In de afgelopen tijd heb ik mij al vaker verbaasd over de gang van zaken op de beurs, maar de afgelopen week werd het nog weer een stapje erger. Wat is namelijk het geval? Kennelijk beleggen wij tegenwoordig niet alleen middels extrapolatie maar leven dagelijks wij ook zo. Eerst even de vraag, wat is extrapolatie? Extrapolatie is het uitbreiden van een reeks getallen met punten die buiten, die reeks liggen, door de bestaande reeks in dezelfde lijn door te trekken. Extrapolatie leidt, in tegenstelling tot interpolatie, meestal tot waarden met grotere onzekerheid, als gevolg van de vaak onbekende factoren die de voortzetting bepalen. (Bron Wikipedia). We nemen bijvoorbeeld aan, dat als wij veel Coronatesten doen en die positief zijn, er de komende week ook veel positieve testresultaten zullen zijn. Wij gebruiken dus de voorgaande testresultaten om die van de week erna te voorspellen. Dus omdat mensen op reis willen en zich moeten laten testen, zullen er meer testen positief uitvallen en leidt extrapolatie dus tot de verwachting dat er meer positieve testresultaten gaan komen en moeten er daarom weer allerlei maatregelen genomen worden. Maar wat gaan we dan na de vakantieperiode doen als er minder getest wordt?
Nu zijn we niet allemaal even goed in extrapolatie, want als we de ene week Taliban strijders steden en gebieden zien innemen en dan ook nog zien dat ze daar Amerikaanse wapens en voertuigen mee buitmaken dan kunnen we ineens niet meer zo goed de reeks afmaken en snappen we niet dat de hoofdstad dus een kwestie van dagen is en dat we dus ook niet de tijd hebben om te discussiëren wie we terug gaan halen en wie niet.
Maar los van dit incident op extrapolatie gebied, zijn we ook niet zo goed in het optellen van percentages. We hebben eerst een periode met krimpcijfers van de economie en dan gaan krijgen we er een periode met groeipercentages achteraan en dan gaan we de plussen bij de minnen optellen en kom je uit op groei… Nu stel ik voor om de salarissen van journalisten die dit soort zaken schrijven eerst te halveren en daarna op het gehalveerde salaris weer een stijging van 50 procent te geven.
Vrouwen hebben er ook geen verstand van
Nu ben ik ondanks mijn meer dan 35 jaar ervaring een van de eerste die altijd direct bekent geen verstand van de beurs te hebben. Nu was ik ooit onder de indruk van de boerenslimheid en extrapolatietechnieken van een beleggingsclub van Amerikaanse huisvrouwen, die in supermarkten gingen tellen hoe goed een product liep en bij bedrijven gingen tellen op de parkeerterreinen hoeveel bezoekers er waren om zo bijv. een inschatting te maken van welke supermarkt populair was en dus een goede omzet moest hebben en dus een goede winst en dus een goede belegging zou zijn. Men kocht dus aandelen en was daarmee zeer succesvol.
Maar door webwinkels werkt de methode niet meer (als hij überhaupt gewerkt heeft) en zou je die methode gebruiken om te kijken waar je in zou moeten beleggen dan moet je in de VS niet gaan vinken hoe vaak je een Ford of een Tesla ziet. In Nederland zou je (tot voor kort) ook niet bij Fastned moeten te kijken hoeveel mensen er daadwerkelijk gebruik maken van de lader want dan kwam je bedrogen uit in vergelijking met de beurskoers.
Bron IEX
Oude economie?
Erger nog, ik denk dat de methode van de huisvrouwen en de extrapolatie sowieso niet meer werkt, want als al in 2018 uit diverse studies bleek en recent nog weer eens (bijv. Erasmus), dat oudere mannen met reuma mindere kwaliteit sperma hebben, dan kijkt niemand daar van op en is er geen handkar die er stil om staat. Maar toen het Biotech aandeel Galapagos bekendmaakte, dat dit uit een studie bleek met een medicijn, verboden de Amerikanen het middel van Galapagos direct op de zo lucratieve Amerikaanse markt. Kortom markten en toezichthouders reageren niet altijd logisch op nieuws en dus mag je nieuws zeker niet extrapoleren.
Verwachtingen van analisten
Om toch nog even door te gaan op het thema van extrapolatie. Adyen kwam op 19 augustus uit met resultaten en die waren weer hoger ten opzichte van het Corona jaar daarvoor. De beleggers extrapoleerde de groei en de winst en de koers ging omhoog op de resultaten. Echter niemand keek of ook die koers dit jaar toch niet reeds gegroeid was? En weer keek niemand naar de Koerswinst verhouding van de huidige winst… Op basis van de nieuwste cijfers en nieuwste verwachtingen is de K/W 308 maal de verwachtte winst. Een koopje?
We zouden het over de Koerswinstverhoudingen van Visa en American Express (Amex) kunnen hebben, maar waarom zouden we. We zouden het over PayPal met een fee verlaging kunnen hebben. Maar beter kunnen we nog even kijken naar de chipmakers zoals Nvidia, AMD, Intel en chipmachinebouwer ASML. Dit soort bedrijven zijn heel duur maar zijn goedkoop in verhouding tot Adyen.
Dus liever Nvidia? Daar hebben we het zo nog over.
Chips
Sprekende over chiptekorten, dan moeten we het hebben over de automakers. Laten we beginnen met Volkswagen dat minder productief gaat worden, omdat ze de Volks-worsten uit de kantine gaan halen. We zien dit direct terug in de grafiek en hebben een verkoopsignaal.
Tesla ging zijn eigen weg.
Tesla heeft naast de chipproblemen, ook nog problemen met de autopilot. Dus terwijl collega-producenten tijdelijk fabrieken sluiten in verband met chiptekorten en dito hoge chipprijzen hadden ze ook nog extra problemen… maar de koers ging toch gewoon omhoog. Het lijkt uiteindelijk toch een verkoopsignaal in de Twindicator te worden, maar ik wacht even af. Want ook dit aandeel heeft ‘slechts’ een koers-winstverhouding van 358,6 en ook hier als je het snel zegt is het niet zoveel (dus lees goedkoop) toch?
Philadelphia Semiconductor index (SOX)
De SOX index heeft een verkoopsignaal gegeven en dat zou iets over alle indices moeten zeggen. Sowieso moeten we voorzichtig zijn met de Chipaandelen. Dus toch maar geen Nvidia!
ASML trekt zich nog niets aan van de SOX index en ging vrijdag tegen de verwachtingen in gewoon weer omhoog. Krijgen we een voorzetting van de rally? Het begint dan meer een soort 24 uurs race te worden dan een rally maar er tegen in gaan lijkt nog niet verstandig. Dus geduld en laat de muziek vrolijk spelen op het dek van de spreekwoordelijke Titanic.
De AEX wordt geleid door ASML en Adyen en draaide van een verkoopsignaal weer naar een koop. Natuurlijk kunnen dit spreekwoordelijke stuiptrekkingen zijn maar ook hier wachten op een verder signaal. Want Corona en de economie moet toch ook een keer gaan meetellen.
Een laatste punt waar ik het nog even over wil hebben…
Amerikaanse discount
We hadden lang de “Dutch discount” een korting op onze aandelen omdat overnames door onze structuur altijd moeilijk waren. Maar kijken we nu eens naar de andere kant van de plas naar de overnames die Europese bedrijven deden in de VS. Kijk bijv. eens naar Bayer dat een Amerikaans chemisch bedrijf (Monsanto) overnam dat Roundup produceerde en nu al jaren achtervolgd wordt door rechtszaken, terwijl het middel nog steeds gewoon te koop is. Of kijk naar sportmerk Reebok, dat gekocht was door Adidas en nu weer terug gaat naar de Amerikanen omdat de overname totaal mislukt is. Philips dat een beademingsbedrijf overnam, etc. etc. We zouden een hele rits van dit soort overnames in de VS op een rij kunnen zetten, allemaal mislukt. Als Amerikanen zelf de overname doen is er nooit een escalatie van het probleem, maar met buitenlanders is het schering en inslag. Ik denk dat we gewoon geen overnames meer in de VS moeten doen en er dus een discount moet zijn op de waardering van de Amerikaanse bedrijven.
Voor de rest wordt ik sowieso een beetje moe van Amerikanen, want een vorige president besluit te vertrekken uit Afghanistan en als er dan vertrokken wordt en er wonderlijk genoeg chaos ontstaat, dan is het ineens Bidden (de huidige president), die als boeman op de Economist staat en dat is dan ook nog een hoog aangeschreven genuanceerd blaadje….
Disclaimer:
Deze Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen en is daarmee niet voor iedere belegger geschikt.
De columnist heeft op moment van schrijven persoonlijk geen posities in de Bitcoin en ook niet in losse aandelen. (dus in geen van de genoemde aandelen). Ook zijn er geen andere relaties met de genoemde bedrijven en onderliggende waarden.