Column: Rodeo beleggen 3.0 niet te doen

Rodeo beleggen 3.0 niet te doen

Nu heb ik het imago (en dat is niet zomaar) dat ik wel van een beetje volatility hou. Maar ik hou er ook van als de beurs met boerenverstand verklaarbaar is en dat laatste mis ik een beetje. Dus als iemand me kan uitleggen waarom we hoger gaan op een media verhaal dat de Oekraïense president een compromis wil in de onderhandeling en afziet van een lidmaatschap van de NAVO? Het is alsof ik af zie van een etentje met Lady Gaga…. Een lidmaatschap met de NAVO ligt voor geen enkel land dat reeds in oorlog is op de tafel en dus lag daarmee ook nooit op tafel als onderhandelpunt. Ja, als ik de geschiedenis goed heb begrepen dan hebben de Oekraïners hun kernwapens uit de Sovjet tijd opgegeven in ruil voor garanties van de Russen, de Amerikanen en de Engelsen. Deze laatste beloftes blijken helaas niet zoveel waard.   

Joepie we onderhandelen

Geen misverstanden ook ik ben blij dat de Oekraïners in gesprek zijn en het liefst had ik die oorlog per direct beëindigd willen zien en daarmee een einde aan het enorme leed wat er geleden wordt. Maar zelfs met een positieve uitkomst uit deze gesprekken zijn de problemen niet opgelost. Immers Oekraïne is de graanschuur van Europa en er komen nog veel meer belangrijke producten uit die regio (commodity’s, almede draadbomen voor de auto-industrie, etc.) en die productie is niet direct weer op peil. Zeker nu sommige steden reeds nu al voor 90 procent zijn platgeschoten en havens onbruikbaar zijn zie ik niet 1,2,3 alles weer bij het oude. Zelfs al zou het graan er zijn in de Oekraïne dan nog is het de vraag of dat vervoerd kan worden. Daarnaast komt er veel graan en andere producten uit Rusland en die deur gaat ook niet direct weer open voor de Russen. Tenzij de Russen een schadevergoedingen gaan betalen voor al de gemaakte schade en hoe groot is die kans? Trump had meer kans op betalen van de muur door de Mexicanen. 

De Nikkelprijs als gevolg van de oorlog.

Nikkel

Morgen zal het beter zijn?

Dus ook als je met een roze bril naar de onderhandelingen kijkt, zijn de sancties met de Russen zijn niet direct van tafel. Dus Graan blijft naast olie, gas, nikkel en allerlei andere commodity’s de komende tijd heel duur. En dat zullen we dus terug gaan zien in de al tijden hogere inflatiecijfers. Het schaarse personeel zal dus meer salaris eisen en zo komen we in de salaris prijs spiraal.

Voor wie twijfels heeft of we überhaupt inflatie hebben; je moet maar een zonnebloem olie in de supermarkt proberen te kopen (1 fles per persoon, dus: schaarste) en je moet maar eens de bakkers horen over de graanprijs en wat ze dus moeten doen met hun product prijs om de hogere energie en graanprijzen op te vangen. Praat ook eens met een boer en vraag hoeveel veevoer die nog in voorraad heeft en wat hij meer dan even gelden moet betalen als hij op de huidige prijzen zijn voorraad gaat bijvullen… Dus wat gebeurd er met de zuivel en vleesprijzen… En wat gebeurt er als de graanoogst daadwerkelijk een probleem wordt in de Oekraïne? Een boer op TV voorspelde honger in grote delen van de wereld.

De beurs kijkt altijd voorruit?

Nu zou ik wel teveel nadenken en volgens optimistische economen 6 tot 9 maanden verder moeten kijken. Echter ik probeer wel verder te kijken maar deze oorlog was voor vele onverwacht en daarmee is het moeilijk vooruit te kijken. In het meest positieve scenario zijn we over een paar maanden weer het land aan het opbouwen en hebben we een enorme behoefte aan mensen, kapitaal en bouwmaterialen. Wie moet dat kapitaal op tafel brengen en wat doet meer vraag naar kapitaal met de prijs van kapitaal? Inderdaad de rente gaat dan theoretisch omhoog…

wti

Maar in minder positieve scenario’s duurt het allemaal langer en blijft de Olie en Gas prijs langer op hoge niveaus. We hebben terwijl de aandelen uit hun dak gingen ook gewoon koopsignalen in Olie en Gas.

gas

Van hero naar zero

Nog even naar Rusland en enkele gevolgen. Neem even de Sberbank deze Russische bank was voor de oorlog meer dan 2,7 miljard Amerikaanse dollar waard. In Rusland was Sberbank in 2020 veruit de grootste bank van het land en had meer dan 286.000 medewerkers. In 2020 (nieuwe cijfers niet bekend) had de bank in Rusland 33 procent van alle uitstaande leningen aan bedrijven verstrekt en zo’n 40 procent van alle leningen aan particulieren. Voor de escalatie stond de koers van Sberbank in London op  21 pond en de laatste notering was 4 cent. Kortom de bank kan zich niet financieren en is dus technisch failliet.

Sberbank

We gaan Sberbank even iets meer in detail bekijken en dan zien we dat we na de notering van 4 cent dicht zijn gegaan. Op 2 maart was de laatste handelsdag op die 4 cent, daarna werd het verboden om nog in Russische aandelen te handelen. Denk eens even als je daar aandelen van had als pensioenfonds, of als andere bank. Hoe waardeer je leningen? Waarschijnlijk staan die allemaal op een default geprijsd.

kort Sberbank

Maar niet alleen bedrijven ook het land Rusland was bijna in default, echter ze konden met ons geld wat we voor het gas betalen toch nog wat roebels wisselen en de rente voldoen. Maar hoelang willen ze dit? En als ze geen rente en geen aflossing meer betalen dan krijgen we een heel circus met allerlei hedge funds en verzekeraars die in hebben gestaan voor het niet failliet gaan. Dus door de betaling is het credit-default-swap-circus nog even uit de stad gebleven maar het stad wel klaar voor een show.  

Het gele gevaar?

China heeft zich nog even afzijdig gehouden. Maar de Russen hebben om wapens gevraagd en willen graag olie en gas aan de Chinezen verkopen. De USA heeft al gewaarschuwd dat dit grote gevolgen voor de handel met China zal hebben. Maar kunnen we wel zonder de fabriek van de wereld?

Los van de ontwikkelingen in de oorlog waren we de afgelopen week ook extreem blij met de aangekondigde van de stimulering in China Tech-sector en vastgoed door de overheid. Nu zijn we mijn inziens nooit omlaag gegaan door de Chinese problemen. De beurs van Hong Kong was meer dan gehalveerd. Nogmaals: Zijn wij ook mee gegaan? Nee, maar omdat China opveerde deden we lekker mee in Europa en in de VS.

HSI

Was het ingrijpen nodig?

Nu heb ik het regelmatig over Evergrande, Kaisa en andere mega bouw maatschappijen gehad en deze problemen zijn alleen maar groter en groter geworden.  Niet dat de analisten, beursspecialisten en of journalisten het er nog over hebben maar laten we toch even wat grafieken bekijken en dan mag u zelf oordelen of de problemen opgelost zijn of …..niet! Evergrande is als je het mij vraagt gewoon failliet. Einde verhaal en dus niet Ever Grand!

EverGrande

Niet alleen…

Kaisa ging afgelopen woensdag 16 maart ’22 nog even naar het laagste punt in de geschiedenis van haar beursnotering en direct daarna kwam de Chinese overheid toevallig met een stimulatie programma.

Even voor de geschiedenis: Het vastgoedbedrijf noteerde in december 2018 voor het eerst aan de Hong Kong Stock Exchange en haalde in de IPO, 328 miljoen Hong Kong dollar op. De IPO prijs van de aandelen was HK $ 9,38. De aandelen stegen op 3 juni 2020 naar een record van HK $ 38,80. Daarna begon de daling die in mei 2021 begon te versnellen en op woensdag dus een dieptepunt neerzette. Die dag bedroeg de marktkapitalisatie van het bedrijf een fractie van de IPO waarde.

Kaisa

Een afzakkertje

China Aoyuan Property veerde na de stimulatie op van 0,89 naar 1,37 en procentueel is dat een top prestatie, maar als de aandelen nog geen twee jaar gelden 13 stond moet je dan echt blij zijn met de enorme procentuele stijging?

Aoyuan

Nog eentje voor de sfeer

Shimao Property Holding, Deze groep bedrijven ontwikkelt grootschalige residentiële projecten, hotels en andere commerciële gebouwen op toplocaties en is een van de grootste projectontwikkelaars in de Volksrepubliek China.

Even uit Wikipedia: In februari 2013 bezat Shimao Property Holdings Ltd. een grondbank van in totaal 36,2 miljoen vierkante meter, waarmee het een van de beste vastgoedontwikkelaars in China is in termen van grondbankgrootte waren…

Lees dan ook even Fortune over de default van dit bedrijf en kijk even naar de onderstaande grafiek.

Shimao

Nu gaat het dus dramatisch met de voor China zo belangrijke vastgoedsector, maar niet alleen daar waren problemen. De overheid had ingegrepen bij veel grote IT bedrijven.

Hopelijk gaat het beter met de 40 rovers dan met Alibaba

Online retailer Alibaba was ook een van de stille drama’s. Eerst maar in detail kijken en dan zien we dat we in relatief korte tijd van ver boven de 300 ver onder de 100 zijn gedoken. Dus opnieuw de vraag moeten we blij zijn als je van pakweg 80 naar de 108 springt? Ben je dan uit de kosten als je drie maanden eerder had gekocht?

Alibaba

Even concreet

En daarna uitzoomen wat een beweging met een 73,28 dollar bodem en 319,32 dollar hoogtepunt…

lang Alibaba

Doe mij maar paprika

Ander ‘nieuws’ dat een boost gaf aan de beurzen en specifiek aan de Nasdaq aan de Amstel was dat  Europa ook groot in de Chip industrie gaat investeren. Nu was dat eigenlijk al een oud verhaal want eerder had Intel aangegeven 33 miljard euro te reserveren voor investeringen in de Europese chipindustrie. De EU had ook al miljarden uitgetrokken om chipfabrikanten als Intel te lokken. Duitsland lijkt het middelpunt van de opkomende Europese chipindustrie te worden.

Intel gaat uiteindelijk 17 miljard euro investeren in twee chipfabrieken in de Duitse stad Maagdenburg, dit is lager dan de 33 miljard en er was zelfs een bedrag van 80 miljard euro genoemd als bedrag dat Intel zou investeren in chipcapaciteit in Europa.

Nu heb ik al eerder gezegd  dat deze bedrijven genoeg verdienen om zelf die investeringen te maken dus hoezo moeten de overheden/Europa vele miljarden investeren? Waar dus de overheden, lees de belastingbetalers opdraaien voor de kosten en wat krijgen ze ervoor terug? Werkgelegenheid? Marktdominantie? Onafhankelijkheid van andere werelddelen?

INTC

Voor de rest heb ik altijd geleerd dat er ook in de Chip industrie een varkenscyclus is… maar dachten de beleggers in ASML en andere chip bedrijven heel anders over. ASML brak weer door de Twindicator niveaus heen we kregen dus bizar genoeg weer een long signaal.

ASML

Ander nieuws dat de beurzen omhoog dreef was de bijeenkomst van de FED.

De Amerikanen waren blij met de aangekondigde rente verhogingen door de FED. Beleggers waren volgens de verhalen blij met de duidelijkheid. De obligatie-futures gingen omlaag en dus werd de rente hoger. Nu had ik vroeger op school geleerd dat als de rente omhoog gaat bedrijven die veel investeren minder winst maken en dus dat de aandelenkoersen omlaag gingen. Maar dat nieuws wordt genegeerd of is iets uit een grijs verleden.

bonds

Het ene koopsignaal na het andere in aandelen

De S&P500 ging de afgelopen week met al het positieve nieuws dus in 1 streep omhoog en genegeerde een koopsignaal in de Twindicator.

sp500

No future!

Maar de future op de S&P500 staat nog wel exact op een draaipunt en bevestigd het positieve plaatje nog niet.

sp500 futures

Small en Midkap

Maar de Russell2000 en andere indices geven wel allemaal een koopsignaal.

Russell2000

Natuurlijk lange termijn is er technisch iets geknakt en zou ik ook niet heel enthousiast worden gezien de realiteit in de Oekraïne, de rente en in de inflatie.  

Russell lang

Maar nogmaals alle indicies dus ook de Tech index Nasdaq heeft een koop gegeven in de Twindicator.

Nasdaq

Ook hier zou ik op de maandgrafiek niet direct kopen, maar ik ben helaas niet de standaard belegger.

nasdaq lang

Ben ik sentimenteel?

In de AEX hebben we dus ook weer een officieel koopsignaal. Bizar dat de beurzen de drama’s in Kiev, Marioepol en de rest van dat land volledig negeren.

aex

De Bitcoin heeft nog geen koopsignalen gegeven maar is nog aan het uitbodemen zo het lijkt.

Bitcoin

Persoonlijk vind ik dat er dus geen basis is voor de huidige stijging en vind het optimisme rond een oplossing in de Oekraïne wel heel enthousiast. Maar om het er niet meer over te hebben en het over gekte te hebben die ik enigszins nog begrijp kijken we naar Rivian. Kijk sommige mensen denken dat iets wat van 180 dollar komt op 34 goedkoop is en gaan dan kopen…. Maar iets dat in koers laag is hoeft nog steeds niet echt goedkoop te zijn. Rivian maakt zo weinig auto’s en verbrand spreekwoordelijk zo veel geld dat ze er een hele stad van warm zouden kunnen houden. Zoals ik al heel lang zeg: Afblijven van dit aandeel.

Rivian

Om dan toch positief af te sluiten

Speculatief zie ik wel iets in de 3D printer fabrikant DDD. Dit aandeel is ook zo hard afgekomen en heeft een product dat heel lokaal produceert namelijk een 3d printer. Dit lijkt me iets dat met hoge vervoerskosten en ten tijden van grote geopolitieke spanning wel een goed product is.

DDD

Afrekenen dan maar

Ook kocht ik voor een aantal cliënten Paypall is veel goedkoper dan Adyen en ligt er technisch heel mooi bij. Om niet teveel in detail te treden.

Paypall

Tot slot triest nieuws van vandaag, het overlijden van mijn lievelingsweerman Piet Paulus. Dus als einde: “Oant moarn”

 

Disclaimer:

 

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen en is daarmee niet voor iedere belegger geschikt.

 

 

Deel dit bericht: