is heel steil. Door de stijging is dit het grootste bedrijf (een van de bedrijven) in Europa geworden. Door de snelle stijging (rally) en een hoge K/W (44) zou het advies  minimaal zijn dat we voorzichtig moeten zijn met een investering in dit aandeel. Mocht je nu willen kopen is het beter slechts een deel van je gewenste bedrag te doen en het even aan te kijken. Mocht er een correctie komen heb je ruimte om de rest te kopen en zo je gemiddelde prijs te verlagen.

Besi is net de Nasdaq index

Ook Besi is terug richting de Twindicator lijn (96,44 EUR). Ook hier de vraag blijft het bij een pull back en gaat het hierna los? Of gaan we toch nog een periode zijwaarts?  

BESI

Terug naar retracementlevel?

Betaalbedrijf Adyen begint op te krabbelen en is door de Twindicator heen. Ook in de retracement theorie zou je verwachten dat we nog best wat hoger kunnen.

Adyen 

AEX onderuit

De AEX ging dus door voedings- en drankbedrijven omlaag. Door de daling hebben we nog steeds een verkoopsignaal in de EB indicator en ook de Twindicator ligt pas op 740,48. Let wel: we zijn oversold en denk dus aan de zaagtand beweging.

AEX retrace

De Dow Jones flat voor het jaar

Een ander gek fenomeen is dat bepaalde indices dit jaar hun winst weer hebben ingeleverd terwijl er een handvol aandelen zijn die honderden procenten stijging achter de rug hebben. De Dow Jones staat voor het jaar min of meer flat. Maandag Columbus day, met minder liquiditeit, maar het patroon is technisch niet positief.

Dow Jones Mini

Gelijk gewogen in de min

De S&P500 heeft nog wel 12,5 procent positief rendement staan voor dit jaar (YTD). Maar zoals al meerdere keren uitgelegd zijn het een handvol aandelen die deze stijging geven. Je kunt dit mooi zien door eens naar de ‘equally weight’ Index te kijken. Daar is dus ieder aandeel even zwaar gewogen. Deze index staat 5.684,30 en is YTD 48,09 punten lager en dus 0,84 procent negatief. 

Nu kan het natuurlijk aan mijn negatieve blik liggen, maar ik zie een Hoofd Schouder Patroon opdoemen in de S&P 500 en voorzie een grotere beweging naar de 3.750 en mogelijk lager.

Sp500 mini

Voila: Vola

Een dingetje wat niet uit kon blijven was natuurlijk het oplopen van de bewegelijkheid (volatility). De Vola is boven de 20 wat nog steeds niet schokkend is maar procentueel is de beweging van 15 naar 20 een behoorlijke. Persoonlijk hou ik rekening met een nog hogere volatiliteit.  

Vola Vix Russell

When in doubt koop goud

Zoals iedereen weet die een woordje over de grens spreekt moet je in tijden van onzekerheid kijken naar goud. Nu was goud net als olie iets teruggevallen maar wellicht is het Midden Oosten conflict wel een reden dat goud weer iets kan herstellen?

Goud

Steen en been

Tot slot wil ik het nog even hebben over het Franse Tech bedrijf Atos. Zakelijk heb ik long posities en ik had gedacht dat dit de tip van 2023 had kunnen zijn.

Atos kort

If you like them at… You love them 5,00 euro.

Even terug, omdat de consultancy business van dit bedrijf in en direct na de coronatijd slecht draaide (iedereen thuiswerken en niet naar kantoor) ging het slecht met het bedrijf. Maar na de start van de Oekraïne oorlog en de start van de cyber oorlogen, dacht ik ga op zoek naar een Europees Cyber-security bedrijf. Deze had ook nog eens een supercomputer die voor Ai en door de Franse Defensie gebruikt wordt, een Europese Cloud (data opslag) en als slagroom op de taart was er ook nog een overname spel. Immers het bedrijf zou gesplitst worden en had voor verschillende onderdelen al biedingen die hoger liggen dan de gehele marktwaarde. Maar met al die ‘wijsheid’ koop je op de ‘low’ van 2008 en dan gaat je positie alsnog de puttenbak in. Dit omdat shortist-en (Hedge funds) in dit aandeel het speelveld bepalen en geruchten over noodzakelijke emissies de wereld in gooien. Ondertussen zijn beleggers er klaar mee en zelfs ik durf niet meer bij te kopen. Nu kan dit bedrijf door de Franse overheid genationaliseerd worden als het helemaal fout gaat (dit omdat ze ook de defensie van Tech voorzien), maar dat is toch nog niet mijn verwachting.

Gek scenario?

Dit wordt meer een aandeel dat we binnenkort horen dat een miljardair er een bod op doet van 15 en dan ineens vallen analisten over elkaar heen om te roepen dat dat eigenlijk te weinig is… Tot die tijd doe ik even niks en blijf ik long. 

Atos lang

Just… nog een dingetje

Los van Atos waar ik dus weinig van begrijp heb ik ook recent weer een belang gekocht in Just Eat. Ook ik bestel gewoon nog steeds via Thuisbezorgen en in dit segment is het helemaal niet vreemd als bijvoorbeeld Prosus een belang neemt of een onderdeel overneemt toch? Waarom willen we ze op 100 euro wel kopen en op 11,00 euro hebben we geen interesse? Kijk ook nog maar eens het webinar op deaandeelhouder.nl waar de topman uitleg kwam geven.

'Just Eat 

Resume: een aantal aandelen zijn de afgelopen tijd hard geraakt en veel van deze aandelen lijken optisch best goedkoop. De markt is oversold en kan dus best iets opveren. Maar voorzichtigheid blijft geboden, zeker nu de olieprijs oploopt en de spanningen in het Midden Oosten weer opgelopen zijn. We missen sowieso nog altijd een paniek prikker en dus de echte bodem hebben we nog niet neergezet. Een paniek- prikker kan historisch gezien gemakkelijk in oktober voorbij komen.

 

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

Deel dit bericht: