Column: Rare wereld

We leven al een tijd in een rare wereld; waar je moet betalen om je geld uit te lenen, terwijl de overheden meer schuld hebben dan ooit en waar niet de vrije markt, maar de Centrale banken de markten bepalen. Waarschijnlijk heeft het één met het ander te maken. Immers als de rente hoog zou zijn, zouden vele landen hun rente op hun schulden niet eens kunnen betalen of kunnen herfinancieren, maar nu de rente nog laag is gaat het sprookje van landen en bedrijven gewoon nog even door.

Als het uiteindelijk helemaal mis gaat zullen de economen, analisten en de andere experts zeggen dat ze het allemaal niet begrijpen en dat het allemaal totaal onvoorspelbaar was. Ook eerdere crisissen waar zogenaamd ook totaal onvoorspelbaar.

Toch voorspelde ik de Azië crisis, de Dotcom en de kredietcrisis. Ja, natuurlijk heb ik ook wel eens gewaarschuwd en een crisis voorspelt die niet kwam, maar dan wisten de centrale banken met extreme maatregelen de boel te redden en ons langs de afgrond te leiden. Wat mij betreft prima tijdstippen om niet belegd te zijn, het rendement was het risico niet waard.

Nu ga ik niet zeggen dat het allemaal briljant is wat ik voorspeld heb, want ik zie het als een weervoorspelling; als je nu vandaag naar buiten kijkt en je ziet bladeren reeds vallen hoe moeilijk is het dan om met enig historisch besef te voorspellen dat er herfst komt? Nee, gewoon om je heen kijken en je boerenverstand gebruiken en je niet gek laten maken dan snap je als we raar bezig zijn en als we met de overheid bedrijfsleningen kopen dan zijn we gezien de risico’s die we aangaan raar bezig toch? Ook maak ik me zorgen over protectionisme, de vergrijzing, global-warming, maar vooral het verschil tussen arm en rijk.

12-09-1

De afgelopen tijd gebeurde een paar vreemde zaken op valuta front en de rentemarkten. Zo ging de 10-jaars rente in Duitsland omhoog, oftewel de Bund ging weer omlaag. De rente liep op van negatief naar een plus. Procentueel is dit een enorme stijging geweest, maar absolute gezien was het een kleinere stap, maar trendmatig weer een grote stap. De Twindicator gaf een verkoopsignaal. We zien verhalen in de media over de Centrale banken die twijfelen over eigen aanpak en over splitsingen tussen noord en zuid Europa…

12-09-2

Centrale banken en Draghi maken steeds minder indruk, het is als de presentaties van Apple; het vernieuwende is er vanaf en de boodschap wordt steeds complexer en daarmee gaat de kracht dus weg.

De Duitse Dax heeft nog geen officieel verkoopsignaal gegeven, maar gezien de beweging vrijdag in de VS zal dit zeker gebeuren.

12-09-3

De Amerikaanse Sp500 is door een belangrijke steun gezakt en veroorzaakt ook een belangrijke sentimentsverandering op de beurzen.

12-09-4

De AEX had een steun op 456 en heeft een Twindicator lijn op 451,30, dus ook hier worden op maandag officiële verkoopsignalen verwacht.

12-09-5

Gek genoeg gingen juist de rustige aandelen, zoals de DJ Utilities (o.a. Energie bedrijven) omlaag. Deze rustige aandelen worden door beleggers gekozen die rust en regelmaat willen. Het feit dat juist deze aandelen omlaag gaan geeft te denken.

12-09-6

De Dow Jones Transport index heeft vrijdag ook een verkoopsignaal gegeven. Een bevestiging in de Dow theorie dat we langer omlaag gaan?

12-09-7

Er wordt aan de Home-Builders gezaagd

Andere grote dalers waren de aandelen waar ik al eerder voor gewaarschuwd heb dat als ze gaan, ze hard gaan. Zo zijn er bijvoorbeeld de Home-Builders, zoals: Home Depot (HD)

12-09-8

Have a Coke and a Smile

De beleggers wilde geen Coca-Cola (COKE) aandelen, maar wilde deze juist kwijt. Ook dit is een voorbeeld van rustige aandelen die ineens in de verkoop gingen op vrijdag. Opvallend!

12-09-9

Kellogg’s van de ontbijt granen ging vrijdag ook fors onderuit.  Het was al langer een short-kandidaat, maar we hebben nu ineens een versnelling.

12-09-10

Kijkende naar de week grafiek kunnen we helaas nog verdere daling verwachten.

12-09-11

Oliebedrijven gingen vrijdag ook omlaag met de olieprijs mee, maar minder hard dan de rustige aandelen.

12-09-12

The usual suspects

Tesla daalde vrijdag ook, maar opvallender vond ik dat Tesla in Nederland bekend maakte hoe hard een bestuurder reed tijdens een ongeluk. Ik denk niet dat ik een auto zou willen hebben die dit doet. Ik vind dit een taak van de politie en niet big-brother.

12-09-13

Apple oortjes slechts 179 euro.

Ik ben gek op muziek tijdens het hardlopen, maar ik raak altijd oortjes kwijt. Voor mij is het dus een geluk dat er draadjes aanzitten. Ik ben weer verbaasd over de prijs die men vraagt voor een paar draadloze oortjes. Nu ben ik als Sony-man die al vanaf de Z1 waterdicht is, ook al niet onder de indruk van een waterdichte telefoon. Kortom; ik blijf bij mijn eerdere verhaal over Apple.

12-09-14

Hèhè

Amazon eindelijk een verkoopsignaal.

12-09-15

 

Strijd Adidas vs. Nike

Adidas een heel negatieve grafiek. Koersdoel volgens grafiek 110.

12-09-16

 

De Nike week-grafiek geeft ook al geen vrolijk beeld. De vraag in de strijd wordt wie gaat het hard dalen?

12-09-17

Shorts tot leven

Mijn eerdere shorts (gekochte puts) kwamen vrijdag ineens tot leven. Adobe maakt eindelijk de lang verwachte duik.

12-09-18

Zelfs Ambarrella waar ik long in zat heeft een verkoopsignaal gegeven.

12-09-19

ASML had al langer een verkoopsignaal, maar door verkoop van belang van Samsung hebben we alleen een bevestiging.

12-09-20

Fraude

Wells Fargo ontsloeg in één keer 5.300 medewerkers die fraudeerden door klanten nep rekeningen te geven voor een creditkaart. Wells Fargo kreeg een boete van 185 miljoen voor deze fraude. De bedrijven als Visa (V) en Mastercard (MA) gingen dus onderuit. Sowieso lagen creditkaart bedrijven onder vuur door de hoogte van de fee die bedrijven moesten betalen. Lees hier meer.

Ik heb zelf interesse in de short van creditkaart-bedrijven, nu we weer zien dat de schulden van de Amerikanen bij de creditkaart bedrijven hard is opgelopen tot 18 miljard dollar.

Visa officieel verkoopsignaal in de Twindicator.

12-09-21

Onvergetelijk Mastercard

Als je kijkt naar de relatief grote bewegingen dan zou je best een daling kunnen krijgen, maar bij Mastercard nog geen officieel verkoopsignaal.

12-09-22

De banken en olie-fondsen zijn de afgelopen maand opgeveerd en hielden zich dan ook redelijk in de daling van vrijdag, maar een sector die waarschijnlijk (naar mijn idee) het hardst gaat dalen is de IT-sector en dan specifiek de bedrijven die het extreem goed gedaan hebben. (Facebook, Google, Amazon, etc.). tekenend voor de sector was de daling in de Nasdaq index.

12-09-23

 

Dat zoeken we even op

Google heeft officieel vrijdag in de Twindicator een verkoopsignaal gegeven.  Ondanks dat er fundamenteel weinig aan de hand is, toch maar even verkopen.

12-09-24

Verkiezen of verliezen

Ik kom een andere keer graag terug op alle grote IT-fondsen, maar ik sluit af met de volatility. Die liep vrijdag weer op, maar nog steeds staat de VIX op heel lage niveaus. Wat mij betreft is de beweging pas begonnen en gaan we richting de verkiezingen in de VS nog veel meer beweging krijgen.

12-09-25

Zoals de Deutsche Bank ooit zei: ‘’laat je niet bedotten door de relatieve rust er kan gemakkelijk een grote beweging komen, met een grotere correctie’’. De volatility is nog laag en dus is bescherming nog betaalbaar.

Deel dit bericht: