Column: Records zijn er om te breken

(29 juni 2020, Cees Smit op persoonlijke titel)

Wereldwijd hadden we dit weekend meer dan 10 miljoen coronagevallen. En in Nederland geen doden meer.  Juist de Amerikanen hebben meer corona besmettingen dan de maanden hiervoor. Op zaterdag stond het record op 45.300 nieuwe gevallen. Dus achteraf gezien zou je de vraag kunnen stellen:  “zijn we te vroeg uit de Covid19 Lockdown gegaan”? Is het zoals in de Jurassic Park film waarbij we te snel opengingen met grote gevolgen? Maar mogelijk hadden we zelfs met een Lockdown een soortgelijk aantal gehad. Ja, we moeten we ons afvragen of het echt een zware pandemie is of dat het toch eigenlijk niet gelijk is aan de gevolgen van een zeer ernstige griep? Het grote verschil is sowieso, dat door het pandemie-stempel er wereldwijd draconische maatregelen genomen zijn, die ernstige gevolgen hebben voor de hele toeristenbranche wereldwijd met alle daar aan gelieerde sectoren zoals horeca, luchtvaartmaatschappijen, cruises, etc. Daarnaast hebben we ook nog de sport en evenement sector volledig kapot gemaakt met de preventieve maatregelen. Persoonlijk denk ik dat de oplossing van het probleem erger is dan het probleem is of was. Maar eerlijkheidshalve is dit achteraf makkelijker.  

Toch zijn sommige dingen wel te voorspellen. Zo begreep ik de stijging van Nike niet. In de Lockdown kon niemand sporten (geen voetbal, niet hardlopen, sportschool dicht, etc.) en dus verwachtte ik een slecht kwartaal. De markt klaarblijkelijk niet maar uiteindelijk kwam  Nike vorige week met een verlies en dus viel de koers weer door de Twindicator lijn.

Nike

Geen buy-back voor de banken

Andere gevolgen waren ook reeds te voorspellen. Zoals de banken die minder dividend uitkeren en geen buy-backs mochten doen. Economisch heeft de coronacrisis geleid (en gaat nog veel meer leiden) tot minder uitgaven, enorme werkloosheid, niet betalen huur, niet betalen leningen (auto, huis, studie, etc.) dus schuldenproblemen, sociale onrust en zelfs honger. De IMF heeft dan ook bevestigd wat we al wisten en al maanden in deze column roepen : we krijgen krimp. Over het begrotingstekort hoor ik nog niemand maar ook dat zal in de VS enorm oplopen, er komt immers weinig geld binnen door hoge werkloosheid en er gaat veel geld uit aan coronamaatregelen. Echter ondertussen maakte de Nasdaq index en maken sommige aandelen nieuwe hoogtepunten. En dat laatste lijkt nu zijn spreekwoordelijke Waterloo te gaan krijgen.  Want de grootste componenten van de S&P 500 en de Nasdaq (lees belangrijkste aandelen door huidige stijging) zijn de FAANG aandelen met de hieraan gerelateerde Tech bedrijven.

Sociale onrust

De sociale onrust bij de consumenten is overgeslagen naar de grote Amerikaanse adverteerders op de Social Media platforms. De grote bedrijven zijn met een advertentieboycot gestart. In Nederland werkte de advertentieboycot bij het programma VI, dat kwalijk beschuldigd werd van racisme. Het wordt nog maar de vraag of het programma ooit terugkomt. Nu hebben adverteerders zijnde bijvoorbeeld: Coca Cola, Verizon, Starbucks en Unilever, het vizier op Facebook. Alleen al Unilever heeft volgens inschatting 42 miljoen dollar aan advertentiebudget op Facebook per jaar. Oké, minder toeristen is minder cola en minder ijsjes, dus mogelijkerwijs komt het de adverteerders ook wel goed uit dat ze even kritisch mogen zijn en zochten ze een smoes om minder te adverteren. Maar hoe het ook mag zijn, het skippen van de advertenties gaat ten koste van de winst van de social media bedrijven. Deze bedrijven zouden dus negatieve effecten moeten ondervinden van de boycot. Laten dat nu juist hoog gewaardeerde aandelen zijn….

Facebook noteert nu dertig keer de verwachte winst. Het bedrijf liet vrijdag op dit nieuws reeds een daling zien van meer dan 8 procent en met deze daling doorbrak het aandeel ook de Twindicator lijn op 227,34 USD en doorbrak dus de opgaande trend. Ook bij dit aandeel heb ik steeds gezegd dat het omlaag zou moeten omdat de reisbranche een grote adverteerder is en die branche ook al maanden zijn keutel moet inhouden.

Facebook kort

Op de wee grafiek van Facebook zien we mooi hoe hard dit aandeel gestegen is, ook zien we het Twindicator niveau op de weekbasis op een niveau van USD 201,51 ligt. Dus een kleine daling veroorzaakt weer een andere daling.

Facebook lang

Google (ofwel Alfabet) heeft een verwachte Koers/ Winst verhouding van 27,4, maar als adverteerders even niks doen kan het snel gaan met de winst. Ook hier een verkoopsignaal in de Twindicator.  

Google

Twitter had een Twindicator niveau op USD 34,44 en heeft nu een koerswinst verhouding van 18. Dit omdat er een winst per aandeel van 1,61 USD verwacht wordt. Fundamenteel niet duur als de verwachting uitkomt maar technisch toch wel verkoopsignalen.

Twitter

Apple heeft in de Twindicator nog geen verkoopsignaal maar als de koers onder de 341,31 USD komt hebben we een verkoopsignaal. De koerswinst verhouding is volgens Yahoo finance nu 27,8 maal de verwachte winst. Maar ik denk dat ze mee omlaag gaan met de rest van de sector.

Apple

Amazon heeft een Engulfing Bear in candle grafiek en een koerswinst verhouding van 128,6 maal de verwachte winst (bron, Yahoo finance). Voor mij een zekere short maar we wachten op de Twindicator. 

Amazon

Wirecard afgelopen week door het ijs gezakt

Volgens mij is dit een record, het is het namelijk het eerste DAX fonds dat een faillissement-aanvraag deed. Oké de banken deden een poging in 2009 maar die werden gered. Persoonlijk denk ik dat er nog steeds kansen zijn voor dit bedrijf maar van het aandeel blijven we af.

Wirecard

Adyen effect van Wirecard?

Nu heb ik in het verleden bij vorige werkgevers gezien dat als er iets schokkends in je sector gebeurt bij de concurrent (zoals bijvoorbeeld problemen met derivaten) dan was het nou net niet zo dat jij en ook de rest van de overlevende partijen daar wel van profiteerden. Nee, je zag (en dat zullen we nu dus ook gaan zien) dat klanten meer eisen stellen aan het product en ook de toezichthouders met veel meer regels gaan komen waar de andere bedrijven enorm veel last van gaan krijgen. Nu heeft Adyen een Koers Winst verhouding van 192,3 keer de verwachte winst en dat met mogelijk negatieve gevolgen van Wirecard zou mijn idee zijn om uit dit aandeel te stappen.

Adyen

Nog even terug op vorige week, Goud blijft blinken

De Goud Twindicator is nu weer gedraaid en je moet nu weer long met een stoploss op 1.710,98 USD.

Goud

Dan de AEX

De AEX lange termijn grafiek is (bijna) precies opgelopen tot de Twindicator op maandlijn en is daarna weer terug gegaan. Het Twindicator maand niveaus was 578.71 en de maandgrafiek zat al die tijd nog gewoon short.

AEX lang

 

Korte termijn moet je officieel wachten op een slot lager dan 558,51 kijkende naar de rest van de wereld zou ik daar niet meer op wachten.

AEX kort

De Duitse DAX  heeft een Engulfing bear patroon in de Candle en we zitten onder de Twindicator.

Dax

Dow Jones en S&P 500 zelfde verhaal eigenlijk een nog negatiever verhaal dan de DAX. Want we hebben al een paar dagen een verkoopsignaal.

S&P 500

Ook de heel brede Wilshire 5000 index (Total market) heeft verkoopsignalen in de Twindicator. 

Wilshire5000

Nasdaq slot was vrijdag net onder Twindicator niveau, kenners weten dat we eigenlijk een bevestiging nodig hebben maar ik wacht er niet op gezien het plaatje van de grote aandelen in deze index.

Nasdaq

Rus-sell

De Russell 2000 heeft een Twindicator op 1.451.36 en daarmee is vrijdag ook een officieel verkoop geweest.

Russell2000

Zelfs Japan geeft verkoopsignalen

Niet alleen de Japanse Topix 500 index maar ook Buffett’s Berkshire Hathaway fonds heeft verkoopsignalen. We hebben dus heel breed verkoopsignalen. Maar ook de grote jongens in de S&P500 en de Nasdaq geven een draai van de trend.

Topix Japan

De strategie:  koop puts!

We kunnen dus weer officieel geld spenderen aan puts. Bijvoorbeeld op de Russell 2000 index slot vrijdag (ref) was 1,378.78. Als je puts koopt op de Russell dan doe je dat op de RUTW deze heeft een multiplier van (10). Omdat het een grote index is en het anders helemaal een dure hobby wordt.

De Expiratie juli is er weer zo, dus kijken we naar RUTW puts augustus (datum 21/8) de uitoefenprijs 1,350  heeft een koers van 76,50 (je betaalt dus 765)

Om het leuk te houden maken we er een Put spread van en verkopen we de uitoefenprijs 1,200 op een koers van 34,50 dus totaal 42 dollar investering voor 150 dollar maximale winst.

Let op: de RUT opties hebben een muliplier van 100 (en zijn dus tien keer zo groot) maar RUTW zijn dus 10 maal  zie CBOE leuk is ook in de VS heb je opties op de ETF’s die de index volgen dus voor de RUSSELL is dit de IWM.

Toch SPX?

De S&P 500 heeft met een referentiekoers (ref) van 3,009.05 kopen we de SPX put 18 december 2020 uitoefenprijs 2,900 usd op 226 USD

En verkopen een put 2300 op 68,50 USD. Let op de multiplier is 100 USD maar er is ook een multiplier van 10 en dat is dan code XSP.  

Zie CBOE: site

Je zou theoretisch ook een call kunnen kopen op de VIX, zie deze en andere strategieën op de website van de CBOE

Maar dat handelen in de VIX zou ik aan de pro’s over laten. 

We kunnen natuurlijk ook gewoon Turbo’s  short op de indices in de VS kopen.

En ook zou je als je negatief op de VS bent op de correlatie AEX puts kunnen kopen. Een kort voorbeeld:

AEX op een Ref (index) van 559,82

Koop de AEX put SEPT 530 op 21

En verkoop de AEX put SEPT 470 op 9,00. Investering 12,00 euro maximale winst 60 euro en daarmee is hij eigenlijk leuker dan de Russell.

 

 

– De Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Deel dit bericht: