Column: Saai toch?

Bijna elke dag een all time high in de Amerikaanse beurzen het wordt bijna saai. Als ouwe beer hou ik het voorlopig maar bij kleine uitstapjes en een pot chocopasta, want het optimisme is niet kapot te krijgen. Als ik naar de persconferenties kijk van de nieuwe Amerikaanse president dan denk ik dat ik in een komisch programma beland ben, terwijl het dan over heel serieuze onderwerpen gaat en als ik steeds zie dat tweets van de president koersen bepalen dan hoop ik steeds zwetend wakker te worden. Maar ik schijn de enige te zijn die denkt dat Trump slecht is voor de beurs en die denkt dat het afschaffen van Obamacare grote effecten heeft en dat de steeds maar protectionistische teksten slecht zijn voor het vertrouwen van de consumenten en de wereld en dus de beurzen. Alleen Robert Reich komt nog met filmpjes over de negatieve effecten van de belastingplannen. Kijk dan ook nog eens naar het filmpje Inequality for all waarin de scheven verhoudingen tussen arm en rijk benoemd worden.

Het is altijd lente

Ook is het lentegevoel (lees: gekte) toegeslagen in Amsterdam, daar wordt ineens één van onze grootste fondsen door een buitenlander opgekocht alsof het een lekker snoepje betreft. Maar eerst nog even de Dow Jones industrial average, deze index blijft dus omhoog gaan en het toppatroon wil maar niet komen.

20-02 01

Ook breed

De veel bredere Wilshire5000 blijft ook volop ruimte omhoog hebben. Het lijkt er dus echt op dat de enorme schuldenberg die na de kredietcrisis alleen maar groter geworden, dé oplossing is voor alle problemen. Dus als u uw rekeningen niet meer kunt betalen, dan vraagt u gewoon meer krediet en komt alles klaarblijkelijk goed.

20-02 02

Het gaat naatje bij de NATO

Maar het optimisme van de Amerikanen wordt niet overgenomen in Europa. De Duitse Dax zet een soort dubbele top neer en geeft eerst verkoopindicaties. Op de echte verkoopsignalen moeten we nog even wachten, maar als we bijv. meer geld aan defensie moeten besteden, omdat de Amerikanen minder geld aan de NAVO willen besteden dan kunnen we dat geld niet aan andere zaken besteden. Dus dit heeft economische gevolgen.

20-02 03

Le pen en de Boirsin

De Franse CAC40 index heeft ook een top patroon net als de DAX, ook hier moeten we officieel wachten op de officiële verkoopsignalen, maar als de Fransen teksten blijven houden over dat ze terug willen naar de Franse Frank dan is het over en uit met de Euro en gaan we daar als exportland, maar ook als land dat veel geld uitgeleend heeft aan de Fransen daar heel veel pijn aan beleven, maar toch slaapt iedereen rustig verder.

20-02 04

AEX boven de 500

Dus hoewel er onderhuids nog steeds veel negatieve zaken spelen gaat ook de AEX vrolijk omhoog. Natuurlijk was Unilever daar een belangrijke driver achter, maar toch wel weer een heel opvallende beweging vrijdag. Eerst richting expiratie wat omlaag een daarna werden alle negatieve patronen overschaduwd met optimisme. De vijfhonderd punten is psychologisch belangrijk, maar voor de rest ligt niemand er wakker van.

20-02 05

De EB indicator heeft nog steeds een koop en technisch gezien kan het dak eraf. Niet dat ik er redenen voor zien.

20-02 06

De olieprijs is nog steeds aan het consolideren en geeft weinig echte richting.

20-02 07

Griekse opburpingen

Dan nog even de Grieken, deze blijven op de achtergrond spelen terwijl ik ze persoonlijk graag op de voorgrond zou zien. Het herstel in de Europese banken sector is aan de Grieken voorbij gegaan en volgens mij heb je sterke banken nodig om een economie een zwengel te geven.

20-02 08

Maneschijn?

Ook de Griekse retail index geeft nog steeds verkoopsignalen terwijl het wereldwijd toch allemaal rozengeur en maneschijn schijnt te zijn. We gaan het de komende weken zien of het Griekse drama toch weer een rol gaat krijgen.

20-02 09

Schandaal Samsung

Ondertussen hadden we in Azië een tijdelijke dip nadat de topman van Samsung opgepakt was in verband met een omkoopschandaal. De grafiek van Samsung in Duitsland geeft nu pas een verkoop dus wellicht is dit verhaal nog niet over en krijgen we nog een staartje.

20-02 10

Swatch blijft het ook maar moeilijk hebben, natuurlijk eerder hadden we al valuta tegenwind in Zwitserland maar ook de markt zit tegen bij Swatch. Niet alleen de Smart Watches van Apple en Samsung zijn concurrent maar ook Fitbit, TomTom en vele andere concurreren met de kopers van de Swatch.

20-02 11

Als we even inzoomen dan zien we een verkoopsignaal en dus best een leuke short. Cijfers vielen ook tegen.

20-02 12

Even een contraire trade

Home Depot is in een kant technisch gezien nog steeds koopwaardig, maar u weet ik ben altijd op zoek naar leuke short ideeën. Dit aandeel heeft een hoge correlatie met de Amerikaanse huizenmarkt en ik geloof dat die markt door de renteverhogingen en andere zaken wat tot rust moet komen. (lees: corrigeren)

20-02 13

De week grafiek geeft mooi aan waarom ik short wil, dit aandeel komt van pakweg 15 en is nu bijna 150 dus winstneming is voor veel mensen een makkelijk dingetje en dus kan dit aandeel gemakkelijk dalen zonder enig beletsel.

20-02 14

Zet een kaars voor de zonnepanelen

Nog even mijn long aandeel tip, First Solar doet het weer prima de laatste weken. Deze week cijfers en dus wellicht een idee om winst in te locken of calls te schrijven. Natuurlijk kan je ook gewoon net als ik, hopen op goede cijfers :).

20-02 15

Over saai gesproken ….Unilever

Een aandeel waar lang niemand naar keek omdat het saaier dan saai was, is natuurlijk Unilever. Vrijdag gingen we ineens vliegen op de overnameverhalen. Het aandeel staat op all time high niveaus dus of het nu echt een koopje is?

20-02 16

Een bumpie road

Ook als we naar langere periode kijken dan zien we vanaf 2000 tot nu een redelijk wilde rit en gaat deze eindigen met een spike omhoog?

20-02 17

Het einde

We gaan het allemaal weer beleven. Ik blijf dicht bij huis en houd mijn hart vast als het negatieve nieuws weer de overhand krijgt. Niet teveel tegen de markt krachten invechten, maar dat dit sprookje gaat eindigen is helaas zo zeker als dat het morgen weer licht wordt.

Deel dit bericht: