Column: Petjes blijven populair

Petjes blijven populair

Deze column is op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group) vertegenwoordigen. Cees Smit, 12 feb. 2023

De door mijn bestelde en op aanmerkelijk lagere niveaus genoemde petjes AEX 750, blijven maar populair. De AEX blijft na een eerdere uitbraak steeds maar terugkomen rond dit niveau zijnde naar de 752, het 61,8 procent Retracement niveau. Retracement niveaus bekijk je vanaf een belangrijke top en de bodem. Als we  daadwerkelijk boven dit niveau blijven is dat positief.

Maar ondanks dat ik steeds heel positief was, begin ik nu het cijferseizoen vordert en de economische cijfers goed blijven toch voorzichtiger te worden. Want ondanks de soms positieve koers reacties, zijn niet alle cijfers heel goed. Neem Aegon dat ondanks het enorme boekverlies toch aandelen blijft inkopen…

Aegon

Markt twijfelt aan niveau

Immers de korte en ondiepe recessie komt ondanks o.a. de massa ontslagen bij Tech bedrijven maar niet, de economische cijfers zijn goed en dus beginnen de markten langzaam maar zeker te twijfelen of de centrale banken echt wel klaar zijn met het verhogen van de rente. Logischer zou dus zijn dat de rente verhogingen nog even aanhouden tot we wereldwijd daadwerkelijk een draai van de inflatie en/of een economische krimp zien (lees: daadwerkelijk hebben). We zien ondertussen wel al irritatie en dus pijn bij consumenten over het steeds maar verhogen van de prijzen door de supermarkten, grote voedingsbedrijven en oliemaatschappijen. Dat terwijl deze bedrijven met enorme winsten uitkomen.

AEX

AEX bearmarket rally?

Aex Index is behoorlijk opgeveerd vanaf de bodem en pessimisten noemen de beweging vanaf 610-630 zelfs een bearmarket rally. We kijken straks nog naar de Twindicator en andere indices. Maar eerst moeten we nog even kijken naar het pessimisme in de weekend krant.

euro

Chocolade letters

Want de Telegraaf kopt op de voorpagina in de zaterdagkrant over problemen van de Europese landen met schulden en de problemen daarmee voor de Euro. Nu begrijp ik persoonlijk de urgentie niet helemaal. Zeker niet in het licht van de enorme problemen in Syrië en Turkey. Om het al niet meer over de Oekraïne te hebben. Nu was de Euro juist sterker geworden tegenover de Amerikaanse dollar (USD). Maar inderdaad die opmars is doordat de FED waarschijnlijk doorgaat met rente verhogingen gestuit. We hebben een korte termijn verkoopsignaal in de Euro/USD.

US Debt

Maar nogmaals volgens mij is er nog geen urgent probleem met de schulden van de Zuidelijke landen. Ja, alle ‘rijke’ landen hebben enorme schulden en ja dat wordt op termijn zeker een probleem zie voor het totale overzicht de USDebt clock. Maar nogmaals, is het probleem nu zo groot dat we daar op de beurs en of de economie er last van moeten hebben?

2jaars

Kort Amerikaans

Maar terug naar het rente verhaal. Doordat de afgelopen week de rente opliep gingen de obligatiekoersen omlaag en kregen we hernieuwde verkoopsignalen in deze markt. De korte Amerikaanse 2jaars rente steeg weer.

5jaars

Rente probleem

Ook de 5jaars en 10jaars rente liep op en gaf weer verkoopsignalen.

30jaars

De hele curve omhoog

Zelfs de 30jaars rente liep in Amerika op na de economische cijfers. Nu was juist de rente daling de belangrijke steun onder de aandelenstijging.

Bunds

En natuurlijk is er een bijna 1 op 1 correlatie van de Amerikaanse en de Europese rente en dus kregen we ook verkoopsignalen in de German Bunds. De futures op de Europese 10jaarsrente. Dit zou dus ook in Europa negatief voor de aandelen moeten zijn. 

Adani

Alle negatieve zaken naar de achtergrond?

Volgens de media is in India de paniek weg. Maar in hoeverre is paniek weg als extreem grote bedrijven meer dan de helft van hun waarde kwijtraken in een maand tijd? Dus waarschijnlijk is het meer naar de achtergrond gegaan door de enorme ravage in Syrië en Turkije. Dus wees gewaarschuwd.

Ai! Big Tech heeft weer pech

In de Tech wereld maakt iedereen (los van de rente stijgingseffecten) zich druk over de laatste ontwikkelingen in artificiële intelligentie (AI). AI gaat veel veranderen in de wereld en zeker in de Tech wereld. 

MSFT

Bill helpt

Zo heeft Microsoft met Bing een dusdanig slechte zoekmachine dat de toevoeging van AI veel verbetering kan geven. Dus AI helpt je met het vinden wat je zoekt. Kortom los van dat een robot je scriptie of column kan maken is eindelijk alles echt vindbaar op het net. Microsoft liep hierop flink omhoog. Oud oprichter en aandeelhouder Bill Gates gebruikte de huidige stijging om te vertellen hoe enthousiast hij was over AI. 

Microsoft lang

Niet om over te juichen

Maar als we iets uitzoomen in het aandeel Microsoft, dan zien we dat het helemaal nog niet zo heel goed is met de grafiek. We zijn weliswaar uit de neergaande trend maar nog niet in echt positief terrein. Ook deze stijging zou door pessimisten eenvoudig als correctie in een daling worden uitgelegd. Nogmaals ik ga niet zo ver maar wellicht kan enige voorzichtigheid geen kwaad.

AMZN

Als een Chinese weerballon weer omlaag?

Amazon is na even opgeveerd te zijn geweest en een poging gedaan om de 200daags gemiddelde te doorbreken toch weer omlaag en daarmee hebben we ook weer verkoopsignalen in de Twindicator.

Google

Niet Ernie en Bert, maar Ernie (Baidu) en Bard (Google)

Humor kan men de Chinezen mogelijkerwijs niet ontzeggen. Google heeft AI machine Bard genoemd en Baidu kwam met Ernie. De naam Ernie is gebaseerd op het naturallanguage-processingmodel dat onderzoekers bij Baidu hebben ontwikkeld. Het Ernie-model staat voor Enhanced Representation through Knowledge Integration en stamt overigens al uit 2019. 

Of het de rente of de concurrentie in de AI is geweest weet ik niet maar ook Google viel terug na even de 200daagslijn getest te hebben en even uit de trend geweest te zijn. We hebben ineens weer verkoopsignalen in de Twindicator?!? Fundamenteel snap ik het nog even niet.

Baidu 

Baidu (ADR) had overigens ondanks de berichten over AI ook in de VS een verkoopsignaal in de Twindicator.

Meta

Meta gap-filling?

Nu we naar de BigTech kijken moeten we ook even naar Meta (FaceBook) kijken. Op dit moment staan we boven de Twindicator en dat is positief. Zelfs als we in de koers terugvallen naar het niveau waarop we omhoogschoten met een gat in de grafiek is dit ook positief. Immers het terugvallen naar de start van deze sprong omhoog  is Gap-filling. Maar blijft het daarbij of wordt ook dit aandeel heel spannend?

ASML

Dutch tech ASML

Voor de AEX moeten we allemaal goed kijken naar de Twindicator niveau op ASML. Een val op het slot onder de 592,44 Euro kan ook in dit aandeel de trend weer doen draaien (omlaag).

Ark inno kort

ARK Innovation ETF beste maand ooit

Wellicht kan iedereen het nog herinneren dat ik een ruime twee maanden geleden aangaf dat je best een speculatieve gok kon wagen in de ARK Innovation ETF omdat deze wel heel hard was afgekomen dat jaar. Deze visie werd nog wel zwaar beproefd omdat we zelfs even door de steun heen zakten maar vervolgens kregen we hernieuwde koopsignalen en had ARK de beste maand kijkende naar de performance ooit. Daarna viel de koers weer terug en nu staan we mede door de eerder genoemde Tech ineens dichtbij een nieuw Twindicator niveau (38,56 USD). Zakken we onder dit niveau dan hebben we weer een verkoopsignaal.

Ark lang

Alles is relatief

Dus geniet van het mooie ritje en pak je winst want hoe blij had je geweest met het herstel als je begin 2021 was ingestapt?

Netflix

Ook de Netflix grafiek is leuk om naar te kijken

Netflix was een aandeel wat ook zwaar afgestraft was en nu op een belangrijke retracement staat. De vraag is of het herstel hier stokt of dat we toch nog verder herstellen.

Disney

Concurrent betaal TV

Disney was nog minder herstelt dan Netflix, maar staat na dit herstel ook ineens weer op de Twindicator. Houdt dit niveau of niet? Dus gaan we de bodem testen of gaan we vrolijk omhoog.

Tot slot even de indices

Snel kijken we nog even zoals beloofd naar de Aex en andere indices. De Twindicator staat op 740,78 en ook de EB indicator is nog niet gedraaid. Maar zoals gezegd de rente en een paar belangrijke zwaargewichten kunnen het sentiment zeer waarschijnlijk laten draaien. Korte termijn dus nog positief maar oppassen geblazen.

AEX

Sprekend over omdraai patronen

De Duitse DAX had een hamer bij (tijdelijke) top op 15.658 in deze index. De Twindicator staat op 15.082 en dus daar zijn we nog boven. Maar een slot onder dit niveau bevestigd dus de eerdere hamer.

DAX

De Dow Jones Mini futures zijn ondanks het herstel niet boven de Twindicator geweest de laatste tijd. Dus vanuit deze index gezien moet je negatief zijn. Het Twindicator niveau is 34.326,42

Dow Jones

De Nasdaq stond wel boven de Twindicator maar daar hebben we een paar zwaargewichten van benoemd. Het Twindicator niveau van 11.489,62 in de Nasdaq Composite is van belang.

Nasdaq

Het is niet zijn broer

De Sp500 lijkt een beetje op de Nasdaq, althans als we kijken naar de huidige situatie met de Twindicator. We zijn dus ook hier nog positief, maar wel een dikke streep onder het woord nog. Twindicator niveau in de futures is 3.991,41

Sp500

Resume: De komende week blijft de rentemarkt heel belangrijk, want de rentemarkt gaat de aandelenmarkt vooruit. We zien veel irritatie in de media over inflatie (prijsverhogingen bij bijv. Unilever en Shell) en dus pijn bij de consumenten, daarom blijf ik van mening dat het sowieso een goed idee is om een beetje bescherming te nemen nu de beurzen gewoon al een standaard jaarrendement (8-10 procent) hebben behaald.

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengen risico’s met zich mee.

 

 

Deel dit bericht: