Column: Recessie sessie?

Recessie sessie?

Deze column is op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group) vertegenwoordigen, maar is de persoonlijke mening van Cees Smit, 5 mei 2023

De afgelopen week veel zagen we bedrijfscijfers, economische cijfers en een rente besluit in zowel de VS als in Europa (verhoging beide van 0,25 procent). De markten zijn niet onder de indruk van de rente stappen en dromen reeds van rente verlagingen. Dit omdat ze mede door de bank problemen er vanuit gaan dat we een lichte recessie krijgen (en dus toekomstige rente verlagingen). Vandaag is het Bevrijdingsdag in Nederland en omdat er zoveel gebeurd is en het ook een beetje feest is, vast een korte update column.

Allereerst hebben we weer verkoopsignalen in de AEX de huidige Twindicator is nu op 765,05 en ook de EB indicator is weer gekruist en dus weer short.

AEX

Kaars in de wind

AEX de maandgrafiek had vorige maand een Doji in de Candle grafiek en deze twijfel kan omslaan in een daling. Dus als we deze maand daadwerkelijk negatief sluiten krijgen we een mega signaal.

AEX candle maand

Uitzenders als indicator van de economie.

De uitzender Adecco kwam met cijfers en zit al tijden in een dalende trend. Dit soort bedrijven worden verkocht omdat de beleggers ervan uit gaan dat in een recessie je minder werknemers en dus ook minder uitzendkrachten nodig hebt.

Adecco

De sector

Het is goed om te zien dat niet alleen Adecco, maar ook andere uitzenders zoals Randstad een dalende trend hebben. Het is dus niet bedrijfsspecifiek maar meer een sector verhaal. Overigens pas in de 42,50 euro zone verwacht ik steun in Randstad.  

Randstad 

Gezellig samen in een grafiek

Op Twitter deelde ik ook de “overlay chart” van Randstad en Adecco en wellicht moet je dan denken aan een pair trade waarbij we Adecco kopen en Randstad short gaan. Maar dit is voor de Pro’s. Voor de non-pro’s is het goed te zien hoe de twee bedrijven correleren.

overlay Rand & Adecco

Veel Chippies

Voor de Nederlandse beurs zijn de Chipbedrijven van groot belang en daarom is het goed om te kijken naar Qualcomm dat na cijfers deze week weer verder omlaag ging. Technisch hebben we al tijden verkoopsignalen.  

Qualcomm 

Lekker Tech

Dat niet alle Tech lekker gaat is wel duidelijk als we ook naar Arista Networks kijken dat ook verkoopsignalen had en ook met de cijfers omlaag ging.

Arista Networks

Inflatie bescherming?

Hoewel de markt aan ene kant ‘denkt’ dat de inflatie achter de rug is, zien we dat de Goudprijs nog oploopt. Wel zou je kunnen denken dat we een soort blow off patroon aan het neerzetten zijn. Maar helaas weten we dat pas achteraf.

Goud

Tot slot boven op het nieuws

Galapagos kwam gisterenavond laat met cijfers en maakte ineens weer winst. De media is nog negatief en blijft hangen in oude producten, maar de grafiek ligt heel positief en ik focus op de toekomst. Dus: Speculatief een leuke koop.

Galapagos

 

Met een beetje geluk ook dit weekend nog een column en dan een paar weken bijkomen van al de cijfers. In de mogelijke column kom ik dan ook terug op Apple wat altijd eerst de verwachting lager neerzet om vervolgens beter dan verwacht te presteren.

 

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

 

 

Deel dit bericht: