Column: Problemen zijn Beyond Beyonce

Problemen zijn Beyond Beyonce

Deze column is op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group) vertegenwoordigen, maar is de persoonlijke mening van Cees Smit, 18 juni 2023

In Zweden hebben we als we de analisten moeten geloven inflatie door Beyonce haar wereld tour. Door de concerttour zouden de hotelprijzen tijdelijk hoger zijn. Ook eten en drinken was tijdelijk duurder volgens de analist. Nu was dit weekend Beyonce in Amsterdam en gaan we het ook bij ons in Nederland dit effect zien?

Nu geloof ik niet dat dit soort tijdelijke effecten echt de oorzaak zijn van inflatie en geloof ik veel meer in fundamentele zaken zoals de gestegen Energieprijzen (gas) die hoger waren door sluiten van Nederlands gasveld (Groningen) en door problemen in Noorwegen. Ook geloof ik dat de droogte en dus klimaatverandering effecten op voedselprijzen heeft om het al helemaal niet over de groei van de wereldbevolking te hebben. Onze energie wordt ook weer duurder als de BTW gewoon weer terug komt op brandstof.

Maar specifiek zie ik koopsignalen in de gasprijs, zeker nu de recessie achterwegen blijft kan dit een leuk ‘gokje’ zijn. 

Gas price

Profiteurs?

Het kabinet is weer bezig met terug te kijken naar coronamaatregelen en achteraf is alles makkelijk. Maar een van de dingen die me wel geïrriteerd heeft tijdens corona is dat de supermarkten profiteerden van het sluiten van horeca en kleine winkels. De prijzen waren lang fors hoger in de supers. Nu worden de prijzen in de supers volgens analisten weer lager. Maar dit is na een lange tijd van graaiflatie en wellicht slaat het om in een prijzen oorlog. Nu Jumbo stopt met sponsoring zullen ze iets moeten doen om de klant te behouden. Want marketing moet je nooit onderschatten.

Unilever

Graaiflatie

Op het verhaal dat de producten in de supers goedkoper moeten worden en onderzocht worden op Graaiflatie, gingen de producenten van voeding omlaag. Nu kan het natuurlijk ook een marge verhaal zijn nu de kosten ook voor hen toenemen.

Kraft Heinz

Ik heb er de Kraft niet voor

Maar hoe dan ook het was sector breed en dus ook andere food bedrijven als Kraft Heinz zijn in correctie en moet je technisch gezien niet kopen. Kijk zelf maar eens naar Nestle want dat is een soort gelijk verhaal technisch gezien.

Volgens verwachting

Inflatie was dus een dingetje de afgelopen tijd en nu was deze week ook weer een Centrale banken week. De ECB verhoogde met een kwartje en de FED liet de rente even ongemoeid na de eerdere hete discussie over het schulden plafond. In de 30jarige T-bonds hebben we verkoopsignalen en zien we dus eerder hogere dan langere rente.

30years bond

Ook gaf de FED aan dat ze een verdere rente stijging niet uit sluiten. De ECB komt ook in de toekomst met nog meer rente stappen, helemaal nu ze de inflatie nog verder op ziet lopen.

30year kort

Korte rente in de VS

Korte 2jaars rente bevestigd het lange termijn beeld. Hogere rente is natuurlijk niet goed voor de economie waar iedereen met een hefboom leeft en doet alsof dat normaal is.

2jaars rente USA

Europese rente

De German Bunds (de rente future op de tienjarige staatsleningen) geeft ook nog steeds verkoopsignalen. (hogere rentes dus).

Bunds

Van elkaar (lees Beyonce) de schuld geven van inflatie naar andere gekkigheid is een kleine stap.  

Weer vrouwen bedreigd

Want in Spanje werden medewerkers van de Spaanse KNMI bedreigd. Nu ben ik en mijn gezin na het voorspellen van het uiteenspatten van de dot.com bubble ook bedreigd in 2001 en snap dus de situatie, maar hoe gek moet de wereld worden? Natuurlijk kan ik er mijn verstand er niet bij hoe je een weervrouw de schuld kan geven van de klimaatproblemen? Maar ja dat kan ik ook niet bij de vraag: hoe je een onafhankelijk denkende columnist de schuld kan geven van een daling na een overdreven stijging? Al snel krijgen de Illuminatie en de rijken der aarde de schuld, maar dat diezelfde mensen zichzelf en de wereld vernietigen komt niet bij ze op. Zoals de jeugd argeloos vuil op straat gooit en daarna klaagt als het ergens een puinhoop is.

Dat de Meme beleggers met elkaar een aandeel laten ontploffen is niet normaal en zou niet moeten mogen ondanks dat het ook in het verleden reeds gebeurde.

Hieper de Hype

Snel door naar Ai want dat is enorm vergelijkbaar met de Dot.com. Nu kan ieder bedrijf roepen dat ze iets met Ai gaan doen en de koers spuit omhoog. Af je nu Adobe of Docusign heet allemaal doen ze Ai. De Insiders verkopen maar Piet Particulier koopt.

Zoals ik vorige week reeds aangaf is er zelfs in de Tech, maar een beperkte groep die profiteert van de Ai hype het is dus niet index breed. Dus door een beperkt aantal aandelen heeft de Nasdaq dit jaar een goede performance. Echter ondanks alles is de index nog lang niet terug op oude corona tech niveaus.

Nasdaq lang

Korte Termijn

En op de korte termijn hadden een rare beweging. Zo hadden we vrijdag op het slot een daling, wellicht omdat maandag de beurs dicht is? Dit bevestigd mijn idee dat we in de eindfase van de hype zitten. Zeker gezien de lage volatility konden we nog wel eens iets heel heftigs gaan zien zo gedurende de zomer?

Nasdaq kort

Een van de problemen die we hebben is Greet

En dat is dus niet een boerendochter maar die Greet van Greet is good maar tot een zeker hoogte. Ik vind het bijvoorbeeld niet normaal dat de top van Philips aandelen gaat inkopen om zichzelf weer bonussen te geven en dat terwijl de beleggers hun wonden likken. Wellicht snapt men het verschil tussen “liken” en likken niet. Maar ik ‘like’ dit dus niet.

Ook vorige week gaf ik aan dat het bizar dat bedrijven die mega winst maken subsidie krijgt van de overheid. Dus geen boodschappen van moeder voor dochter in de bijstand, maar wel miljarden subsidie naar winstgevende bedrijven?

Vraag niet hoe het kan maar profiteer ervan (zelf nog in Mixed realtity)

Intel 11 miljard subsidie uit Duitsland. Als we als spreekwoordelijke belastingbetaler hiervoor ook een upside zouden krijgen door een aandelenbelang of door een lening die bij succes een hoge rente betaald dan zou ik dat heel veel beter vinden dan zomaar een subsidiebedrag terwijl de bedrijven zelf aandelen inkopen…En nee ik ben niet blij dat na de subsidie dan dat onze deel van de wereld beter kan concurreren met de arme delen. Natuurlijk ook ik heb profijt van de economische groei, maar hoeveel groei zou er zijn als we met dit bedrag vele duizenden micro bedrijven zouden ondersteunen? Of studenten van hun studieschulden afhelpen zodat ze direct kunnen consumeren.

Intel had van mij een koopsignaal gehad maar zelf zit ik er van rond de 30 USD in en ben blij met mijn winst en neem deze.

Intel stock

This Time it is different

Zoals Intel subsidie krijgt, was de rijkste man van de wereld Musk op een rondje Europa en krijgt mogelijk ook weer miljarden subsidie en dat bovenop de subsidies voor elektrisch rijden. In Duitsland had hij eerder een fabriek open gedaan en alvorens deze fabriek gebouwd kon worden werd er even een woud platgegooid. En de fabriek ging al snel weer dicht omdat hij niet genoeg water kon verbruiken… Ook in Nederland had hij al een keer met subsidie een fabriek open gedaan en ook weer dicht… Maar deze keer wordt het anders…

Tes Bla-Bla

Ondanks dat het aandeel dit jaar fors omhoog gegaan is als correctie op eerdere daling moeten we dus zeker niet enthousiast worden. We zijn bijna weer in een zone waar we short kunnen.

Tesla

Een ‘all-time high’ in de Dax.

De feestvreugde op veel websites is groot nu de Duitse Dax op een all-time high (een nieuw hoogte punt staat). Men heeft het over de correlatie met de Nederlandse beurs en dus zou de AEX ook verder omhoog moeten … althans volgens deze lezing. Echter het eerst wat men vergeet is dat de Duitse Dax een herbeleggingsindex is. Dus zoals van de AEX bedragen afgaan als dividend wordt uitgekeerd, zo wordt in Duitsland dit dividend bedrag hernieuwd geïnvesteerd en zorgt dus dat de index stijgt in plaats van daalt. Ook onze herbeleggingsindex doet het uitstekend, maar daar kijkt nauwelijks iemand naar.

Dax lange termijn

Van de top naar de bodem.

Nu ben ik meer een bodemvisser en koop graag aandelen die goed zijn en laag staan. Paypal heeft een koerswinst verhouding van 27,9 een collega Adyen staat bijna 88 keer de winst. Technisch hebben we koopsignalen in Paypal en dus heb ik Paypal liever dan de Nederlandse concurrent.

Paypal stockchart

Alles blijft bij het oude

Spanningen China en de VS en ook Taiwan is naar eigen zeggen klaar voor oorlog. TSMC Taiwan Semiconductors is tegen een weerstandszone beland. Een goede reden gezien de spanningen om even afstand te nemen?

TSMC

Resume: De Amerikaanse beurs doet ons willen geloven dat nu het schuldenplafond tijdelijk geen issue is alle problemen door de zon of als sneeuw voor de zon verdwenen zijn. Maar rente en inflatie blijven een dingetje en ook hebben we wel erg enthousiast op bedrijfscijfers gereageerd en de vraag wordt kunnen we dit enthousiasme vast houden?

 

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

 

Deel dit bericht: