Column: QE forever and ever

Trump roept dat de FED QE weer moeten starten, alsof de Dow Jones niet op een hoogtepunt staat en de arbeidsmarkt niet (over)verhit is en we in een depressie zitten. Persoonlijk houd ik sowieso niet van politieke inmeng bij de centrale banken. Die moeten wat mij betreft onafhankelijk kunnen opereren.

Nu ben ik er eerlijk in dat ik überhaupt een beetje gek word van Trump hij riep dat hij onschuldig was in het inmengingsverhaal en had omdat te bewijzen zelf een bloemlezing laten maken van het rapport over dit onderwerp. Het was heel kort geworden waarschijnlijk omdat ze alle negatieve dingen over hem weggehaald hadden. Ook hier weer een inmeng van politiek deze keer in de rechtspraak. Menig bananenrepubliek zal er jaloers op zijn.

Een bonnetje van 243.200 miljard

Maar los van dit verhaal over Trump waar iedereen weer de schouders ophaalt, hebben we de verhalen over de 243.200 miljard dollar schuld in de wereld (bedrijven, overheden en burgers). Drie keer (317 procent) het bruto product van de wereld, dus drie keer de verdiencapaciteit. Dat getal (243.200 miljard) is dus 100.000 miljard dollar meer dan tijdens de top van de schuldencrisis (vlak voor de val van Lehman Brothers) en we toen de hoeveelheid schulden als reden voor de kredietcrisis zagen. De schuld van de huishoudens in China is sinds 2016 met meer dan 40 procent toegenomen en zo zou ik nog meer feitjes kunnen opnoemen, maar het bericht haalde niet eens de mainstream media.

Don’t worry be happy

Ook maakt niemand zich druk over de China trade war, de Brexit of de surseance van allerlei winkelketens (vorige week: Sissy boy) die iedere winkelstraat doet aftakelen. Ook als een IPO, zoals Lyft down down dieper en down gaat is voor niemand reden tot zorg. We geven de Grieken een miljard van de winst die wij hebben gemaakt door ze te steunen en we hebben het niet over de 40 procent van alle leningen die eigenlijk omdat ze zo slecht zijn, afgeschreven zouden moeten worden op de balansen van de Griekse banken. Nee, doe niet moeilijk.. Denk nergens over na en geniet van het feestje… De indices zetten records neer en geven allemaal alleen maar koopsignalen. Een beetje beer zou er gek van worden als je zou vergeten dat puts alleen maar goedkoper worden en dus dat je er meer kan aanschaffen.

8-4-2019 01

Kartel of Car-tel

De Duitse Dax, zoals gezegd: een koopje, althans koopsignalen. Want of nou handelsoorlogen of kartel afspraken van de automobiel giganten, echt positief zijn voor de Duitsers? Ook schijnen we niet moeilijk te moeten doen over het verstandshuwelijk van Deutsche bank en Commerz die na de fusie too big too save worden en dus wel een probleem in de toekomst kunnen gaan worden.

8-4-2019 02

De AEX alsnog een H&S failure

In de AEX had ik het er eerder over een hoofd-schouderpatroon en toen deze aan de bovenkant uitbrak (i.p.v. omlaag) hield ik rekening met de failure theorie waarbij je minimaal twee keer het hoofd moest overstijgen en dat gebeurde pas in tweede instantie. Hoewel verwacht blijft het toch bijzonder gezien de eerder benoemde problemen in de wereld.

Toch weer niet

Eén van de redenen waarom ik toch een beetje beperkingen zag was dat we verkoopsignalen in de EB Indicator op de Dow Jones hadden, maar ook deze signalen gingen als een blad aan de boom in een herfst storm om. We hadden direct alleen maar koopsignalen. Waar het pessimisme (lees: de negatieve verrassing) nu vandaan moet komen? Het kan gemakkelijk uit de trade war of de Brexit komen. We hebben het dusdanig lang reeds positief ingecalculeerd dat het toch alleen maar kan tegenvallen? Of ben ik gek?

8-4-2019 03

De Nasdaq is net als de Dow Jones in een positieve stemming en dus gaan we het er niet meer over hebben.

8-4-2019 04

Mijn lievelingshort Tesla heeft nog wel een verkoopsignaal, maar ook hier willen we niet echt omlaag.  Wat ik persoonlijk interessant vond in de weekend kranten was het verhaal over wat er gebeurd met elektrische auto’s na ongelukken. De baterijen kunnen door een ongeluk met brand dermate heet worden dat ze in een proces komen dat de ontbranding eigenlijk niet meer te stoppen is op een normale manier en ook gewoon 24 uur lang kunnen branden. Dit en de hoge voltages zijn nog wel een punt van zorg voor de hulpdiensten.

8-4-2019 05

Om toch nog even positief af te sluiten Daimler, heeft mooie koopsignalen die ik dan nog begrijp gezien de eerdere dalingen. Het blijft dus een koop.

8-4-2019 06

Voor de rest blijven we voorzichtig. De zeepbel gaat klappen, maar wanneer en hoe is nog even onbekend.

 

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Deel dit bericht: