Column: Remember to come back…

‘’Sell in may and go away, but remember to come back in September’’, is een beursgezegde wat nu ineens lijkt op te gaan. De markt is nog steeds door Centrale bank gedreven. Vrijdag hadden we slechte werkloosheidscijfers en u raadt het al …dus gingen we omhoog in de VS. Het idee erachter: de renteverhoging zal weer uitgesteld worden. Nu hadden we, mijn inziens beter omhoog gekund als de economie zo sterk was dat we los konden van de extreem lage rentes, maar wie ben ik..

Nu ben ik niet zielig, want ook ik had hier rekening mee gehouden. Ander slecht nieuws over de wereld, waar Ethiopië ineens onrustig wordt nadat het al eerder in o.a. in Kenia onrustig was geworden. Slecht nieuws voor de Nederlandse tuinders en vliegtuigmaatschappijen en ook de bloemenprijzen, maar nog slechter voor het continent, want investeren wordt steeds gevaarlijker.

Maar van de wereldproblemen gaan we snel weer terug naar de jubelstemming op het Damrak. We gingen eindelijk met de AEX uit de trading-range en dat zorgde voor vuurwerk. Of we heel veel ruimte omhoog hebben moet ik nog zien, maar we gaan het beleven.

5-9 1

In de lange grafiek hebben we tot 490 ruimte.

5-9 2

Verkiezingen van belang

De Duitse Dax krijgt de komende tijd te maken met de verkiezingen aldaar. Of dat echt positief wordt betwijfel ik, maar voorlopig hebben we nog geen verkoopsignalen.

5-9 3

Nog ruimte

De Eurostoxx50 index is ook positief gestemd en heeft ook nog wel wat ruimte omhoog, maar helemaal los zijn we nog niet.

5-9 4

In Amerika is alles beter

De Amerikanen doen het al een tijdje beter dan wij. Als we naar de Sp500 kijken dan zien we dat zij wel nieuwe hoogtepunten maken. Zolang de Twindicator long blijft geven moet je niet short zitten in de index. Dus voorlopig meedoen met de gekte.

5-9 5

Geen Stress

De banken zijn nog steeds één van de drivers van de huidige stijging. De stress test is alweer vergeten en vergeven.

5-9 6

5-9 6

ING is alweer in een paar maanden tijd van 8 naar 11 gestegen en voorlopig kan het gemakkelijk verder door omhoog.

5-9 7

ABN Amro komt wel wat horizontale koersniveaus tegen, maar voorlopig is het nog niet uit met de pret.

5-9 8

De staal-fondsen, zoals Mittal hebben wel weer een verkoopsignaal gegeven. Hier lijkt de pret dus wel uit.

5-9 9

Boetedoening?

Apple werd vorige week door me genoemd, omdat het technisch een verkoopsignaal gaf. Later kwam het bericht van de 13 miljard euro boete. Uiteindelijk wordt er lichtzinnig over gedaan. Ja, het bedrijf heeft veel cash, maar tegenover de cash staat ook schuld in obligaties. En het duurt natuurlijk nog even voordat er een uiteindelijke uitspraak is, maar dat er wat gaat veranderen staat vast. Technisch gezien hebben we nog steeds verkoopsignalen en we zien nu ineens de publieke opinie zich meer en meer keren tegen Apple. Consumenten die zelf gewoon belasting betalen vinden het niet in de haak dat Apple onder de 2 procent belasting betaald. We krijgen binnenkort ook de introductie van de nieuwe IPhone (7) en we moeten even zien hoe daarop gereageerd gaat worden. Ik zou even van dit aandeel afblijven of een call verkopen op mijn stukken. Ook de bonds zou ik in de verkoop doen.

5-9 10

Mijn short-kandidaat Salesforce (CRM)

Nu is Apple dus nog geen grote short-kandidaat daar is CRM veel meer geschikt voor. Afgelopen week viel het ineens flink omlaag en wat mij betreft is dit pas het begin. Ik ga weer positie opbouwen.

5-9 11

Sportkleding Lululemon had ook verkoopsignalen gegeven na een mooie rit. We lijken nu zelfs een trendbreuk te gaan zien. We zien meer en meer concurrentie in deze sector. Kortom; een interessante situatie.

5-9 12

Einde Long story

Ook mijn long lieveling Ambarrella heeft een gevoelige tik gekregen. Ondanks goede cijfers en redelijke vooruitzichten wonnen uiteindelijk de verkopers. Positie kan dicht.

5-9 13

In het verlengde van Ambarrella, ligt GoPro dat nog wel koopsignalen heeft, maar we moeten niet onder de 13,56 USD want anders ook hier een glad signaal.

5-9 14

Maar we komen dus tot de vraag: als de indices positief zijn wie gaan de kar trekken? Blijven het de financials? Ik heb zo mijn twijfels en heb niet zo een sector waarvan ik zeg dat gaat hem worden. Natuurlijk ben ik nog positief op een aantal zonnecel bedrijven, maar ondanks de milieu technische noodzaak van dit soort bedrijven zakken deze aandelen hard weg. Als ik geen milieuliefhebber zou zijn zou ik ze moeten shorten, maar ik zit dus long en wrong.

Deel dit bericht: