Column: Pak poen in het Bedrijfscijferseizoen

Pak poen in het Bedrijfscijferseizoen

Deze column is op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group) vertegenwoordigen. Cees Smit, 22 jan 2023

 

Netflix en andere Tech bedrijven hadden kijkende naar de verwachting van de analisten goede cijfers en het werkt dus zeker als je eerder je verwachting fors verlaagd… Maar hoe goed gaat het echt als je als Tech reus en groeibedrijf zoals Google veel mensen moet ontslaan? Is ontslag een teken van kracht geworden? De Techboys alleen al ontsloegen meer dan 70.000 mensen, even op een rijtje wat voorbeelden van ontslagen (in aantal werknemers) die afgelopen weken voorbij kwamen:

– 12.000, zijnde 6 procent van de mensen bij Google (Alphabet)

– 10.000 Microsoft

– 20.000 Amazon

– 7.100 Salesforce (10 procent van haar mensen)

– 11.000 Meta (Facebook)

– 4.000 Twitter

– 6.000 Tesla

Nog even wat andere voorbeelden van ontslagen: 700 werknemers Lyft, 1.100 Stripe, 1.000 Shopify, 450 Netflix, 1.000 Snap, 1.100 Robinhood en dan hebben we nog de vele duizenden banen bij de Crypto bedrijven soms als gevolg van faillissement (Crypto.com, Coinbase, FTX, Genesis, etc.). Hoe was het gezegde ook al weer; “als een ander zijn baan verliest is het een recessie en als je zelf je baan verliest is het een depressie….”

De grote aantallen ontslagen zullen effecten hebben op de huizenprijs, aanbod vierkante meters kantoorruimtes, de aanleverende bedrijven (kantoor inrichting en kantoorartikelen), koffietentjes in de buurt, lunchtentjes (lees: horeca), opleidingsbedrijven, etc. etc.

Maar de beleggers kijken nog niet zo ver en belonen de bedrijven met koerswinsten en koopsignalen. Apple ging gewoon door de Twindicator heen ondanks eerdere waarschuwing en ga dus niet short in dit aandeel tegen de trend in.

Apple 

Geen nieuws

Google hetzelfde verhaal als Apple, maar op dit aandeel ben ik persoonlijk helemaal niet zo negatief als op andere Tech bedrijven. Maar voor de duidelijkheid: we hebben dus ook bij Google een koopsignaal nu we boven de Twindicator zijn.

Google kort

 

 

Een bearmarket rally?

Natuurlijk als je uitzoomt kan je als je niet mee wilt ik het optimisme, zeggen dat het net als de stijging van de Bitcoin een herstel beweging is in een grotere neergaande trend.

Google

Elke Dog heeft zijn dag?

Netflix is volgens de media door de dip heen, de eerdere krimp van kijkers door het afschalen in Rusland is verwerkt en het bedrijf groeit weer. Technisch hebben we in de Twindicator koopsignalen en kijkende naar de eerdere daling dan is dit best een fonds waar ik een gokje wil wagen.

Netflix

In en uitzoomen

Ook hier zien we op langere termijn dat het ook in dit aandeel een Bear market rally genoemd kan worden. We hebben zelfs nog niet eens een herstelbeweging naar de 38,2 procent retracement gezien. Laat staan naar de 50 procent retracement.

Netflix

Fred Flintstone?

Als de beurs gelijk heeft (zo kijkende naar de stijging) en de economie na een kleine recessie weer snel weer herstelt, dan snap ik de huidige bewegingen. Maar zijn de beurzen en experts zo goed dat ze een recessie zien aankomen en ook de diepte kunnen voorspellen? Excentrieke experts zoals Sven Henrich (The Northman Trader) wees op het feit dat de werkloosheid altijd op zijn laagste punt is vlak voor een recessie. En dat de Yield curve altijd inverted (omgekeerd) is vlak voor een recessie. Hij gebruikte daarbij de FED grafieken (data) om dit met historie te bewijzen.

Fred

Soft of hard?

En zou het niet beter zijn als we de recessie meteen gehad zouden hebben en we dus weten of het een milde of toch een diepe recessie werd? En heeft de recessie dan het probleem met inflatie en personeelstekort opgelost? Of zijn deze problemen gekoppeld aan de vergrijzing en andere problemen?

De verkoopcijfers van bestaande huizen in de VS waren overigens fors terug gevallen. De terugval was met een snelheid die we alleen in de kredietcrisis van 2008 hebben gezien. Min 17,8 procent. De bestaande huizenverkopen vielen terug naar 4,02 miljoen en dat is het laagste getal sinds 2010…

Kortom we zien wel degelijk effecten van de hogere rente in de VS… Maar de aandelenmarkten maken zich nergens druk om en geven net als de Big Tech ineens koopsignalen. Oké de Nasdaq moet nog uit de neergaande trend breken en door de 200daags lijn, maar er is wel een hoop veranderd in iets meer dan een week.

Nasdaq

Ook de S&P 500 index heeft koopsignalen gegeven en moet ook door de oudere trend heen breken, maar ook hier is er veel verbetert voor de kortere termijn.

Sp500

Debt celling problem? Schuldenplafond problemen?

Nu denkt een groot deel van de markt dat het schulden plafond In de VS weer een non issue wordt omdat geen van de partijen (noch de Republikeinen als de Democraten) verantwoordelijk willen zijn voor een grote financiële crisis. Maar als je weet dat je al niet eens normaal een voorzitter kan kiezen denken we dan wel dat iedereen rationeel de boel benaderd? Zie CNBC over gevolgen.

Maar ook wij in Europa maken er een potje van. Zo hebben we problemen met de Franse pensioenlijftijd, de hypocrisie rond bruinkool, maar ook de langdurige twijfels over zware wapens aan Oekraïne. Om het maar over aanpak klimaatproblemen en andere zaken niet te hoeven hebben. Zou je dit terug moeten zien in de koers van de Euro/dollar?

Gek genoeg is de Dollar ondanks hoge rente en beter uitgangspunt dan Europa zwakker aan het worden.

EUR USD

Bitcoin shortcover rally!

Over de huidige Bitcoin rally kunnen we los dat het voor mij een Shortcover-beweging lijkt (waarbij een paar grote jongens die eerder op veel hogere niveaus short gingen nu weer gekocht hebben) we weinig logisch zeggen. Want ondanks de problemen met meerdere Crypto bedrijven en dus verkopen van assets op de balans ging de Bitcoin dit weekend ‘gewoon’ boven de 23K in USD.

Bitcoin

Goud (en zilver), de Bitcoin van de Centrale banken?

Zoals de Crypto bedrijven Bitcoins op hun balans hebben, staat Goud op de balans van de Centrale banken. En hoewel goud lang weinig deed ondanks dat het de naam had van inflatie-hedge, is het vorig jaar eindelijk aan een rally begonnen. 

Goud

Wel blijven opletten

Korte termijn bezien kunnen we zeker nog hoger, maar hoewel ik long zit voor cliënten hou ik ook de spreekwoordelijke vinger aan de pols. Overigens zijn ook andere metalen zoals koper omhoog.

goud kort

Correlatie

Zilver (Silver is the poor mens gold) is altijd sterk gecorreleerd met Goud en lijkt meer ruimte omhoog te hebben. Dus Zilver kan ook een leuk ritje omhoog zijn via een ETF van Wisdom Tree bijv.

Zilver

Resultaten uit het verleden

Bepaalde analisten zijn heel positief op Microsoft nu het na eerdere belangen in Nuance AI ook een belang genomen heeft in OpenAI tool ChatGPT, maar tegen hen wil ik zeggen Microsoft heeft niet echt een gelukkige hand kijkende naar de geschiedenis met aankopen. Bijv. Skype, Nokia, LinkedIn, Activision Blizzard zie de gehele lijst op Wikipedia

Ook technisch zou je nog je twijfels over Microsoft kunnen hebben.

MSFT

Musk tegen short sellers

Musk heeft de afgelopen dagen weer allerlei teksten over short sellers in zijn aandeel. Nu heeft deze schavuit eerder vieze spelletjes gespeelt met valse geruchten dat hij zijn aandeel van de beurs af wilde halen en zo de shortsellers in zijn aandeel zwaar beschadigd (verwond) of zelfs erger. Voor die valse geruchten wordt hij op dit moment vervolgt (rechtszaak loopt). Maar hij verwijt andere dus dat de koers omlaag gegaan is maar vergeet daarbij even zijn eigen verkopen (vele tientallen miljarden) en zijn afwezigheid bij Tesla omdat hij aan het hobbyen is bij Twitter. Als we door de Twindicator lijn gaan moeten we al dan niet tijdelijk onze shorts stoppen in Tesla. Als de Twindicator lijn wel stand houdt dan kunnen we weleens een accelaratie van de neergaande trend gaan zien. 

Tesla

Robin Hood gevonden bij de rijke

De FTX top-boy had nog wat (55 miljoen stuks) aandelen RobinHood gekocht met geld van zijn klanten. Het is wel socialisme ten top of de top van kapitalisme, mogelijk ligt dit net als gek en briljant dicht tegen elkaar aan. Want met zijn alle “onwetende acties” kocht hij met gemeenschappelijk geld dingen voor zichzelf…

Maar voor RobinHood lijkt dit geen goed nieuws want die aandelen moeten verkocht worden om cash te maken…

Hood

 

Goed klimaat nieuws

Nu was er dus veel goed nieuws voor het klimaat, want een goed bericht was bijvoorbeeld dat we sneeuw in Hilversum hadden en dus dat niet naar Davos hoefden voor een interview in de sneeuw:)

Resume: Zo tijdens Chinees nieuwjaar wordt het er niet makkelijker op, de indicatoren geven koopsignalen maar economisch komen toch er toch wel de nodige twijfels. Centrale bankiers hinten op hogere rentes en de markt is al weer bezig met de rente verlagingen. Kortom het beeld is een beetje diffuus aan het worden en winst nemen in bepaalde posities is geen slechte strategie. Ook blijf ik voorstander van wat bescherming aan de onderkant.

 

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengen risico’s met zich mee.

 

Deel dit bericht: