column: Rusland bewijst iets

Nu hebben wij bij Today’s in onze vermogensbeheer portefeuilles geen Russische aandelen. Dit omdat we historische gezien in Hilversum veel met de MH17 te maken hebben gehad, maar ook omdat ik me persoonlijk na de Russische Yukos wisseltruc in 2006 had voorgenomen nooit meer in Russische aandelen te beleggen. Niet dat ik er persoonlijk door geraakt was, echter destijds broker cliënten wel. In een aantal columns heb ik in die tijd mijn ongenoegen geuit over de gang van zaken.

Yukos

Yukos verleden?

Nu had ik dus zelf geen posities in Yukos, maar voor wie het verdrongen heeft of echt niet weet: Yukos Oil Company was een van de grootste olie- en gasmaatschappijen in de Russische Federatie. In de jaren negentig was Yukos geprivatiseerd en in de periode 2003-2006 heeft de Russische Federatie ineens een aantal omvangrijke belastingheffingen aan Yukos opgelegd. Omdat deze alles behalve reëel waren werd later de belangrijkste productiemaatschappij van Yukos geveild. Uiteindelijk is Yukos in 2006 zelfs failliet verklaard. Naar aanleiding van deze actie zijn er door beleggers vele rechtszaken gevoerd.

Door deze ervaring en het MH17 drama had ik dus geen positie in Russische aandelen en was daarmee geen deelgenoot van de Russische beleggingen. Overigens is in verband met de onrust op Russische financiële markt de Russische beurs dicht. De Aandelenbeurs Moskou blijft gesloten tot in ieder geval tot 5 maart. De markt voor vreemde valuta (lees de Roebel) is volgens plan wel open.

De Russische beurs (zie RTS index) ging in de periode dat ze open was fors omlaag.

RTS

Wat je daarmee niet moet vergeten is dat de beurs in de lokale valuta staat en dus kijkende naar de mega beweging in de Roebel is het drama compleet. Op Google finance zien we dat de Amerikaanse Dollar in 6 maanden meer dan 61 procent meer waard werd.

Roebel

Kijken we naar de afgelopen 5 dagen dan is dat met de nodige schokken al 40,3 procent.

Roebel kort

Zouden we terug gaan naar de RTS Index dan zien we ondanks het gesloten zijn dat we bijna op het niveau van 2008 zijn beland.  

RTS

Zouden we een aandeel pakken dat voorheen fundamenteel nog als goedkoop beschouwd werd, dan zien we het drama pas echt goed. Norilsk Nickel (het meest vervuilende bedrijf ter wereld) stond in 2021 op de Londense beurs nog op 38  GBP en gisteren 0,40 GBP. Op de Londense beurs werd tot gisteren ‘gewoon’ gehandeld, althans je mocht posities sluiten. Maar zo ver ik begreep werd door de  clearing (Euroclear) reeds wel de Russische aandelen geweigerd.

Norilsk Nickel

In Duitsland was de notering in Norilsk Nickel reeds eind feb2022 gestaakt en daarmee eindigde het aandeel aldaar op 9,44  Euro. Of we ooit weer open gaan?

Norlisk

Grote gevolgen

Nu hebben we het Nikkel en andere metalen uit Rusland hard nodig voor het maken van batterijen die we weer nodig hebben in de elektrische auto’s. Ook al zouden we elders in de wereld Nikkel kopen dan nog zou de prijs door minder aanbod omhoog gaan en dus worden batterijen en andere zaken waar nikkel in gebruikt wordt duurder…

Rosneft

Niet alleen de mijnbouwbedrijven werden getroffen ook oliebedrijf Rosneft ging fors omlaag. Wat de gevolgen voor pensioenfondsen en andere grote beleggers wordt zullen we de komende tijd pas gaan horen. Of banken hier pijn van hebben zal ook nog duidelijk moeten worden.

Wat wel duidelijk is dat de commodity’s (metalen, granen, etc.) omhoog gegaan zijn en we dat weer terug gaan zien in de inflatiecijfers.  

Ook is maar de vraag wat er gaat gebeuren met alle bedrijven die bijv. mijnbouw machines en of andere producten verkopen aan Rusland. Wat is het effect op Caterpillar? Technisch hebben we in CAT een verkoopsignaal.

CAT

Ook voor bierbrouwers worden ingrediënten (o.a. granen) duurder, net als de energie en ook de aluminium (duurdere blikjes). Daarnaast kunnen we vragen hebben over productie en of consumptie in Rusland.

Of en hoe het gaat uitpakken gaan we allemaal nog horen. Maar belangrijk te zien dat Heineken reeds technisch verkoopsignalen geeft.

HEI

Dus was gaat de toekomst brengen moeten we allemaal nog afwachten. Maar dat er heel veel indirecte effecten zullen zijn mag je van mij aannemen.

Dow Jones

Als we dan weten dat we ondanks de verkoopsignalen nog dichtbij de ‘All time high’s ‘ bewegen zou ik blijven aandringen op wat bescherming. Want Rusland bewijst dat aandelen toch naar (bijna) nul kunnen en ook het gezegde over kanonnen bulderen zien we meer in perspectief.

In het weekend of maandag weer een uitgebreide analyse.

 

Disclaimer:

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen en is daarmee niet voor iedere belegger geschikt.

Deel dit bericht: