Column: Recordtijd

De afgelopen week werden er wereldwijd temperatuurrecords neergezet. Het was nog nooit zo heet in Europa en het was nog nooit zo heet in Nederland. Nu sliep ik van de warmte minder, maar ook ik maakte me gek genoeg niet druk om de klaarblijkelijk klimaatveranderingen. Ook op de beurzen trok men zich er niets van aan en werden records neergezet. De beleggers droomde van campingrally’s. Terwijl je toch zou denken dat de klimaatveranderingen al dan niet door de mens veroorzaakt, negatieve effecten zouden moeten hebben op de bedrijfswinsten in het algemeen. Los van de belastingmaatregelen zou je, bijv. als luchtvaartbedrijf of chemisch bedrijf theoretisch (en praktisch) duurdere Co2 rechten moeten kopen. Ook zou je andere directe en indirecte milieukosten verwachten.

Even naar de Co2

De CBS website is klaarblijkelijk op vakantie, want die heeft het in de Google ranking nog over een schommeling tussen de 3 en de 9 euro voor Co2 rechten.

Maar ondertussen zijn we via de 18 en de 21 euro, waar de tweede in ranking het over heeft in het echt rond de 28 euro beland. Maar niemand maakt zich er druk over….

Zie bron.

29-7-2019 01Toch wel effecten?

Daarmee worden heel veel bosbouw investeringen ineens interessant als belegging en hopelijk komt dit nieuws ook in Brazilië aan waar men hele oerwouden plat gooit uit economische gewin. Terwijl je het ook kan laten staan en dan de Co2 rechten van een oerwoud ook heel veel geld per jaar zouden kunnen opbrengen voor de Brazilianen.

Maar terug naar de indices

Neem de Nasdaq, die was duur en wordt alleen maar duurder. Persoonlijk had ik verwacht dat we al lang gestopt waren met de record regen. Maar de goede bedrijfscijfers zijn blijkbaar leidend. Ook hier maakt niemand zich druk over boetes die chipbedrijven kregen en al helemaal niet over boetes bij de social media reuzen. We zullen zo dus nog even een sociale meeting organiseren en langs de socials gaan, maar in een echte uitbraak van de Nasdaq geloof ik niet.

29-7-2019 02 Dow Jones heeft net als de Nasdaq teveel beweging aan de top laten zien zodat een verdere stijging niet het meest voor de hand liggende scenario is. Meer logisch zou je een daling moeten gaan zien.

29-7-2019 03

Maar net als de AEX moeten we niet teveel voorspellingen willen doen en voorlopig gaan we pas weer beschermen als we onder de Twindicator lijnen komen.

29-7-2019 04

Een social call

Facebook krijgt onder de 194,72 verkoopsignalen en heeft ook die ruwe beweging gehad in mei/juni waardoor beleggers willen maken dat ze weg komen als we iets omlaag gaan.

29-7-2019 05

Twitter heeft een heel ander plaatje en komt niet van top niveaus af. Twitter zou ik dus nog wel long durven te hebben. Cijfers waren ook prima.

29-7-2019 06

Google had ook goede cijfers en schoot omhoog. Nu is Google heel veel meer dan een social media bedrijf, maar ook zij hebben boetes maar die vallen in het niet… Toch hou ik rekening met het feit dat de mega bedrijven net als de oliebedrijven opgesplitst gaan worden, maar dat kan nog even tijd nodig hebben.

29-7-2019 07

Amazon is mijn kanariepiet

Mijn spreekwoordelijke kanarie in de kolenmijn is het aandeel Amazon. Ik volg het aandeel dan ook altijd, want als dit aandeel omlaag gaat is er vaak meer aan de hand en wat wil nu het geval? We hebben verkoopsignalen o.a. in de Twindicator. Oppassen geblazen.

29-7-2019 08

Praatjes vullen geen gaatjes

Afgelopen week was het ook Centrale banken week. De beurzen gingen niet uit hun dak puur op verhaaltjes. Zo zien we dat de opvolger van Draghi het zwaar krijgt, want de markt wil meer dan alleen maar praatjes. Laat maar zien, is het idee en er is niet veel meer te laten zien want alle trucs zijn al een keer de revue gepasseerd. Kortom; de olieprijs geeft prima aan dat het over en uit is met het langste beursfeest sinds jaren.

29-7-2019 09

We hebben verkoopsignalen in de Duitse Dax en deze keer denk ik dat we net als bij het weer even een stapje terug kunnen.

29-7-2019 10

Maar omdat ik al een paar keer op de muziek vooruit gesneld ben laten we het deze week eerst meer even dalen alvorens we het er verder over gaan hebben.

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Deel dit bericht: