Column: Parijs, London, Qatar (voorbeurs maandag 5 juni 2017)

Trump stapte uit het Parijs akkoord en bracht daarmee niet alleen schade aan het milieu, maar ook opnieuw aan de Amerikaanse diplomatiek. Immers bewees hij daarmee dat het geen zin heeft deals te maken met de Amerikanen, want als het niet goed is voor de Amerikanen dan willen ze later eruit. Heronderhandelen is geen optie in dit soort verdragen. Nu heeft Trump al meer verdragen opgezegd, maar als tegenpartij kun je, je tijd dus maar beter aan andere zaken besteden.

Echt schokkend was weer de aanslag in London, waarbij men met messen onschuldige mensen begon neer te steken. Een vorm van terrorisme wat nauwelijks tegen is te gaan. Er worden in de gehele UK ongeveer 23.000 potentiële terroristen in de gaten gehouden. Dit zijn mensen die door de veiligheidsdiensten (MI5) in de gaten gehouden moeten worden. Je zou zeggen dat we helaas iets minder tolerant moeten zijn en dus grote groepen mensen 1 maal waarschuwen en wijzen op onze levensvisie daarna helaas geen plek geven in onze open samenleving.

Deze aanslag en ook die in Manchester hebben grote politieke gevolgen, maar ook de privacy van de normale burger wordt nog verder geschaad.

De Engelse FTSE100 index staat ondanks de aanslagen en de Britse Exit op record niveaus. Iets wat ik persoonlijk niet helemaal kan rijmen. Omdat deze beide zaken ook economische impact zullen hebben.

6-6 01

De Franse Cac40 index staat nog steeds op een verkoopsignaal. Pas een slot boven de 5.400 geeft een koopsignaal.

6-6 02

De Duitse Dax staat vreemd genoeg, ondanks de opmerkingen van Trump vorige week dat hij importheffingen wilde invoeren voor autobedrijven als BMW en Audi en ook was er een hernieuwd diesel schandaal met Audi. Je had dus los van de Duitse Bank problematiek een reactie verwacht in de voor de Duitsers heel belangrijke sector en dus in de Dax.

6-6 03

De AEX heeft wel een verkoopsignaal gegeven in de EB indicator, door de kruising van de 10-daagse Exponentieel en de 26-daagse gewone gemiddelden. Eerder was dit maar tijdelijk, maar we gaan het zien.

6-6 04

Nasdaq index is nog niet stuk te krijgen, maar ik ben benieuwd wat de negatieve effecten zijn in de social media als deze bedrijven verplicht worden verdere antiterrorisme maatregelen te nemen.

6-6 05

De Mid en Small kap index Russell2000 heeft nog steeds een verkoop.

6-6 06

De Sp500 is nog steeds enthousiast.

6-6 07

De Volatility is nog steeds heel laag.

6-6 08

Maar we hebben dus een beetje gemixte signalen in de indices.

Ondertussen hebben we gezien dat Qatar door een aantal westerse landen geboycot wordt door haar banden met de terroristen. Dit gaat effecten op sportevenementen, maar ook de kapitaalmarkt aldaar. Nu nog moeilijk in te schatten.

Musk uit de groep Trump

Maar nog even terug naar Trump, doordat hij uit het klimaatverdrag stapte ging Musk de topman van Tesla direct uit zijn kamp. Dit kan dan weer effect hebben op Tesla. Op de grafiek is het nog te vroeg om te verkopen.

6-6 09

First Solar?

Ook op de zonne-energiemarkt zal er een effect zijn van Trump. Er werken echter vele malen meer mensen in de zonne-energiesector, dan in de kolen industrie in de VS. Maar of iedereen stopt met groene investeringen? Nee, dat is ook niet te verwachten. Wellicht gaan bedrijven zich zelfs een beetje afzetten van Trump.

6-6 10

En om even positief af te sluiten.

Fitbit is bijna een koop op de grafiek. Even wachten op een slot boven de 5,78 USD.

6-6 11

Per saldo begint de wereld meer en meer te schudden en ik zie wel degelijk meer beweging volgen. Het is nog te vroeg voor grote shorts, maar winst pakken in longs is een must.

Succes deze week!

 

 

 

– Door: Cees Smit, ook wel Frank van Dongen.

__________________________________________________________________________________

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: