Column: Raar maar waar

De immigratie problemen en de Britse Exit verdwenen naar de achtergrond en zo kwam de afgelopen week in het kader van de FED te staan. De FED-notulen werden gepubliceerd. Vroeger was dit leesvoer voor een handvol analisten die over het algemeen deze tekst lazen om in slaap te vallen en nu worden ze door iedereen verslonden. Alle analisten vinden er iets van terwijl alles verbloemd wordt opgeschreven. Maar deze keer las men toch echt weer een rente verhoging in de VS.

Door: Cees Smit

Tevens gepubliceerd op IEX

 

Vreemd genoeg zijn de renteverhogingen die in het verschiet liggen, volgens de markt, ineens positief. Natuurlijk, als we inflatie krijgen is dit goed voor het reëel minder worden van de schuldenberg. Maar als we nul rente hebben zijn we ook weer blij. Dus het gaat mij allemaal boven mijn petje. “Gelukkig” is ook de Dow Jones Transport Index nog niet met een koopsignaal gekomen. Verzekeraars hebben er  -kijkende naar de Eurostoxx Verzekeringsindex-  ook nog steeds moeite mee.

 

 

Party like 1999

Prince is helaas overleden, maar er wordt weer gefeest als in 1999. Het IPO circus met o.a. ASR, ForFarmers en ook Basic Fit dringen om snel naar de beurs te gaan. Het moet klaarblijkelijk allemaal nog snel even voor 23 juni (de Britse Exit) 

Kom op nou

Nu geeft het aantal deals en waardering van de bedrijven een gevoel van 1999. Neem even Basic Fit als voorbeeld. Het wordt geschat op een waarde van meer dan een miljard euro (dus 1.000 Miljoen). Het bedrijf  heeft ruwweg 1 miljoen leden dus ieder lid is €1.000,- waard. Ieder lid (in Nederland) betaalt om onbeperkt te mogen sporten €17.99 per maand dus €215,88 per jaar (dit is geen netto winst). Er zijn nu 341 clubs en men wil het aantal ondanks de enorme concurrentie uitbreiden, is dat echt iets wat je moet willen? In 2013 nam 3i een belang van 55 procent in Basic-Fit, toen voor 110 miljoen euro. Honderd procent was dus toen? Nu nog geen drie jaar later is het? Maar gelukkig ben ik geen analist of journalist.  Ik zou zeggen kijk nog eens naar wat Binck per klant waard is en lees bijvoorbeeld het NRC.

Persoonlijk vind ik het heel opvallend om te zien dat in 1999 en 2007 er ook een piek was in IPO’s en even om de geheugens op te frissen; dat was niet voor een enorme stijging van de beurs, maar vlak voor een top. Zie maar even de grafiek:

 

(Bron: Bloomberg)

Buy on dips?

Vroeger hadden we ‘sell in May’,  maar tegenwoordig gaan we kopen als we bijna een steunniveau doorbroken hebben. Nu werk ik gelukkig gewoon met een paar vaste indicatoren zoals de EB indicator en de Twindicator en beiden hebben nog steeds verkoopsignalen, maar als je het sentiment moet geloven gaat het prima op de beurs.

 

Ook zie ik nog steeds hoofdschouder-patronen in alle belangrijke indices. Dus echte reden tot enthousiasme is er volgens mij niet.

 

De AEX krijgt dus nog steeds bevestigingen van zwakte vanuit collega-indices, zoals de Duitse Dax.

 

Positief nieuws

Wat wel positief te noemen is, is dat de Dollar Yen een koopsignaal voor aandelen heeft gegeven. De Amerikanen gebruikten harde taal naar de Japanners betreffende de Yen-manipulatie. Hoe het ook mag zijn, we hebben een signaal in de Twindicator en die heeft eerder zeer mooie signalen gegeven, dus moet zeker niet genegeerd worden.

 

Ander goed nieuws komt vanuit de Europese banken index.

 

Toch blijf ik het gek vinden dat de banken index een koopsignaal geeft en de verzekeraars juist short signalen geven. Belangrijk de komende tijd wordt de rentebeweging. De Lange Amerikaanse rente, plus twintig jaar, staat nog op een koopsignaal. Maar een slot onder de 129,52 trickers een short.

 

 Andere short?

Home Depot staat toch weer een short en is veel harder gelopen dan de huizenmarkt in de VS.

 

Nog een spelletje tot besluit

Nintendo is met succes begonnen met het maken van een bioscoopfilm van oude spelletjes. Daarom hikken we tegen een koopsignaal aan. Een gelijke of licht hogere koers geeft een koopsignaal.

 

In de Index blijf ik ondanks dat het moeilijk is, nog even short. Via Twitter en andere media hou ik jullie op de hoogte van een eventuele draai.

Deel dit bericht: